Οι σφυγμοί των καφενείωνΤα καφενεία ήταν, είναι και θα είναι ο χώρος που θα νιώθεις τον παλμό της κοινωνίας, θα εισπράττεις την αποδοχή ή την αποδοκιμασία, θα ακούς τις ανάγκες του κόσμου, τα αιτήματά τους. Στα καφενεία σφυγμομετρούσα πάντα το εκλογικό αποτέλεσμα.
Όταν το 2012 ανέλαβα οργανωτικός υπεύθυνος Κυκλάδων, ταξίδευα από νησί σε νησί να συνεδριάσω τις τοπικές οργανώσεις και κάθε φορά στεκόμουν σε ένα καφενείο. Παράγγελνα καφεδάκι και έβρισκα μια αφορμή να ανοίξω συζήτηση. Πολύ συχνά ένιωθα μια δυσανεξία, αν θέλουμε να μιλήσουμε με ιατρικούς όρους, απέναντι στις ιδέες της Αριστεράς. Με ρωτούσαν τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ένα ή για το άλλο, έχοντας προαποφασίσει ότι θα διαφωνούν.
Ο καιρός περνούσε και η κρίση βάθαινε. Οι συζητήσεις στα καφενεία ζωήρεψαν και πλέον οι αδιάφορες συζητήσεις έγιναν ουσιαστικές. Με πραγματικό ενδιαφέρον ρωτούν ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κάθε θέμα.
Σε αυτή την πυκνή προεκλογική περίοδο ταξιδεύουμε από νησί σε νησί και από χωριό σε χωριό με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανά χείρας. Ανοίγουμε την πόρτα του καφενείου και μας καλωσορίζουν με χαμόγελο. Πήγαμε στην Αμοργό και μας ρωτούσαν τι θα κάνουμε με το Κέντρο Υγείας του νησιού που λειτουργεί πλέον με έναν γιατρό; Τι θα κάνουμε με τα λύματα; Αναζητούν χειροπιαστές λύσεις. Δεν ψάχνουν τις ιδέες, τις ανακαλύπτουν μέσα από τις διεξόδους που προτείνουμε και θα υπηρετήσουμε. Πήγαμε στο χωριό μου, το Δανακό της Νάξου, και ξαναέζησα παιδικές αναμνήσεις. Σε αρκετά καφενεία οι άνθρωποι μου είπαν ότι θα ξαναγυρίσουμε στα τεφτέρια. «Πώς θα ζήσουμε; Αυτό που επέλεξαν για εμάς δεν μας κάνει», μας λένε και ξεκινά ο καταιγισμός ερωτήσεων: Τι θα κάνετε με την κτηνοτροφία; Πότε θα αποκατασταθεί η σύνδεση των νησιών; Πώς θα σωθεί το νοικοκυριό μας; Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία; Και όλες οι ερωτήσεις έχουν την κατάληξη «Φτάνει πια. Μέχρι εδώ ήταν. Ας δούμε και η Αριστερά τι θα κάνει». 
Σε κάθε καφενείο γεννιέται μια ζωηρή συνέλευση. Και αυτό κάνει και εμάς να χαμογελάμε. Όχι μόνο γιατί οι σφυγμοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι δυνατοί, αλλά γιατί οι ψηφοφόροι του είναι αποφασισμένοι να του δώσουν τη δύναμη για την ανατροπή που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετέχουν και αυτοί, με όλες τους τις δυνάμεις, στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση της Αριστεράς που τόσο καιρό της γυρνούσαν την πλάτη, απλά γιατί δεν την είχαν καταλάβει.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet