kovanis

Μετά την εκλογή του στην προεδρία, ο Εμανουέλ Μακρόν φιλοδοξεί να πάρει και την πλειοψηφία στη Βουλή, στις εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου, γιατί έτσι θεωρείται ότι θα είναι απερίσπαστος στο έργο του. Με τις πρώτες 428 υποψηφιότητες σε σύνολο 577, που ανακοίνωσε το κίνημά του «Η Δημοκρατία σε κίνηση», θέλησε να δώσει ένα στίγμα ανανέωσης και ταυτόχρονα απεξάρτησης από τις παλιές πολιτικές δυνάμεις. Έτσι, ο πρόεδρος των Κεντρώων Φρ. Μπαϊρού, που τον στήριξε προεκλογικά, εξέφρασε την απογοήτευσή του, ενώ ο Μανουέλ Βαλς έμεινε εκτός των ψηφοδελτίων του νέου κόμματος γιατί δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Όσο για τη δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, φαίνεται να περιορίζουν τις φιλοδοξίες τους για συγκατοίκηση.
Από την άλλη το Σοσιαλιστικό Κόμμα επιχειρεί να διαμορφώσει μια μετριοπαθή γραμμή με στόχο τη «δομική αντιπολίτευση», αφαιρώντας από το προεκλογικό του πρόγραμμα τις ενοχλητικές προτάσεις του Μπενουά Αμόν για το οικουμενικό εισόδημα και το «λαϊκό νόμο 43.9», ώστε να πετύχει τη συγκατοίκηση και των τριών τάσεων του, σοσιαλφιλελεύθερων, κεντρώων και αριστερών.

Λογική αντιπαράθεσης

Μετά την επιτυχία του Ζαν Λικ Μελανσόν στον α΄ γύρο των προεδρικών περίμεναν σχεδόν όλοι στη Γαλλία, και όχι μόνο η ριζοσπαστική αριστερά, ότι θα μπορούσε να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής πραγματικότητας στη χώρα. Ο Μελανσόν μιλάει, βέβαια, για τη συγκατοίκηση, εννοώντας ότι θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα έχει κηρύξει —κυριολεκτικά— τον πόλεμο κατά των συμμάχων του, ιδιαίτερα κατά του Γαλλικού ΚΚ, ενώ απέρριψε τη συνεργασία με τους Οικολόγους. Στη συνέχεια δηλώνει πως είναι έτοιμος να δεχθεί τον Μπενουά Αμόν αρκεί να δηλώσει την αφοσίωσή του στο εγχείρημά του. Γιατί ο στόχος του σ’ αυτή τη φάση είναι να οικοδομήσει ένα νέο πολιτικό οργανισμό που θα εκφράσει το «λαϊκισμό της αριστεράς». Με αυτή, όμως, «την τακτική διατρέχει τον κίνδυνο να φανούν τα όρια του στις βουλευτικές εκλογές», γράφει στο δικό του μπλογκ ο Τόμας Κουτρό. Ήδη σε μια πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή το ποσοστό φαίνεται να έχει πέσει στο 14%.
Οι συλλογικότητες και επιτροπές που στήριξαν την υποψηφιότητά του αρνούνται να υιοθετήσουν τη λογική της διάσπασης, του αποκλεισμού και τελικά της αντιπαράθεσης. Παρά την παράδοξη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ανακοίνωση, προχθές στο πλατό του BFMTV, της υποψηφιότητάς του στη Μασσαλία, την ανακοίνωση της λήξης των διαπραγματεύσεων με τους κομμουνιστές, και την απόρριψη συνεργασίας με το Γαλλικό ΚΚ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι συζητήσεις συνεχίζονται. Συνεχίζονται, βέβαια, σε βαριά και τεταμένη ατμόσφαιρα για να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί, ώστε να μην περάσουν οι έδρες στο Εθνικό Μέτωπο. Ο Πιερ Λοράν, εθνικός γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ, που ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα στο Παρίσι, είπε πως: «στις πολύ δύσκολες συνθήκες που βρίσκεται η χώρα δεν αρκεί μια περιορισμένη συμφωνία, αλλά η πιο πλατιά συναίνεση σε εθνικό επίπεδο».

Μ. Κ.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet