foititikes

Στις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν φέτος οι φοιτητικές εκλογές, μετά από αναβολή μιας εβδομάδας λόγω της πανεργατικής απεργίας στις 17 του μήνα, ημερομηνία για την οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένες. Η αργή διεξαγωγή των εκλογών αποτελούσε πάντα αποτρεπτικό παράγοντα για τη συμμετοχή του φοιτητικού σώματος, ευνοώντας έτσι τους μηχανισμούς των παρατάξεων με μεγάλη οργανωτική δυναμική. Φέτος, οι εκλογές πραγματοποιούνται σε υποτονικό κλίμα, μετά από μια χρονιά ελάχιστων κινηματικών διαδικασιών και με γενικευμένη την αμφισβήτηση του μεταπολιτευτικού μοντέλου φοιτητικού συνδικαλισμού.

Με κεντρικό σύνθημα «Μην τους δώσεις ασυλία» και αναφορές στην κυβερνητική πολιτική, η ΔΑΠ στοχεύει στη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας της και σ’ αυτές τις φοιτητικές εκλογές, κάτι που, ωστόσο, δεν αμφισβητείται. Η ΔΑΠ στοχεύει στην αποδοκιμασία των πολιτικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, θέλει να στείλει την «κυβέρνηση των καταληψιών εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν: το πολιτικό περιθώριο». Στις προτάσεις της ΔΑΠ, όπως κατατίθενται κάθε χρόνο, συγκαταλέγονται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, μια νέα πολιτική λειτουργίας των φοιτητικών εστιών και η δημιουργία νέων, μέσω ΣΔΙΤ, και ένα νέο μοντέλο διοίκησης με την ύπαρξη μάνατζερ στα πανεπιστήμια. Μένει να φανεί αν φέτος θα καταφέρει να απορροφήσει τους κραδασμούς που δημιουργήθηκαν πέρυσι από την απόφαση 60 σχολών σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Θράκη, επιρροής του τελευταίου προέδρου της ΟΝΝΕΔ που διαγράφηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη, να καταγραφούν ως ΟΝΝΕΔ και όχι ως ΔΑΠ. Ερώτημα παραμένει και πώς θα διαχειριστεί η ΠΑΣΠ την καλή περσινή καταγραφή της στις φοιτητικές εκλογές, καθώς επίσης και η επίδρασή της στις διεργασίες της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Διατήρηση της δεύτερης θέσης

Η ΠΚΣ στοχεύει στη διατήρηση της δεύτερης θέσης στην πανελλαδική καταγραφή, εκμεταλλευόμενη την καλή οργανωτική της δομή και τη σταθερή παρέμβασή της στις σχολές. «Το μόνο που μπορεί να ανοίξει αυτό το δρόμο, είναι η πάλη ενάντια στο σύστημα της φτώχειας, της ανεργίας και της εκμετάλλευσης. Σε συμπόρευση με αυτούς που έχουμε κοινά προβλήματα...», αναφέρει ανακοίνωση της ΚΝΕ για στήριξη της ΠΚΣ στις επικείμενες φοιτητικές εκλογές, ώστε «να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις υπόλοιπες δυνάμεις του συστήματος: Η ζωή μας δεν χωρά σε μνημόνια, συμφωνίες και διαπραγματεύσεις! Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση τη δουλειά. Δεν μας έχουνε στο χέρι!».

Κοινή κάθοδος

Για δεύτερη φορά -και έχοντας ως παρακαταθήκη τα καλά περσινά αποτελέσματα σε Νομική Αθήνας και του ΕΜΠ- η ΑΡΕΝ, η ΕΑΑΚ (η πλειονότητα των σχημάτων) και το ΑΡΔΙΝ αποφάσισαν να προχωρήσουν και φέτος σε κοινή πανελλαδική καταγραφή, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα των ανασυνθετικών διαδικασιών, αλλά και τη μερικότητα των πολιτικών σχεδίων τους. Οι αιχμές, με βάση τις οποίες κατέρχονται στις εκλογές τα σχήματα της ΑΡΕΝ, της ΕΑΑΚ (η οποία στο σύνολό της αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής) και το ΑΡΔΙΝ, είναι η εναντίωση στην απογοήτευση και την απολίτικη στάση της νεολαίας, η ενίσχυση της δημοκρατίας εντός των συλλόγων, η εφεύρεση νέων τρόπων πολιτικής συμμετοχής που θα απαντήσουν στην απουσία ενός νέου μοντέλου φοιτητικού συνδικαλισμού. Σκοπός της εκλογικής καταγραφής είναι να χάσει τη θέση του ο παλιός δικομματισμός στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και η ψήφος σ’ αυτές τις εκλογές να δείχνει την εναντίωση στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που επιχειρείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα σχήματα της ΑΡΕΝ, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποίησαν χθες και προχθές το φεστιβάλ των σχημάτων τους, με δύο κεντρικές εκδηλώσεις για την άνοδο της ακροδεξιάς διεθνώς και τις κινηματικές απαντήσεις, και τους αγώνες της «χαμένης γενιάς» από τα πανεπιστήμια στην εργασία. Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια σε διάφορες θεματικές από τη Βενεζουέλα και την Τουρκία, μέχρι τις πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις της οκτωβριανής επανάστασης.

Με στόχο την καλύτερη καταγραφή

Τα σχήματα του δικτύου ριζοσπαστικής αριστεράς «Bloco», μετά την ικανοποίηση της πρώτης περσινής καταγραφής τους, στόχο έχουν φέτος να ενισχύσουν την επιρροή τους σε όσο το δυνατόν περισσότερες σχολές πανελλαδικά, με αύξηση των ποσοστών τους, είτε και με την κατάκτηση εδρών στα διοικητικά συμβούλια των τμημάτων και των σχολών. Τα σχήματα του Bloco προτάσσουν την επαναφορά της δημοκρατίας στους φοιτητικούς συλλόγους, με αφορμή και την με νόμο επαναφορά της συνδιοίκησης στις σχολές, την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας και την εξάλειψη των αποκλεισμών για οικονομικούς λόγους, αλλά και τον προσανατολισμό της γνώσης και της εκπαίδευσης στις ανάγκες της κοινωνίας. Τo Bloco διοργάνωσε προχθές, Παρασκευή, την πρώτη του γιορτή, με εκδήλωση σχετικά με τα 10 χρόνια από το κίνημα του άρθρου 16.

Πέτρος Κοντές
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet