tritsi

Δύσκολες εποχές για τους ελεύθερους χώρους, τους ορεινούς όγκους, τις παραλίες, τα πάρκα, τη δημόσια γη γενικότερα. Οι απειλές προέρχονται από διάφορες πλευρές και για διαφορετικούς λόγους. Σήμερα στην «Εποχή» παρουσιάζουμε δυο τέτοιες περιπτώσεις. Το πάρκο Τρίτση στα δυτικά, στα Λιόσια και τους Αγίους Αναργύρους και την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος όπου ένα θηριώδες Mall, φαίνεται ότι θα πάρει το ελευθέρας για να σταθεί δίπλα στο, υπό σχεδιασμό, Μουσείο της Πόλης των Αθηνών! Ένα διήμερο, όμως με μουσική, ομιλίες, παιχνίδια, περιηγήσεις, συζητήσεις, που γίνεται εχθές και σήμερα στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, μας δίνει ελπίδα και κατεύθυνση.

Δέκα χρόνια αγώνων

Μετά το γήπεδο του Παναθηναϊκού ανακοινώθηκε απ’ την κυβέρνηση μια ακόμη τροποποίηση. Αφορά το πλαίσιο προστασίας της ευρύτερης περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος. Σκοπός του είναι να καταστεί εφικτή η ανέγερση ενός ακόμη μεγάλου εμπορικού κέντρου στο χώρο όπου παλιά ήταν το εργοστάσιο υφαντουργίας Πεταλούδα στον Κηφισό, δίπλα στο σταθμό των ΚΤΕΛ. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι, και για μια ακόμη φορά είναι αποφασισμένοι, μέσω τοπικών κινημάτων, να αντισταθούν και να ζητήσουν απ’ την κυβέρνηση να σεβαστεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε από πολλά χρόνια για το θέμα αυτό. Να δεχθεί τις προτάσεις των πολιτών που, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαμορφωμένες –δυστυχώς– καταστάσεις, αναζητούν λύσεις συμβατές με την ιστορία και την προοπτική της συνοικίας, όχι μόνο με το σχέδιο του επενδυτή.
Η ιστορία ξεκινάει από το 2007 όταν η εταιρία ARTUME Α.Ε. αγοράζει το εργοστάσιο Μουζάκη εκπροσωπώντας επενδυτική εταιρία ειδικευμένη στη δημιουργία «Πολυχώρων Εμπορίου και Αναψυχής – Ψυχαγωγίας». Επειδή όμως δεν επιτρέπεται τέτοιου είδους χρήση της περιοχής, διότι είναι χαρακτηρισμένη ως Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Αθηναίων, αρχίζει μια ολόκληρη αλυσίδα τροποποιήσεων, παράτυπων, παράνομων και μη, για να μπορέσει αυτό να γίνει εφικτό. Η μάχη είναι σκληρή, η αντίσταση των πολιτών μεγάλη, γι’ αυτό και δέκα χρόνια μετά δεν έχει προχωρήσει.

Πυραμίδα παρανομιών και «διευκολύνσεων»

Το εύλογο, τώρα, ερώτημα είναι: αυτή την πυραμίδα παρανομιών, συναλλαγών και βλαβών πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, που ύψωσαν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, έρχεται τώρα να θεωρήσει ως δεδομένη η κυβέρνηση, να προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών αδειών; Με ποια κριτήρια; Σε ποιο επίπεδο και με ποιους συμμετέχοντες θα αποφασιστεί η τελική επιλογή;
Η ARTUME απ’ το 2008 προσπαθεί να χτίσει το εμπορικό κέντρο, με τη συνδρομή των τότε αξιωματούχων. Τα στάδια των προσπαθειών, δηλαδή της παράκαμψης και ανατροπής των υπαρχόντων κανόνων, ήταν πολλά. Άρση απαλλοτριώσεων που είχαν επιβληθεί για τη διαπλάτυνση της Παρακηφίσιας Οδού, αίτημα για κατεδάφιση ενώ είχε υποβληθεί αίτηση για να κριθούν διατηρητέες οι εγκαταστάσεις «Λαναρά – Κύρτση», αίτηση για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, αίτημα (από τον τ. υπουργό κ. Σηφουνάκη) για «τοπική τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου» στο Οικοδομικό Τετράγωνο, όπου η ιδιοκτησία, μετατόπιση της ρυμοτομικής γραμμής πάνω στον παράδρομο της Κηφισού στη βάση ενός νέου σχεδίου πόλης που κατέθεσε η εταιρία και έγινε αποδεκτό κ.τ.λ., κτλ.

Πιο χαρακτηριστική είναι η τύχη ενός Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει το ύψος οικοδομών στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, το οποίο, παρά την απόφαση του ΣτΕ να μειωθούν οι συντελεστές δόμησης, εξαιρούσε το οικοδομικό τετράγωνο με το ακίνητο της ARTUME! Η τοπική τροποποίηση, μετά, έγινε (απόφαση τ. υπουργού Γ. Μανιάτη) για να επιτραπεί η ανέγερση Mall. Το ΣτΕ απέρριψε μεν αίτηση ακυρότητας κατοίκων, αλλά δέχεται ότι «η διοίκηση προσκαίρως εξαίρεσε το επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο» και σημειώνει πως στο συμπληρωματικό ΠΔ «πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΥΠΕΚΑ, Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων και Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων που προτείνουν Σ.Δ. 2,1 και ύψος 15 μ.».

Χάριν ανάπτυξης;

Τι γίνεται, λοιπόν, τώρα; Η ανακοίνωση της κυβέρνησης (αντιπροεδρία) λέει ότι εγκρίθηκαν οι όροι δόμησης που προτάθηκαν από το Υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο. Η ρύθμιση θα λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις του ΣτΕ, άλλες (προηγούμενες) αποφάσεις του ΣτΕ επί των προτεινόμενων σχεδίων Π.Δ., γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών υπουργείων Ενέργειας και Πολιτισμού.
Τι ακριβώς θα προκύψει όμως; Όλα δείχνουν (ρεπορτάζ «Αυγής») ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να ορισθεί ο συντελεστής δόμησης σ.δ. στο 2,1 και το ύψος στα 21 μέτρα έτσι που να μπορεί να γίνει το Mall αλλά όχι όπως το ήθελε η ARTUME (σ. δ. 2,4  και 24 μέτρα) ούτε όπως όριζε το ΣτΕ (σ.δ. 2,1 και 15 μέτρα). Στο αρμόδιο υπουργείο υπήρχε ένα έτοιμο σχέδιο Π.Δ. μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά από τον προηγούμενο υπουργό. Γιατί τώρα παρακάμπτεται; Στηρίζεται σε προηγούμενη απόφαση του Υπ. Πολιτισμού όπου παρέκαμπτε απόφαση της Εφορίας Αρχαιοτήτων η οποία προέβλεπε 15 μέτρα. Πήγε το θέμα, κατά παρέκκλιση, στο ΚΑΣ για να γνωμοδοτήσει. Το αυστηρό, κατά κανόνα ΚΑΣ, πώς οδηγήθηκε σε μια απόφαση που δέχεται, κατά βάση, την άποψη της εταιρείας;
Προφανώς, το επιχείρημα είναι ότι θέλουμε ανάπτυξη και αν δεν γίνουν αυτές οι τροποποιήσεις φεύγει ο επενδυτής. Η συζήτηση, ασφαλώς, είναι ουσιαστική και δύσκολη, αλλά έχει αρχές. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αξιωματούχος της κυβέρνησης σε σύσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έπρεπε να ξεμπλοκαριστούν τα έργα για την Αθήνα. Μα τα κινήματα τα εμπόδιζαν, δεν ήταν μπλοκαρισμένα αορίστως. Δεν είναι δυνατό να υποτάσσονται όλα στον στόχο αυτό όταν μάλιστα είναι και εντελώς αμφιλεγόμενος. Διότι η ανέγερση ενός Mall στην περιοχή αυτή θα κλείσει πλήθος μεσαίων κα μικρών εμπορικών καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας.


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ
Προσπάθειες και εμπόδια για τη σωτηρία του πάρκου

 

«Ήδη, με τα λίγα μέσα και χρήματα που έχουν δοθεί  στο νέο Φορέα διαχείρισης, έχουν επιτευχθεί πολλά για τη σωτηρία και την ανάδειξη του μητροπολιτικού πάρκου Τρίτση», σημειώνει  στην «Εποχή» ο Κώστας Κάβουρας, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ιλίου και επικεφαλής της παράταξης «Αλληλέγγυα Πόλη».
Ύστερα από τη χρόνια εγκατάλειψη του πάρκου λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, αλλά και κακοδιαχείρισης, όπως υπογραμμίζεται από τον επικεφαλής, ο Φορέας (στη διοίκηση του οποίου συμμετέχουν μέλη από τους όμορους δήμους, την περιφέρεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το ΕΜΠ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας, αλλά και από την κοινωνία των πολιτών) από τον Οκτώβριο του 2016, που ξεκίνησε τη λειτουργία του, έχει καταφέρει να καθαρίσει περίπου το σύνολο των 913 στρεμμάτων, να ολοκληρώσει το κλάδεμα των φυτών, να καταγράψει και να συντηρήσει τα κτίρια υπό διάλυση εντός του πάρκου και να πληρώσει επιτέλους τα δεδουλευμένα ενάμιση χρόνου στους τρεις εργαζόμενους.
«Οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι που επιτέλους το πάρκο είναι καθαρό. Είχε φθάσει σε τέτοιο χάλι, που ακόμα και με αυτό το βασικό, υπήρξε ικανοποίηση. Περιμένουν βέβαια να δουν δράσεις που θα αλλάξουν εμφανώς την εικόνα. Ακόμα δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μέριμνα, ενώ συντάσσεται και σχέδιο διάσωσης από το ΕΜΠ για τους μακροπρόθεσμους στόχους, τις χωροθετήσεις και τις δράσεις για το πάρκο», περιγράφει την πρόσληψη του εγχειρήματος από τον κόσμο ο Στέλιος Βανδώρος από τους «Φίλους του Πάρκου», που δραστηριοποιούνται για το ζήτημα από το 2007 και αποτελούν τον κοινωνικό εκπρόσωπο του Φορέα.
Η λύση, όμως, που έφερε ο νόμος 4414/16, υπάρχει πιθανότητα να εξουδετερωθεί, καθώς η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) προχώρησε σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσον αφορά τη χρηματοδότηση του πάρκου με 580.000 ευρώ το χρόνο από τους 67 δήμους της Αττικής (η υπόλοιπη χρηματοδότηση προέρχεται από το Πράσινο Ταμείο και την περιφέρεια Αττικής).

Τα εμπόδια

Για την ομόφωνη αυτή απόφαση της ΚΕΔΕ ευθύνεται εν μέρει και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα, αφού δεν διαβουλεύθηκε επίσημα μαζί τους ως όφειλε. «Με βάση το νόμο, η ΚΕΔΕ θα πρέπει τουλάχιστον να δίνει τη γνώμη της όσον αφορά τη διάθεση κονδυλιών από τους δήμους. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του πάρκου Τρίτση, ως δήμος Αιγάλεω είμαστε σύμφωνοι, διαφωνούμε όμως να δεσμεύονται ποσά των δήμων από το υπουργείο χωρίς συζήτηση, γιατί σήμερα μπορεί να είναι για μια θετική δράση, αλλά αύριο όχι», εξηγεί τη στάση των δήμων υπό αριστερή αρχή, που συμφώνησαν στην προσφυγή, ο Δημήτρης Μπίρμπας, δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας» στην ΚΕΔΕ.
«Η προσφυγή έγινε για καθαρά πολιτικούς και αντιπολιτευτικούς λόγους, παρά τη σημασία του μητροπολιτικού πάρκου. Οι περισσότεροι κάτοικοι βλέπουν αρνητικά αυτή την πράξη, γιατί θέλουν να προχωρήσει η διάσωση του πάρκου, χάρη στη χρηματοδότηση που βρέθηκε. Ελπίζουμε ότι η απόφαση του ΣτΕ να λάβει υπόψη της την κοινωνική ευαισθησία και το συμφέρον των πολιτών, καθώς αποτελεί το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής της Δυτικής Αττικής, που ιδίως σε εποχές κρίσης, είναι πολύ σημαντικός για τους πολίτες που δεν έχουν άλλη εναλλακτική», σημειώνει ο Στέλιος Βανδώρος.
Όμοια και ο Κώστας Κάβουρας τονίζει την πολιτική σκοπιμότητα της κίνησης, αφού «όταν η τοπική αυτοδιοίκηση υπέστη περικοπές ύψους 60% από τη χρηματοδότηση που λάμβανε από το κράτος, δεν προέβη σε καμία τέτοια ενέργεια, ενώ σήμερα καταθέτει αίτηση ακύρωσης για μια χρηματοδότηση ύψους 580.000 ευρώ, που είναι πολύ μικρό». Όπως περιγράφει, το κόστος ανά δήμο κυμαίνεται περίπου στις 9-15.000 το χρόνο, τη στιγμή που ο δήμος Ιλίου είχε ξοδέψει 18.000 για ένα μόνο καλλιτέχνη στις εκδηλώσεις λευκής νύχτας.

Σαμποτάζ από τη δημοτική αρχή Ιλίου

Η αρνητική στάση της δημοτικής αρχής του Ιλίου όσον αφορά το νέο καθεστώς διαχείρισης του πάρκου, έχει φανεί εξαρχής, φθάνοντας κάποιες φορές σε ακραίες δράσεις. Εξαιτίας της επιθυμίας της να έχει μόνο ο δήμος Ιλίου τη διαχείριση, έχει αρνηθεί να συμμετάσχει με μέλος της στο νέο Φορέα, ενώ έχει παραδεχθεί δημόσια, μετά από ερώτηση της «Αλληλέγγυας Πόλης», ότι έχει σταματήσει να στέλνει συνεργεία καθαρισμού στο πάρκο από τότε που ανέλαβε αρμοδιότητες ο Φορέας.
Αποκορύφωμα αποτελεί η καταστροφή αντλίας υδροδότησης των τεχνητών λιμνών του μητροπολιτικού πάρκου από μέρους της. Ο δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος, μίλησε για διαστρέβλωση των γεγονότων μετά τη δημοσιότητα του περιστατικού, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για εργασίες συντήρησης της αντλίας. Αυτό, βέβαια, δεν εξηγεί για ποιο λόγο έγινε εν κρυπτώ, αντί να συνεννοηθεί πριν με το Φορέα, γιατί οι απεσταλμένοι υπάλληλοι του δήμου έκοψαν με τροχό το προστατευτικό κουβούκλιο που προστάτευε τη συγκεκριμένη αντλία, το λάστιχο που την ένωνε με τις λίμνες, και φόρτωσαν 60 μέτρα σωλήνες στο φορτηγό του δήμου, αντί να γίνει η συντήρηση επί τόπου, όπως συνηθίζεται. Και το σημαντικότερο, αφού αυτή τη στιγμή οι εν λόγω υπάλληλοι διώκονται από την αστυνομία, που κλήθηκε από τους κατοίκους όταν αντιλήφθηκαν το περιστατικό, γιατί δεν αναλαμβάνει την ευθύνη εντολής της ενέργειας συντήρησης, όπως υποστηρίζει, αλλά τους αφήνει να διώκονται σαν να πρόκειται για δική τους αυτοβουλία;
«Διαπιστώνεται μια εμμονή της δημοτικής αρχής να μην προχωρήσει η προσπάθεια. Φαίνεται ότι το σχέδιό τους ήταν η αποκλειστική διαχείριση του πάρκου από το δήμο Ιλίου, γεγονός όμως που θα σήμαινε -επειδή είναι ένας τεράστιος χώρος πρασίνου στα σύνορα πολλών δήμων, με αναβαθμισμένες ανάγκες χρηματοδότησης- ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα απαραίτητα ποσά και άρα θα προχωρούσε σε εκποιήσεις χώρων του πάρκου σε μεγάλα εμπορικά συμφέροντα και σε μερική ιδιωτικοποίηση του. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτές τις περιπτώσεις, για αυτό υποστηρίζουμε τη λύση που έχει βρεθεί και εξασφαλίζει δημόσια χρηματοδότηση και άρα δημόσιο χαρακτήρα», συμπεραίνει ο Κώστας Κάβουρας.

Τα επόμενα βήματα

Ο δημόσιος χαρακτήρας του πάρκου Τρίτση, όμως, δεν είναι τελείως εξασφαλισμένος, αποτελώντας το νούμερο ένα πρόβλημα που επιθυμεί να επιλύσει ο νέος Φορέας. «Μετά από τη χρόνια αδρανοποίηση του πάρκου, προσπαθούμε να ενεργοποιηθούμε προς δύο κατευθύνσεις αρχικά. Πρώτον, ως προς τον ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα του πάρκου προς όφελος των κατοίκων και του λεκανοπεδίου, γιατί ο χώρος των 913 στρεμμάτων είναι εξασφαλισμένος στα χαρτιά κυρίως, αφού πολλοί φορείς εντός του πάρκου συνεχίζουν να νέμονται εκτάσεις και να μη συλλειτουργούν με τις υπόλοιπες διαμορφώσεις μες στο χώρο. Δεύτερον, να έχουμε μια διαχείριση με κατεύθυνση την κοινωνική οικονομία. Δηλαδή να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε κτίρια για να φιλοξενήσουν κοινωνικές δραστηριότητες», περιγράφει ο Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος του Φορέα και καθηγητής του ΕΜΠ.
Ήδη μία από τις πρώτες κοινωνικές δράσεις που σχεδιάζονται, είναι το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές της Δυτικής Αθήνας, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι. Παράλληλα, σχεδιάζονται να λάβουν χώρα και πρότυπες δράσεις για τις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί επιστημονικό και περιβαλλοντικό τριήμερο, με δράσεις για τα παιδιά, συζητήσεις και σεμινάρια για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Ο Φορέας προσπαθεί επίσης να συμβάλλει στην αποπληρωμή των χρεών προς τους τρεις εργαζόμενους από τους παλαιότερους φορείς διαχείρισης, ενώ εξετάζει και την πρόσληψη κι άλλων υπαλλήλων, γεγονός απαραίτητο για τη λειτουργία μιας τόσο μεγάλης έκτασης. Προτεραιότητα έχουν δώσει στην πρόσληψη προσωπικού φύλαξης του πάρκου, δράση όμως που έχει καθυστερήσει, καθώς επιθυμούν να γίνει μέσω κοινωνικών συνεταιρισμών -και όχι εργολαβικών εταιρειών με τις γνωστές εργοδοτικές αυθαιρεσίες- αντιμετωπίζοντας αρκετή γραφειοκρατία για αυτό το λόγο.

Τζέλα Αλιπράντη

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΗΕΚΑΔΕΜΕΙΑ
Αφιέρωμα στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ακαδημίας Πλάτωνος

Τη συνέντευξη πήρε ο Παύλος Κλαυδιανός

Ποιος ο λόγος του διήμερου στη γειτονιά σας;
Η 13η Μαΐου είναι ημέρα Ακαδημίας Πλάτωνος. Αφιερωμένη στην ιστορία, στον πολιτισμό, τη φιλοσοφία της. Ως ομάδα ΗΕΚΑΔΕΜΕΙΑ είχαμε προτείνει στη Δ΄ Δημοτική Κοινότητα και έγινε ομόφωνα αποδεκτό, ώστε αυτή η μέρα, η 13η Μαΐου, να ορισθεί ως ημέρα Ακαδημίας Πλάτωνος. Το 1908 στις 13 Μαΐου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε μετονομαστεί η περιοχή σε Ακαδημία Πλάτωνος, προς τιμή του μεγάλου δάσκαλου και φιλόσοφου.

Είχαν γίνει έως τότε ανασκαφές, υπήρχαν ευρήματα;
Όχι. Υπήρχε ένα ενδιαφέρον για την περιοχή από παλιά, από τον 17ο ή 18ο αιώνα ακόμη, που επισκέπτες αναζητούσαν τον ακριβή χώρο όπου δίδαξε ο Πλάτωνας ή ήταν θαυμαστές του Αριστοτέλη και του Σωκράτη. Το 1802 ένας άγγλος περιηγητής, ταγματάρχης εντόπισε το χώρο στηριζόμενος σε ένα τοπωνύμιο στην περιοχή, Καθήμεια που ήταν παράφραση της λέξης Ακαδημία και με αναφορές ιστορικών όπως ο Πολύβιος και ο Κικέρωνας – έλεγαν ότι είναι κοντά στον Κηφισό και στον ήπιο Κολωνό, στα 1.500 μέτρα από τον Κεραμεικό. Οι αρχαιολογικές έρευνες ξεκίνησαν το 1929 από τον αρχαιολόγο Κουρουνιώτη αλλά τα πρώτα ευρήματα ήταν αργότερα. Το πρώτο ήταν ένας δρόμος που συνέδεε το Δίπυλο με το αρχαίο Άλσος της Ακαδημίας, μετά βρέθηκε το αρχαίο Γυμνάσιο και η Παλαίστρα. Μετά το 1939, ουσιαστικά, δεν γίνονται έρευνες. Ούτε είναι προγραμματισμένες προς το παρόν. Εμείς τώρα ζητάμε, με δεδομένη την ιστορική αξία της περιοχής, να γίνει ένα Άλσος φιλοσοφίας, ένας χώρος ιστορικής μνήμης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Προς το παρόν οι επαφές μας με αξιωματούχους δεν έχουν αποδώσει κάτι το αξιόλογο.

Πείτε μας, λοιπόν, για το διήμερο που οργανώσατε;
Οι εκδηλώσεις του διήμερου έχουν μεγάλο εύρος, γι’ αυτό καλούμε και τον κόσμο να πάρει μέρος σε κάποιες απ’ αυτές. Θα επισκεφθούμε το πλούσιο σε περιεχόμενο ψηφιακό μουσείο του Πλάτωνα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Θα γίνει μια περιήγηση, με ξενάγηση, μέσα στον ιστορικό χώρο. Το Σάββατο στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου θα παρουσιάζουμε την ιστορία της περιοχής. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε την ιστορία μας τόσο περισσότερο θα αγαπήσουμε, θα σεβαστούμε την περιοχή μας και θα αγωνιστούμε γι’ αυτή.

Προβλέπεται να γίνει στην περιοχή σας και το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών. Θα συμπεριλάβει, ίσως, και μια πτέρυγα με τα ευρήματα της Ακαδημίας;
Ούτως ή άλλως θα βοηθήσει το Μουσείο την περιοχή, έχει αποφασιστεί με υπουργική απόφαση ήδη από το 1982 και από το 2002 έχει χωροθετηθεί εδώ. Προβλέπεται να συγκεντρώσει όλα τα διάσπαρτα ευρήματα της πόλης, πχ, από τα έργα του μετρό και άλλα. Εμείς ζητάμε παράλληλα μ’ αυτό να γίνει και μουσείο ειδικά για την Ακαδημία, μπορεί να γίνει και από κοινού, αρκεί να γίνει.

Ο κόσμος της συνοικίας πώς αντιδρά στις πρωτοβουλίες που παίρνετε;
Υπάρχει κόσμος που μας υποστηρίζει, υπάρχει και κόσμος που αδιαφορεί. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. Γι’ αυτό οργανώνουμε και τις εκδηλώσεις, προσιτές στους πολίτες. Σήμερα, Κυριακή, το πρωί θα έχουμε εκδηλώσεις και παιχνίδια για παιδιά μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους. Να τους μάθουν τα παιδιά, να γνωρίσουν το πράσινο πάρκο μας. Θα υπάρξουν χοροί και τραγούδια. Στις 7.00 το βράδυ στην πλατεία Πλάτωνος, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, θα γίνει διάλεξη για τον τόπο όπου γίνονταν οι πλατωνικοί διάλογοι, πού ήταν η φυλακή του Σωκράτη, το Δικαστήριο. Θα κλείσουμε με μουσική από μια κομπανία.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet