Αναμένεται ακόμα η απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου για τους συμβασιούχους του Δημοσίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω διαρροών. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η διαρροή απέφερε αποτελέσματα. Η ομοσπονδία εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) προχώρησε σε κινητοποιήσεις την εβδομάδα που πέρασε, ζητώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε. Έτσι, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο προχώρησε σε αποχή από κάθε εργασία, ενώ Δευτέρα και Τρίτη προκήρυξε 48ωρη απεργία. Αρκετοί δήμοι, με δηλώσεις των δημάρχων και αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, καλούν την κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα και να μην αφήσει να εξελιχθεί σε πρόβλημα των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ανακοίνωση έβγαλε επίσης και η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ για μια συντονισμένη προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης της εύλογης αγωνίας των συμβασιούχων για το αύριο, και με νόημα θυμίζει πως η παράταση των συμβάσεων μέχρι τέλους του 2017 καταψηφίστηκε από την ΝΔ, που τώρα τάχα αγωνιά για την τύχη των εργαζομένων. Τέλος, με ανακοινώσεις τους οι παρατάξεις ΑΚΙΣ-ΟΤΑ καταγγέλλει τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, για αόριστες υποσχέσεις, ενώ η παράταξη ΜΕΤΑ-ΟΤΑ του προσάπτει άτακτη υποχώρηση από τη θέση του για μονιμοποίηση συμβασιούχων, λόγω μνημονίου.
Από τη μεριά του ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Πάνος Ζυγούρης, αδειάζοντας τους αιρετούς που βιάστηκαν να απολύσουν εργαζόμενους συμβασιούχους, είτε γιατί συμπλήρωναν 24μηνο, είτε λόγω της διαρροής της απόφασης του Ελεγκτικού Συμβουλίου, δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα 24μηνου για τους συμβασιούχους της καθαριότητας, ούτε θέμα μη καταβολής των δεδουλευμένων, καθώς υπάρχει ένας νόμος και μια εγκύκλιος που υποχρεώνει να παραταθούν οι συμβάσεις και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι η θέση της ένωσης είναι σαφής: «Να παραμείνουν οι συμβασιούχοι στην εργασίας τους μέχρι τέλους της σύμβασης».

Σκουρλέτης: Νομοθετική ρύθμιση

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας ΠΟΕ-ΟΤΑ, Μάρκο Δαρδαμάνη, στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών, ο υπουργός τους διαβεβαίωσε πως αναμένει την επίσημη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και, με βάση το σκεπτικό της, εάν χρειαστεί, θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, αλλά και την εργασία τους ως τη λήξη των συμβάσεων. Όσον αφορά τη μείωση ή κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα προς το παρόν και δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές.
Για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ο υπουργός επισήμανε πως αυτή την ώρα επείγει η απόφαση για το τρέχον πρόβλημα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Βέβαια, είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης για μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες θέσεις εργασίας, όμως υπάρχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας για μετατροπή των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η λύση μπορεί να δοθεί με προκήρυξη των θέσεων μέσω ΑΣΕΠ και να μοριοδοτηθούν η προϋπηρεσία και εμπειρία του κάθε εργαζόμενου. Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, πέραν των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Πέτρος Ζούνης
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet