Το φθινόπωρο και συγκεκριμένα το τριήμερο 20-22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο του τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων με θέμα «Η Αττική σε κρίση». Πρόκειται για το πρώτο επιστημονικό συνέδριο που φιλοδοξεί να εξετάσει το αποτύπωμα της κρίσης στο χώρο, στις κοινωνικές υποδομές και τις λειτουργίες της Αττικής, καθώς και στους ανθρώπους της, που βιώνουν με άνισο τρόπο τις επιπτώσεις των μέτρων. Ο πλήρης τίτλος του συνεδρίου είναι «Μητροπολιτική Περιοχή της Αττικής: Όψεις της κρίσης στην πόλη και την κατοικία και οι αρχιτέκτονες. Μεταλλαγές στις διαδικασίες χωρικής παραγωγής και σχεδιασμού» και η προθεσμία για κατάθεση περίληψης ανακοινώσεων για το συνέδριο είναι η 31η Μάη. Μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των εισηγητών στο συνέδριο είναι η συνάφεια του θέματος που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν με τον τίτλο του συνεδρίου.

Απεύθυνση στην κοινωνία

«Το συνέδριο γίνεται σε μια στιγμή όπου αναπτύσσονται πολύ επιθετικές κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ζούμε και θα έπρεπε με ένα συλλογικό τρόπο οι αρχιτέκτονες να απευθυνθούν στην κοινωνία όχι για να διατυπώσουν δικά τους αιτήματα, όχι με μια εσωστρέφεια, αλλά για να αξιολογήσουμε τις προτάσεις που διατυπώνονται και για να συνεισφέρουμε στις λύσεις που προτείνονται», είπε εισηγητικά ο Αντώνης Μαούνης, πρόεδρος του τμήματος Αττικής του Συλλόγου, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, για να παρουσιαστούν οι στόχοι του συνεδρίου.
Οι διοργανωτές ευελπιστούν πως το συνέδριο θα είναι ένα σημείο συνάντησης, διαλόγου αλλά και αντιπαράθεσης, όπως σημείωσε η Ελένη Βαφειάδου, γραμματέας του Συλλόγου, προσθέτοντας πως «η αρχιτεκτονική δεν ήταν ένα τεχνοκρατικό μονάχα επάγγελμα, αλλά ήταν συνδεδεμένο με τις αλλαγές, τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας. Υπ’ αυτό το πρίσμα είναι χρέος μας να μιλήσουμε γι’ αυτά τα ζητήματα με έναν τρόπο αυθόρμητο, όπως εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Η ίδια σημείωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχιτέκτονες, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, γεγονός που θα αποτελέσει κομβικό σημείο του συνεδρίου: «Το κάλεσμα γίνεται εν μέσω ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών της ζωής μας από όλες τις πλευρές. Με την αλλαγή του εργασιακού μας περιβάλλοντος και του αντικειμένου, επικρατεί μια πολύ διαφορετική κατάσταση στο δομημένο χώρο και στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις σε σχεδιαστικό επίπεδο», δήλωσε αναφερόμενη συγκεκριμένα στο Ελληνικό, την Ακαδημία Πλάτωνος, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τα αεροδρόμια, τις υποδομές της χώρας και το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο καμβάς των θεματικών

«Το περιεχόμενο του συνεδρίου είναι η πραγματική συνθήκη της ζωής μας την περίοδο της κρίσης, όπως τη βιώνουμε τα τελευταία χρόνια», τόνισε η Όλγα Μπαλαούρα, ταμίας του Συλλόγου, η οποία ανέπτυξε τις θεματικές του συνεδρίου. «Το πρώτο κομμάτι είναι το θεσμικό, της ρύθμισης του χώρου, κάνοντας μια αναδρομή από το 1985 έως σήμερα. Το δεύτερο είναι η τεράστια αλλαγή στα ζητήματα γης και ακινήτων, που αφορά στην υφαρπαγή και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου, αλλά και σε αλλαγές που συμβαίνουν στις χρήσεις γης, στις δασικές εκτάσεις, τους ελεύθερους χώρους κ.λπ. Το τρίτο ζήτημα είναι αυτό της κρίσης του περιβάλλοντος, ένα διαχρονικό φαινόμενο που εντείνεται εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια. Ένα τέταρτο είναι η ιδιωτικοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού και όπως αυτή εφαρμόζεται στην περιφέρεια Αττικής. Επιπλέον θεματικές είναι οι όψεις της κρίσης στις λειτουργίες και τις υποδομές της πόλης, οι χωρικά άνισες επιπτώσεις της λιτότητας, οι πρακτικές διεκδίκησης αλληλεγγύης και επιβίωσης στις γειτονιές της πόλης, η αστική πολυκατοικία σε συνθήκες κρίσης, το “ζήτημα της κατοικίας” (αστεγία, κόκκινα δάνεια, ενεργειακή κρίση, στέγαση προσφύγων κ.λπ.), οι επιπτώσεις της κρίσης στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τάσεις και οι εκδηλώσεις της κρίσης στα μελετητικά και κατασκευαστικά σχήματα. Οι θεματικές αυτές διαμορφώνουν έναν απέραντο καμβά από μικροαπαντήσεις για να αλλάξουμε τη ζωή μας»

Διάλογος και εξωστρέφεια

Η Άννα Μελανίτου, αρχιτέκτων, πολεοδόμος, χωροτάκτης τόνισε πως το συνέδριο θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης και γι’ αυτό προβλέφθηκε η διοργάνωση παράλληλων δράσεων, πριν το συνέδριο κατά μήκος της περιφέρειας. «Μας ενδιαφέρει το πλαίσιο όλων των δράσεων που γίνονται στην περιφέρεια της Αττικής και καλούμε όλους τους συναδέλφους να αναπτύξουν τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα θέλανε να αναδείξουν, τον τόπο τους, την περιοχή τους, τα προβλήματά τους. Θα θέλαμε έτσι να διαπιστώσουμε εάν αποτυπώθηκε η κρίση στον αττικό χώρο, σε ποια διάσταση, όπως επίσης και τι συνέπειες υπήρξαν στην άσκηση του ίδιου του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα αυτά τα χρόνια. Θα θέλαμε να καταδείξουμε ότι οι αρχιτέκτονες και θέλουν και μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση της κρίσης με πολλούς τρόπους, κυρίως όμως με τις παρεμβάσεις τους στο χώρο, σε οποιοδήποτε χώρο, από τη μικρή επισκευή έως τις σοβαρές παρεμβάσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. Και επιμένω σ’ αυτό, διότι ο αρχιτέκτονας λαμβάνει υπόψη και τη διάσταση της αισθητικής και το αισθητικό αποτύπωμα του κάθε χώρου έχει επίπτωση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων που διαβίουν σε μια πόλη»
Η αναγγελία του συνεδρίου γέννησε πολλές προσδοκίες όσον αφορά την προσέγγιση των φαινομένων της κρίσης σε όλα τα επίπεδα του χωρικού σχεδιασμού. Είναι σίγουρο πως το υλικό που θα προκύψει θα ανοίξει ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων για την Αττική, μέρος του οποίου ελπίζουμε να φιλοξενήσουμε στις σελίδες της «Εποχής». Ευχόμαστε στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες καλή επιτυχία.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://atticaincrisis.com
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet