Για ένα θετικό υπόδειγμα, μια ποιοτική ανάπτυξη Κομβικό πρόβλημα και για τη Χίο αποτελεί η δραματική υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, από την υγεία και την παιδεία μέχρι την αποψίλωση όλων των κρίσιμων δημοσίων υπηρεσιών. Απολύτως άδικο για την κοινότητα των ναυτικών (συνταξιούχων και εν ενεργεία) που στερήθηκαν τόσα πολλά μακριά από το σπίτι τους και πρόσφεραν ότι έπρεπε φορολογικά. Το πρόβλημα εντείνει ο περιορισμός των αεροπορικών και κυρίως των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, καθώς και τα πανάκριβα εισιτήρια. Το νησί στραγγαλίζεται οικονομικά και κοινωνικά, με τα πιο ευπαθή στρώματα του πληθυσμού να δυσκολεύονται να ταξιδέψουν ακόμη και για τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες.  Υποσχέθηκαν ανταγωνισμό κι έφεραν το πιο σκληρό μονοπώλιο. Η κατάσταση θα γίνει ασφυκτική αν περάσουν οι παραχωρήσεις του λιμανιού και του αεροδρομίου για μισό αιώνα, μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Το κλειδί της λύσης: ένας δημόσιος φορέας ακτοπλοΐας που μπορεί εκτιμώ να καλύψει άμεσα όλο το φάσμα από τον οργανωμένο και συστηματικό έλεγχο και την συστηματική ρύθμιση μέχρι τη δρομολόγηση πλοίων, εκεί όπου δεν προκύπτει εναλλακτική δυνατότητα. 
Το μεγάλο ιδιωτικό μονοπώλιο στις συγκοινωνίες αρκετών νησιών θα αναπαραχθεί και στην ενέργεια αν προχωρήσει ο κατακερματισμός και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και διαλυθεί, ως αποτέλεσμα, το ενιαίο εθνικό τιμολόγιο. Πόσο μάλλον που δεν έχει υποστηριχθεί καθόλου ένα σχέδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ με έμφαση σε μαζική παραγωγή από μικρής-προσαρμοσμένης στην τοπικότητα κλίμακας εγκαταστάσεις. Με το 1/100 του προϋπολογισμού φαραωνικών προτάσεων εγκατάστασης τεραστίων διαστάσεων ΑΠΕ από το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο (που μεγάλο μέρος του θα αντληθεί τελικά από κρατικούς πόρους), η Χίος θα μπορούσε να συμμετέχει άμεσα σε ένα τέτοιο σχέδιο μαζί με άλλα νησιά, το οποίο θα αναδείξει την αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία (αντί να την καταστρέψει), θα δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας, θα συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη ενός δικτύου μικρών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών, με μοχλό μια πραγματικά πράσινη ανάπτυξη σε ενέργεια, μεταφορές, κατοίκηση κτλ. Θα κρατήσει νέο κόσμο στα νησιά, θα φέρει πίσω ανθρώπους.
Ένα συγκριτικά επιτυχημένο πρότυπο ανάπτυξης υπάρχει πάντως στο νησί και αποτελεί πανελλαδικό υπόδειγμα. Είναι ο συνεταιρισμός των μαστιχοπαραγωγών του νησιού και οι θεσμοί που τον προεκτείνουν στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά, με κανόνες ιδιωτικής συμμετοχής που ελέγχονται από το συμφέρον των συνεργαζόμενων παραγωγών. Προφανώς χρειάζεται διαρκής προσπάθεια για να αναβαθμίζεται ο συνεταιρισμός. Η συγκριτική του επιτυχία ενοχλεί πάντως πολύ τους φανατικούς ιδεολόγους ενός ακραία νεοφιλελεύθερου υποδείγματος. Επειδή δείχνει τη δυνατότητα που υπάρχει στη Χίο και την Ελλάδα γενικότερα για ποιοτική παραγωγή, όπως και για ποιοτικό τουρισμό, με βάση τοπικά προϊόντα, με έμφαση στον πολιτισμό, με ανάδειξη-προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet