zarifi

H μεγάλη ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, με θέμα «Τι πετύχαμε, τι αλλάζουμε στην Υγεία», που διοργάνωσε η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ 5ης Δ.Κ. Αθήνας, με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Α’ Αθήνας, και ομιλητές τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό, έβγαλε είδηση, για τον κόσμο των Πατησίων, της Λαμπρινής, της Νέας Χαλκηδόνας και των γύρω περιοχών: Έως το τέλος του χρόνου θα έχει στελεχωθεί και θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία ως Τοπική Μονάδα Υγείας το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, επί της οδού Χαλκίδος.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρο Γκράβας (παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες αναρχικών συλλογικοτήτων και το κάλεσμα του indymedia.gr, να μπλοκαριστεί και να ματαιωθεί η εκδήλωση), ο σ. υπουργός Ανδρέας Ξανθός, ήταν σαφής και κατηγορηματικός: «Στηρίζουμε κατά προτεραιότητα τη δημόσια περίθαλψη. Δεν κάνουμε τους τροχονόμους ιδιωτικών συμφερόντων, ούτε τους διαιτητές σε μια αντιπαράθεση δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, που οδηγεί σε μεγαλύτερη αποδιοργάνωση το δημόσιο σύστημα υγείας. Έχει γίνει η πιο σοβαρή παρέμβαση στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, τα τελευταία 20 χρόνια, με προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού και την αξιοποίηση των λιγοστών διαθέσιμων πόρων. Η αγωνία μας είναι αυτό που θεσμοθετήσαμε να λειτουργήσει στην πράξη».
Μετά από έναν εκτενή απολογισμό της κατάστασης υγειονομικής φτώχειας και αποψίλωσης, που παρέλαβε τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, απόρροια των μνημονιακών επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της καταστροφικής διαχείρισης των τελευταίων 40 χρόνων σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, για την ανάταξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την άρση των συνθηκών υγειονομικής φτώχειας, που ταλανίζει εκατομμύρια βίαια φτωχοποιημένων πολιτών. «Η συγκυρία επιβάλλει σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, δεν μπορούμε να μεταμορφώσουμε με ένα μαγικό ραβδί την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία της χώρας. Είναι μια διαρκής μάχη αυτή που δίνουμε με το έντιμο και αξιόπιστο δυναμικό που έχει σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας», σημείωσε. Ο Ανδρέας Ξανθός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεισφορά των αυτο-οργανωμένων από τα κάτω δομών, όπως το Κοινωνικό Φαρμακείο Γκράβας, που αντιστάθηκαν στην επέλαση των μνημονιακών πολιτικών αποξήλωσης της δημόσιας υγείας, προσφέροντας ανακούφιση σε όσους αποκλείστηκαν από την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, με πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σύντομος απολογισμός

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, του κυβερνητικού έργου στον χώρο της δημόσιας υγείας, τόνισε: «Με τον Ν. 4368/2015, για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, κάναμε μια παρέμβαση - τομή στην κοινωνική ζωή της χώρας. Για πρώτη φορά η υγεία αποσυνδέεται από τον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της εργασίας, για πρώτη φορά η Πολιτεία αναγνωρίζει ότι η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα το οποίο οφείλει να εγγυάται και να παρέχει με ισότιμο τρόπο σε όλους τους πολίτες. Αυτή η κυβέρνηση, στην πιο χρεοκοπημένη χώρα της Ευρώπης, με όλο το σύμπαν εναντίον της, κατάφερε να θεσμοθετήσει την καθολική κάλυψη του πληθυσμού στην πιο δύσκολη περίοδο της οικονομικής και πολιτικής ιστορίας της. Το 1/3 από τους ανασφάλιστους πολίτες παίρνει τα φάρμακά του χωρίς συμμετοχή και με τα αντίμετρα που τώρα νομοθετήθηκαν, θα υπάρξει μεγαλύτερης κλίμακας παρέμβαση. Καταφέραμε να ανατρέψουμε τις προβλέψεις του προηγούμενου Μεσοπρόθεσμου και να ενισχύσουμε με πάνω από 600 εκατ. ευρώ συνολικά, την περίοδο 2015-2018, τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ. Η παρέμβαση δεν έχει αποδώσει στην καθημερινότητα των πολιτών τόσο όσο θα θέλαμε. Είναι πολιτική ευθύνη όλων μας να αποδώσουν και να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας».
Mείζον ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η Ηθικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, καθώς υπήρξε προνομιακός χώρος τεχνητής ζήτησης, σπατάλης, εκμετάλλευσης του αρρώστου. Άμεση προτεραιότητα η εξυγίανσή του από τους θύλακες ανομίας και φαυλότητας και τους μηχανισμούς που τους συγκάλυπταν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθεί το πάρτι στο χώρο της υγείας, και να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες 100%, αλλά και η Νομική Θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Εμβληματική μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ

Άμεση προτεραιότητα για την ανάταξη του δημόσιου συστήματος υγείας είναι η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που παρότι είχε προβλεφθεί πριν από 30 χρόνια, στον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, δεν αναπτύχθηκε ποτέ στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Ήταν πολιτική επιλογή αυτός ο χώρος να εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα την ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς, που εκτίναξε τη δημόσια δαπάνη, με τεχνητή ζήτηση. Επιδιώκουμε να εδραιώσουμε την κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού, την κατ’ οίκον φροντίδα, τη διεπιστημονική συνεργασία, που ξεπερνά τη νοσοκομειο-κεντρική κουλτούρα της κοινωνίας. Αντίστοιχα μοντέλα υπάρχουν σε όλες τις σοβαρές ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Βασική μας επιλογή είναι η διεύρυνση του δημόσιου χώρου στον τομέα της υγείας. Είναι η πρώτη ανταγωνιστική παρέμβαση στη λειτουργία ενός ασύδοτου και εν πολλοίς επιχειρηματικά οργανωμένου ιδιωτικού τομέα, η προοδευτική απάντηση στην κρίση του συστήματος Υγείας», ανέφερε ο Α. Ξανθός.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, ανέπτυξε την κεντρική φιλοσοφία και δομή που θα διέπει τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
* Εισάγεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.
* Δημιουργούνται 239 τοπικές μονάδες υγείας, που θα αναπτύξουν ολόπλευρες δράσεις πρόληψης και αγωγής του πληθυσμού, με κάλυψη 10.000 - 12.000 κατοίκων ανά μονάδα. Θα λειτουργούν ως ιατρεία γειτονιάς, με διευρυμένο ωράριο 08.00 - 21.00 καθημερινά. Σε πρώτη φάση καλύπτονται 3.000.000 πολίτες.
* Αυτές οι δομές ΠΦΥ δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους για μια τετραετία από κοινοτικά κονδύλια, ενώ για τη στελέχωσή τους θα προσληφθούν περίπου 1300 γιατροί και 1700 υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό.
* Άμεσα τίθεται σε λειτουργία, από την πρώτη δομή που θ’ ανοίξει, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας του Πολίτη, παρέμβαση που βάζει το σύστημα υγείας δίπλα στον πολίτη.
* Δρομολογούνται αλλαγές στις συμβάσεις που υπογράφει ο ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς, με στόχο τη χρέωση σε κάθε οικογενειακό γιατρό στοχευμένων εγγραφών πληθυσμού, ώστε να μπει τέλος στα 10ευρα των επισκέψεων και του πλαφόν ραντεβού, που «εξαντλούνται» από την 3η - 4η ημέρα κάθε μήνα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την περιοχή των Πατησίων, προγραμματίζεται να λειτουργήσει τους προσεχείς μήνες, ως μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πλήρως στελεχωμένη, και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι αναγκαίες κινήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και την «Κτηματικές Υποδομές Α.Ε.». Εκεί θα μεταφερθούν και οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, που στεγάζονται στη Δροσοπούλου, έναντι μηνιαίου μισθώματος 8.000 ευρώ –ενδεικτικό της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης δημόσιων πόρων, με πλήθος ακινήτων του Δημοσίου να παραμένουν αναξιοποίητα, την ίδια ώρα που καταβάλλονται υπέρογκα μισθώματα σε ιδιώτες, για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν επίσης ο διοικητής της Α’ ΥΠΕ, Άγγελος Παπαδόπουλος, καθώς και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Μαρία Ζαρίφη
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet