Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2017.
Επικαιροποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας 2017-2020.

ntousia

 

Στον ορυμαγδό των οικονομικών σκανδάλων που καθημερινά βγαίνουν στο φως και αναδεικνύουν το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και τις κυβερνήσεις του ως διαχρονική εστία καταλήστευσης δημόσιου χρήματος, ολοκληρώθηκε στις 5 Μαΐου η τριήμερη συζήτηση στη βουλή του ισπανικού κράτους για τον οριστικό προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός του 2017 εμπεριέχει 5,5 δισ. περικοπές δαπανών που ψηφίστηκαν (και από τους Σοσιαλιστές) τον περασμένο Νοέμβριο. Οι περικοπές αφορούν, κυρίως, την Υγεία, την Παιδεία και τους προϋπολογισμούς 5 Αυτονομιών (μειώσεις έως 30%), μεταξύ των οποίων και η Ανδαλουσία, η μεγαλύτερη και συνάμα φτωχότερη της χώρας. Στη συζήτηση με πρωτοβουλία των κομμάτων της Αριστεράς και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Σ.Κ-PSOE) τέθηκε και το κεντρικό ζήτημα της διαφθοράς του κυβερνώντος κόμματος.
Τελικά, μετά την εξαγορά ουσιαστικά των πέντε ψήφων του Βάσκικου Εθνικιστικού Κόμματος (ΒΕΚ-PNB)* διαμορφώθηκε η απαιτούμενη απλή πλειοψηφία των 176 ψήφων: Λαϊκό Κόμμα (Λ.Κ - P.P), Πολίτες (Θιουδαδάνος - C’s), ΒΕΚ και Συνεργασία Κανάριων Νησιών .

Το κατά Ραχόι αφήγημα της ανάκαμψης

Η αύξηση του ΑΕΠ για δεύτερη συνεχή χρονιά κατά 3,2% μετά από 5χρόνια ύφεση (2009-2013) και αύξηση 1,4% το 2014 είναι αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη. Η κυβέρνησή του Μ. Ραχόι προβάλλει ως βασικό στοιχείο της αναζωογόνησης της οικονομίας τη μείωση της ανεργίας και παράλληλα τη μείωση και την εκπλήρωση των στόχων του Δημοσιονομικού Ελλείμματος και του Δημόσιου Χρέους: το Χρέος από 99,8% του ΑΕΠ το 2015 διαμορφώθηκε στο 99,4% το 2006 και προβλέπεται να πέσει στο 92,5% το 2020, ενώ το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 4,33%. Το κρίσιμο μέγεθος της ανεργίας, από 20,9% το 2015 μειώθηκε στο 18,75 το 2016 και το 2020 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 11,2% .
Όμως, η κυβέρνηση… ξεχνά τα 5,5 δισ. περικοπών που επέβαλε η Ε.Ε λόγω εκτροχιασμού του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2015 (5,1%, ενώ η οροφή που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι 3%)**και την υποχρέωση που ανέλαβε για έλλειμμα 4,6% το 2016, 3.1% το 2017 και 2,8% το 2018 προκειμένου να μην επιβληθούν νέες περικοπές. Αποκρύπτει, επίσης, ότι το Δημόσιο Χρέος αυξήθηκε ποσοτικά φτάνοντας το 1.107 τρισ. και η μείωση του ποσοστού οφείλεται στην αύξηση κατά 3,2% του ΑΕΠ. Όσο για το ζωτικό για τους λαούς της Ισπανίας πρόβλημα της ανεργίας, η μείωση από 20,9% το 2015 σε 18,6% το 2016 (πάνω από 4 εκατ. άνεργοι-ες) και η πρόβλεψη για μικρή βελτίωση το 2017 δεν τροποποιεί ουσιαστικά τη δραματική κατάσταση: η ανεργία των νέων είναι 41.6% και επίδομα ανεργίας δικαιούται μόνο το 50% των ανέργων Το σπουδαιότερο, οι σταθερές (αορίστου χρόνου) θέσεις απασχόλησης είναι λιγότερες από τις «ευέλικτες». Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι από το 2011 όχι μόνο δημιουργήθηκε καμία νέα θέση σταθερής εργασίας, αλλά αυτές μειώθηκαν κατά 3.100, ενώ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 193.000. Η κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο ισπανικό κράτος έχει τεθεί ως πρόβλημα τόσο στην Ε.Ε όσο και στο Δ.Ν.Τ, που εκτιμούν ότι απαιτείται «εξισορρόπηση» μέσω ακόμα μίας… μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας. Δεν λέει λέξη για τους μισθούς που όταν δεν μειώνονται παραμένουν παγωμένοι (ονομαστικές τιμές) από το 2007 και τα συνδικάτα που διεκδικούν ως στοιχειώδες μερίδιο από την οικονομική ανάκαμψη την αύξηση του σε 933€ από 764 ευρώ.

Ανάκαμψη για ποιους;

Στη συζήτηση στη βουλή, τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και το Σ.Κ (!) άσκησαν δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τον Προϋπολογισμό όσο και τη διαφθορά. Ειδικότερα, ο Α. Γκαρθόν ανέδειξε το ιδεολογικό υπόβαθρο του μοντέλου μεγέθυνσης που ακολουθείται τα τελευταία δέκα χρόνια: πριν την κρίση οικονομική μεγέθυνση με ιδιωτικό δανεισμό και μετά την κρίση μεγέθυνση/ανταγωνιστικότητα με χαμηλούς μισθούς και συνεχή περιορισμό των κοινωνικών δαπανών. Κατέδειξε, επίσης, με αναλυτικά στοιχεία ότι η πρόσφατη ανάκαμψη της οικονομίας καταγράφεται μόνο στην αύξηση του ΑΕΠ και τα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ στην κοινωνία η κατάσταση είναι δραματική και χειρότερη από του 2011. Ενδεικτικά, το 42% των οικογενειών βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν στα όρια της φτώχειας (3/20170), 1.3 εκατ. οικογένειες δεν έχουν κανένα εισόδημα, 20 εκατ. άτομα δεν μπορούν να πάνε ούτε μια βδομάδα διακοπές το χρόνο, ούτε να ανταπεξέλθουν σε καμία απρόβλεπτη δαπάνη.
«Το μαφιόζικο δίκτυο που ενσωμάτωσε το Λ.Κ στη λειτουργία του καθιστά το κόμμα του Μ. Ραχόι σε πρόβλημα για τη δημοκρατία», είπε ο Α. Γκαρθόν, και χαρακτήρισε ηθική υποχρέωση απέναντι στους λαούς της Ισπανίας. την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε προχθές (Παρασκευή) το ψηφοδέλτιο «Μαζί Μπορούμε». Τέλος, κάλεσε το Σ.Κ να αναλογιστεί τις ευθύνες του για τη κυβέρνηση Ραχόι και να στηρίξει την πρόταση μομφής.
Το Ποδέμος, μεταξύ άλλων, πρότεινε την επαναφορά των δαπανών για Παιδεία και Υγεία στο πριν από τις περικοπές επίπεδο, αύξηση του κατώτατου μισθού και θεσμοθέτηση ελάχιστου εισοδήματος. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως τη πιο διεφθαρμένη της Ευρώπης και υπενθύμισε στο Σ.Κ την ευθύνη του για το σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης.

Θα γεμίσουν πάλι οι πλατείες;

Χθες, Σάββατο, το Ποδέμος καλούσε τους πολίτες σε συγκέντρωση κατά της κυβέρνησης της διαφθοράς στην πλατεία του Μουσείου της Βασίλισσας Σοφίας, έξι χρόνια μετά το ξεκίνημα του αποκαλούμενο κίνημα των πλατειών (15/5/2011). Το ενδιαφέρον είναι προφανές, αφού η επιτυχία της συγκέντρωσης θα είναι η καλύτερη δημοσκόπηση για τις διαθέσεις όλων εκείνων που γέμιζαν τις πλατείες και τους δρόμους και γενικότερα αυτών που είναι αγανακτισμένοι/θυμωμένοι με τη διαφθορά της κυβέρνησης και την ταξική, υπέρ του κεφαλαίου, πολιτική της.

Γεωργία Ντούσια

*Η συμφωνία ανακοινώθηκε και στη Βουλή και αφορά αποκλειστικά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού 2017. Πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό : 1) μείωση της ετήσιας συμμετοχής της Αυτονομίας στον κεντρικό προϋπολογισμό και επιστροφή 1.400 εκατ. ευρώ από διαφωνίες που υπάρχουν από το 2007 σχετικά με το ύψος της 2) χρηματοδότηση 3.380 εκατ. μέχρι το 2023 για σιδηροδρομική υποδομή υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει τις τρεις πρωτεύουσες της Αυτονομίας και συναφή έργα 3) μείωση από 1/1/2018 της τιμής ηλεκτρικού για τις βάσκικες επιχειρήσεις και μια σειρά άλλων θετικών μέτρων.
**Με διαδικασίες εξπρές η Δεξιά και οι Σοσιαλιστές αναθεώρησαν το Σύνταγμα και περιέλαβαν σ’ αυτό τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας (άρθρο 135) .
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet