«Ο δρόμος προς την ίδρυση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση, όπως σίγουρα δεν ήταν εύκολη και η συνέχεια της πορείας αυτού του δρόμου», είχε αναφέρει κατά την ημερίδα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του, ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, πρόεδρος του κέντρου.
Η επετειακή ημερίδα με τίτλο «100 χρόνια ΕΚΘ» είχε σαν στόχο να τιμήσει το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης. Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης φιλοξενήθηκε ένα πλήθος γνωστών ακαδημαϊκών (Μιχάλης Ζουμπουλάκης, Μαρία Καβάλα, Άρις Καζάκος, Αντώνης Λιάκος, Χρίστος Μάης, Σπύρος Μαρκέτος, Κώστας Παλούκης, Σάββας Ρομπόλης, Κώστας Φουντανόπουλος), με στόχο την ανάδειξη πτυχών της κοινωνικής και εργατο-συνδικαλιστικής ιστορίας της συμπρωτεύουσας. Οι εισηγήσεις των ομιλητών κάλυψαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων και περιόδων. Ξεκίνησαν από τον πρωτεργάτη του σοσιαλιστικού κινήματος, Αβραάμ Ελιέζερ Μπεναρόγια, που είχε διωχθεί από τη Βουλγαρία λόγω της πολιτικής του δράσης και την ίδρυση της Σοσιαλιστικής Εργατικής Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης (ή αλλιώς Φεντερασιόν), κι έφτασαν μέχρι το σήμερα και τους τωρινούς αγώνας για καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Παράλληλα, ασκήθηκε έντονη κριτική στις τωρινές οικονομικές και κοινωνικές πρακτικές, οι οποίες φέρνουν στα όρια τους εργαζομένους, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρίσεις του σήμερα με την εποχή του Μεσοπολέμου.
Επιπλέον, στο ξεκίνημα της επετειακής ημερίδας δόθηκε τιμητική πλακέτα στον πρώην πρόεδρο του Κέντρου, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, για την προσφορά του στο εργατικό κίνημα. Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε ο Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ασκώντας ταυτοχρόνως έντονη κριτική στον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις δηλώσεις του δευτέρου στο πλαίσιο της επετειακής Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη. «Το μόνο που κάνει σε τρία λεπτά ομιλίας είναι να καθυβρίζει τα ελληνικά συνδικάτα ότι δεν βοήθησαν στην περίοδο της κρίσης. Αυτό δεν περιποιεί τιμή για τις πολιτικές εξουσίες. Και καλό είναι να σκεφτούν πιο ώριμα, πιο ψύχραιμα και όχι να κατασκευάζουν εχθρούς», είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι τα ελληνικά συνδικάτα θα συνεχίσουν να είναι μπροστάρηδες τους αγώνες.
Παρά τη σημασία της εκδήλωσης και τη σύσσωμη παρουσία των τοπικών και πανελλαδικών πολιτικών φορέων της χώρας, η απουσία των πολιτών και του εργατικού κινήματος ήταν εμφανής. Και αυτή η ηχηρή απουσία οφείλει να προβληματίσει τους αρμόδιους φορείς, αλλά και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο εργατο-συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο φαίνεται να έχει χάσει τα κοινωνικά ερείσματα που είχε κάποτε.
Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης