Πολύτιμη για την Ευρώπη μια ήττα του νεοφιλελευθερισμού

agglia

 

Τη συνέντευξη πήρε
ο Δημήτρης Γκιβίσης

Ποια είναι η συνολική εικόνα δύο περίπου εβδομάδες πριν τις εκλογές της 8ης Ιουνίου;
Φαίνεται είναι ότι οι Εργατικοί αρχίζουν να ανεβαίνουν. Το αρχικό μεγάλο προβάδισμα των Συντηρητικών έχει μειωθεί κάπως, όμως ,υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Το εκλογικό μανιφέστο των Εργατικών διέρρευσε μια εβδομάδα νωρίτερα, και αυτό ήταν ευεργετικό καθώς τους έχει βοηθήσει διπλά. Πρώτον, ανέδειξε τις πολιτικές τους που είναι αρκετά δημοφιλείς, όπως η επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων και του νερού, η αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους, τον τερματισμό των πανεπιστημιακών διδάκτρων, κλπ. Και δεύτερο, έχει αναγκάσει τα μέσα ενημέρωσης να μιλήσουν περισσότερο για τις πολιτικές και λιγότερο για τα πρόσωπα. Αλλά οι Εργατικοί είναι ακόμα πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις. Το ευρωσκεπτικιστικό UKIP έχει καταρρεύσει, και αυτοί που επωφελούνται είναι κυρίως οι Συντηρητικοί. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνδυασμός αυτών των ψήφων σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες θα μπορούσε να οδηγήσει στην ήττα των Εργατικών στις συγκεκριμένες έδρες. Όσο για τους Πράσινους, έχουν αρκετή στήριξη, αλλά το εκλογικό μας σύστημα καθιστά δύσκολο για αυτούς να κάνουν το άλμα.

Στην Σκωτία τι γίνεται;
Το SNP (Εθνικό Κόμμα Σκωτίας) εξακολουθεί να είναι το ισχυρότερο κόμμα, αλλά υπάρχει κάποια άνοδος για τους Συντηρητικούς, καθώς όλο και περισσότερο θεωρείται το κόμμα που υπερασπίζεται την Ένωση. Οι Εργατικοί έχουν συνθλιβεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, και η επάνοδός τους φαίνεται δύσκολη.

Τα πιθανά αποτελέσματα

Τι σημαίνουν οι εκλογές αυτές για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου;
Αν υπάρξει μια νίκη των Συντηρητικών, θα σηματοδοτήσει μια απότομη στροφή προς τα δεξιά. Με επιθέσεις στους φτωχούς και στους μετανάστες, και με την ανάπτυξη ενός άσχημου αγγλικού εθνικισμού, που υποστηρίζεται και από το αποτέλεσμα του Brexit. Φυσικά, τα πράγματα θα επιδεινωθούν μόνο για τους απλούς ανθρώπους. Μια συντηρητική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των περικοπών και της λιτότητας. Παράλληλα, η έξοδος από την ΕΈ θα σημάνει χειρότερες επιθέσεις στην εργατική τάξη, όχι μόνο από οικονομική άποψη, αλλά και από την άποψη της απώλειας των δικαιωμάτων και της απορρύθμισης της εργασίας.

Και αν κερδίσουν οι Εργατικοί;
Τότε θα γιορτάσουμε στους δρόμους! Θα είναι, όμως, πολύ δύσκολο για μια κυβέρνηση του Κόρμπιν να φέρει σημαντικές αλλαγές, καθώς θα αντιμετωπίσει εχθρότητα και εμπόδια από το κατεστημένο σε κάθε βήμα της διαδρομής της. Αλλά αν είναι δυνατόν να επιστρέψουμε σε κάποια στοιχεία της σοσιαλδημοκρατίας, π.χ. επανεθνικοποιήσεις, αυτό θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Μια ήττα της νεοφιλελεύθερης αφήγησης θα είναι πολύτιμη όχι μόνο για τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και την Ευρώπη, γιατί θα προσθέσουμε και εμείς τη φωνή μας στους αγώνες που γίνονται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν έχει εθνική βάση. Τα προβλήματα είναι διεθνή και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως τέτοια.

Η πορεία της προεκλογικής περιόδου

Παράλληλα όμως με τις εκλογές έχει ξεκινήσει και η διαδικασία του Brexit. Πώς αναδεικνύεται στον προεκλογικό διάλογο αυτό το θέμα;
Οι Συντηρητικοί πιέζουν για ένα σκληρό Brexit, χωρίς παραχωρήσεις προς μια ενιαία αγορά. Αυτό είναι καταστροφικό για την οικονομία και την κοινωνία μας. Οι Εργατικοί αποδέχονται επίσης την έξοδο από την ενιαία αγορά, καθώς και τον τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης. Αυτή είναι μια πολύ κακή θέση, στην οποία είναι αντίθετοι πολλοί προοδευτικοί Βρετανοί. Κάνει παραχωρήσεις σε διάφορες αντιδραστικές αντιλήψεις που θεωρούν ότι η μετανάστευση είναι αρνητική για τη χώρα, την απασχόληση, τα δικαιώματα, κλπ. Στην πραγματικότητα αυτό είναι εντελώς αβάσιμο, η ελεύθερη μετακίνηση είναι θετική για τη Μεγάλη Βρετανία και αποτελεί μια πρόοδο για την εργατική τάξη στην Ευρώπη. Πρέπει να υπερασπιστεί και να επεκταθεί. Στην Σκωτία μια σημαντική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συνέβη και στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου το Brexit θα έχει σημαντικές πολιτικές συνέπειες. Όχι μόνο από την άποψη της οικονομίας που θα επηρεαστεί σοβαρά, αλλά και από την άποψη των συνόρων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, και ανοίγει ξανά το ζήτημα της ιρλανδικής ενότητας.

Το Εργατικό Κόμμα πώς συνεχίζει την εκστρατεία του; Και ποια είναι η στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης;  
Το Εργατικό Κόμμα είναι μια τεράστια εκλογική μηχανή που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Είναι ένα κόμμα που τα μέλη του έχουν αυξηθεί, και αυτό είναι αποτέλεσμα της ηγεσίας του Κόρμπιν. Μερικοί βουλευτές από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος είναι εχθρικοί απέναντι του, και τον επικρίνουν ακόμη και τώρα που είμαστε στην προεκλογική περίοδο. Αυτό είναι καταστροφικό. Παρόλα αυτά, σε όλη τη χώρα γίνονται τεράστιες συγκεντρώσεις για την υποστήριξη των Εργατικών, αν και τα ΜΜΕ δίνουν σε μεγάλο βαθμό ένα αρνητικό στίγμα στην κάλυψή τους και διαιωνίζουν την ιδέα ότι η ηγεσία του Κόρμπιν είναι ένα πρόβλημα για το κόμμα. Όμως στην πραγματικότητα, ο Κόρμπιν έχει φέρει εκατοντάδες χιλιάδες νέα μέλη, και αποτελεί μια εναλλακτική λύση για την οικονομία και την κοινωνία μας που θα μπορούσε να λειτουργήσει. Το κόμμα δίνει μια μεγάλη μάχη, η επιτυχία όμως δεν εξαρτάται από τις οργανωτικές του ικανότητές αλλά από την ισορροπία των δυνάμεων μέσα στην κοινωνία. Το θεμελιώδες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Εργατικοί είναι ότι για πάνω από δύο δεκαετίες έχουν αγκαλιάσει το νεοφιλελευθερισμό, έτσι η υποστήριξή τους έχει μειωθεί κατά πολύ στα παραδοσιακά τους προπύργια, και αυτό δεν μπορεί να αντιστραφεί άμεσα.* Η «Left Unity» (Αριστερή Ενότητα) είναι μια αριστερή πολιτική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 2013 στην Μ. Βρετανία μετά από μια πρωτοβουλία του Κεν Λόουτς. Είναι μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στις εκλογές της 8ης Ιουνίου στηρίζει το Εργατικό Κόμμα.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet