Οι διεργασίες στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά

rogas

«Η επένδυση στην οικοδόμηση ενός στενότερου πολιτικού συντονισμού μεταξύ της Δικτύωσης, του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα και της Οργάνωσης Νεολαίας Ριζοσπαστικής Αριστεράς «Ανασύνθεση» τεκμηριώνεται όχι μόνο από τις κοινές εμπειρίες ή και προελεύσεις ομάδων και ανθρώπων και από τις συντροφικές σχέσεις, αλλά και από το έδαφος των κοινών αγώνων και πρωτοβουλιών στην οργάνωση της αλληλεγγύης, στο μεταναστευτικό, στο κίνημα για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, στο φεμινιστικό και λοατκι κίνημα και αλλού». Αυτά έγραφε η Αλίκη Κοσυφολόγου στο Δελτίου Θυέλλης του Μαρτίου, ανακινώντας τη συζήτηση για κοινές κινηματικές πρωτοβουλίες και πολιτικό συντονισμό μεταξύ των οργανώσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, που ξεκινούσε περίπου ένα χρόνο πριν.
Στο τέλος Μαρτίου, οι οργανώσεις και συλλογικότητες της ριζοσπαστικής αριστεράς συγκρότησαν πράγματι μια κοινή κινηματική πρωτοβουλία, τη συγκέντρωση ενάντια στην ΕΕ και υπέρ της εξόδου από το ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ και Δικτύωση/Δικτυο/Ανασύνθεση σε κοινό κάλεσμα πορεύτηκαν για να παύσουν τα νέα, βάρβαρα μέτρα, όλα τα παλιά και νέα Μνημόνια – για την παύση πληρωμών και τη μονομερή διαγραφή του χρέους.
Φαίνεται πως υπήρξε συνέχεια. Ιδιαίτερα στη διήμερη γιορτή του City Plaza (21 & 22 Απριλίου) εκατοντάδες πολίτες που συναντήθηκαν στα κινήματα και τις οργανώσεις μιας προηγούμενης περιόδου, ανταμώσανε ξανά στην Πλατεία Πρωτομαγίας σε μια ντεφάκτο συγκέντρωση ενότητας. Λίγο αργότερα, οι συνεχόμενες μαφιόζικες επιθέσεις ενάντια στη δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας (και όχι μόνο) έφερε αρκετές οργανώσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς (ΑΡΑΝ, ΑΡΚ, ΑΡΑΣ, ΔΕΑ, Δίκτυο, Δικτύωση, Ξεκίνημα, Ανασύνθεση, Παρέμβαση κ.α.) να συνυπογράψουν κείμενο για την «αντίσταση στη λεηλασία των δημόσιων χώρων και την τρομοκρατία», καθώς και να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη περιοχή στα μέσα Μάη. Το διήμερο και μαζικό φεστιβάλ της Αριστερής Ενότητας στο Θησείο (12 & 13 Μαΐου) και οι συγκεντρώσεις της πανελλαδικής απεργίας στις 17 του μήνα ανέδειξαν τον κομβικό ρόλο των οργανώσεων αυτών σε ότι αφορά προτάσεις αλλά και αντιστάσεις. Στη δεύτερη περίπτωση η ανακοίνωση/κάλεσμα συμμετοχής της Ανασύνθεσης, της Δικτύωσης και του Δικτύου ήταν κοινή με τον τίτλο: «17 Μαΐου: το δικό μας αντίμετρο είναι ο δρόμος».

Αποστράτευση

Φαίνεται πως υφίσταται εδώ και καιρό μια de facto πολιτική ενότητα μεταξύ Δικτύου, Δικτύωσης και Ανασύνθεσης η οποία μένει να δούμε πως και αν θα εξελιχθεί σε οργανωτική ενότητα ή αν θα συνεχιστεί η προσπάθεια συμμαχίας με άλλες. Αυτό το δεύτερο φαίνεται πως είναι δύσκολα κατορθωτό, όχι μόνο λόγω της συνήθους σεχταριστικής πολιτικής τακτικής στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά.
Έπειτα από την υπογραφή του 3ου μνημονίου και τη εκτεταμένη απογοήτευση που διαχύθηκε οριζόντια στην κοινωνία, χιλιάδες νέοι και νέες —κατά κύριο λόγο— που μαζικοποιούσαν τις κινητοποιήσεις κυρίως, αλλά και τις οργανώσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς δευτερευόντως, διέκοψαν την πολιτική τους δραστηριότητα. Το στοιχείο αυτό σε συνάφεια με τις διαρκείς ενδοκινηματικές όσο και διαπροσωπικές επιθέσεις πολλών εναντίον πολλών επέτεινε ακόμα περισσότερο την απαξίωση της συλλογικής δράσης. Τέλος, ο ατελής αναστοχασμός των οργανώσεων για ότι προηγήθηκε, η καταφυγή στην παραδοσιακή πολιτική ατζέντα και η προσπάθεια αλλαγής συσχετισμών δύναμης εντός της κοινότητας (με κορυφαίο παράδειγμα ίσως την κρίση στην ΕΑΑΚ) ήταν πολιτικές που δεν ευτύχησαν να αλλάξουν το αρνητικό κινηματικό και οργανωτικό ισοζύγιο. Παρόλα αυτά, οι στενότερες σχέσεις με το Ξεκίνημα, την ΟΚΔΕ και την ΑΡΚ φαίνεται να συνιστούν ένα δεύτερο ομόκεντρο κύκλο που τουλάχιστον μπορεί να συντονίζεται σε κρίσιμες στιγμές και σε επιμέρους θεματικές.
Σε ότι αφορά τη δραστηριότητα, στις 16 Ιουνίου στο Κηπάκι της Τσαμαδού στα Εξάρχεια θα γιορταστούν τα 30 χρόνια λειτουργίας του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Τις αρχικές τοποθετήσεις θα κάνουν οι Κυριακή Κλοκίτη, Στρατής Μπουρνάζος, Ηλίας Χρονόπουλος και Νίκος Γιαννόπουλος. Θα υπάρχουν έκθεση φωτογραφίας και βιντεοπροβολή και η σεμνή τελετή θα ολοκληρωθεί «με γλέντι μετά γουρνοπούλας». Τέλος, από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου θα διεξαχθεί το εμβληματικό πολιτικό γεγονός της χρονιάς, το 20ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας με σύνθημα «Πατρίδα μας όλη η Γη», στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet