HǍmհ�䱟ᠴ粠б�Ёӏʠ־�å�존ܠ䱩ܦ婠 砊孴 Я면骞 Ű鴱ﰞ �ʩ힬ᴯܢ⡴2 pﵮ(Eurokinissi-ӔŋɏӠ̉Ӊ́ө

Το ΠΑΣΟΚ βαδίζει ολοταχώς προς το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ), μεταξύ 30 Ιουνίου και 2 Ιουλίου στο ΣΕΦ, με σκοπό την «επανίδρυση» του χώρου, ενώ έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ προγραμματίζεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσβλέπει ότι τα δύο συνέδρια θα ανατάξουν τις συνθήκες ήττας που χαρακτηρίζουν το χώρο της κεντροαριστεράς.
Οι διαφωνίες, ωστόσο, που έχουν ανακύψει και εντείνονται όσο πλησιάζουμε στο συνέδριο και αφορούν τόσο τις σχέσεις μεταξύ των δυνάμεων της Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία.
Η «ανοιχτή πρόσκληση» που έχει απευθύνει το ΠΑΣΟΚ στις δυνάμεις του λεγόμενου κεντροαριστερού χώρου, ακυρώνεται στην πράξη αφενός από τη συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και αφετέρου από τον τρόπο διεξαγωγής του. Το όργανο αποτελείται κατ’ αποκλειστικότητα από τα επιτελεία των σχημάτων που συγκροτούν τη ΔΗΣΥ. Από το ΚΙΔΗΣΟ συμμετέχουν οι Φ. Σαχινίδης και Μ. Καρχιμάκης, ενώ στη διαδικασία παίρνουν μέρος και οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από τη δική τους πλευρά.
Από την πορεία αυτή αποκλείστηκαν τα διαφωνούντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ της ομάδας Ανδρουλάκη. Οι διαφωνίες που έχουν ανακύψει ανάμεσα στις δύο πλευρές ��εν είναι ασήμαντες και σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο που θα διεξαχθεί το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. και κατ’ επέκταση με την προοπτική του νεοϊδρυθέντος φορέα. Οι επικριτές διαβλέπουν μια προσπάθεια ελέγχου του συνεδρίου, καθώς σε αυτό θα συμμετέχουν σύμφωνα με την απόφαση της ηγεσίας, στελέχη από τους επιμέρους πολιτικούς σχηματισμούς, όπως και εκλεγμένοι σε θεσμικά όργανα (συνδικαλιστικά όργανα, δημοτικοί άρχοντες). Με αφορμή την διαφωνία αυτή, στο στόχαστρο της ηγεσίας του κόμματος έχει μπει τελευταία ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Στέφανος Ξεκαλάκης, του οποίου οι αρμοδιότητες αφαιρέθηκαν με απόφαση της ηγεσίας. Τελευταίο επεισόδιο στην εσωτερική αναμέτρηση ήταν η απαίτηση της ηγεσίας για την απομάκρυνση του γενικού γραμματέα από τα γραφεία του 5ου ορόφου της Χ. Τρικούπη.

Αποστάσεις και πιέσεις

Ο Ε. Βενιζέλος, που δεν βλέπει με θετικό τρόπο τη δημιουργία της ΔΗ.ΣΥ. και την πορεία διάλυσης των επιμέρους σχημάτων, φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από αυτές τις εξελίξεις.. «Γρήγορα βήματα, αλλά προσεκτικά» είναι το μήνυμα της ΔΗΜΑΡ στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μεγαλύτερο μερίδιο πάντως στη νέα κατάσταση διεκδικούν τα στελέχη Θ. Μαργαρίτης και Δ. Χατζησωκράτης που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και είναι μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, όπως και το στέλεχος της κεντροαριστεράς Νίκος Μπίστης. Παρά τις προθέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο προς το συνέδριο έχει ήδη απορριφθεί από τον Σ. Θεοδωράκη και το Ποτάμι, ενώ πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ανάμεσά τους οι Γ. Ραγκούσης, Γ. Φλωρίδης και Α. Διαμαντοπούλου) προετοιμάζουν την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα.

Νέο κόμμα

Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε σε συνέντευξή της ότι δεν πρόκειται το ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει και η ίδια μαζί με τους Γιώργο Φλωρίδη και Γιάννη Ραγκούση κινούνται στη δημιουργία ενός νέου κόμματος στο χώρο της κεντροαριστεράς με πυρήνα την «Ώρα Αποφάσεων». Η κίνηση σύμφωνα με τους εμπνευστές της πρότασης, στοχεύει στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα που θα εκφράσει το χώρο του κέντρου και θα μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες και νέα ηγεσία.
Το πολιτικό ερώτημα πάντως που παραμένει και καλείται να απαντηθεί από όλες τις πλευρές είναι εάν το ΠΑΣΟΚ και οι δυνάμεις με τις οποίες θα συμπλεύσει θα διαρρήξουν τις σχέσεις τους με την πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια η σοσιαλδημοκρατία σε Ελλάδα και Ευρώπη, ακολουθώντας έναν άλλο δρόμο ή θα συνεχίσει στην ίδια πολιτική γραμμή που το οδήγησε στη σημερινή πολιτική απαξία.


Σ.Κ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet