Οι Εργατικοί έχουν ακόμα ένα βουνό να ανέβουν Την συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης -Πως είναι τα πράγματα δέκα μέρες πριν τις εκλογές της 8ης Ιουνίου; -Η συντηρητική κυβέρνηση της Τεράζα Μέι θα επανεκλεγεί αλλά όχι με την πλειοψηφία των 140 εδρών που περίμενε όταν προκήρυξε τις εκλογές, ενώ είχε πει προηγουμένως ότι δεν θα το έκανε. Αυτό έγινε εξαιτίας μιας σειράς εκλογικών διακυμάνσεων, και κυρίως λόγω του φόρου για τη φροντίδα των ηλικιωμένων κατ' οίκον που αναστάτωσε τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους στους οποίους στηριζόταν. Όμως η στροφή των 180 μοιρών που έκανε αντιτίθενται στην στρατηγική της για «ισχυρή και σταθερή ηγεσία».
-Πως βλέπεις την επόμενη μέρα στην Μεγάλη Βρετανία; -Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε άλλα πέντε χρόνια συντηρητικής κυβέρνησης μέσα σε ένα πλαίσιο δύσκολων ή εντελώς αδύνατων διαπραγματεύσεων για το Brexit, εύθραυστες σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, πιθανά περισσότερα τρομοκρατικά χτυπήματα σαν αυτό που έγινε στο Μάντσεστερ, και με μια συνεχή συμπίεση στις δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής φροντίδας και της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας.
-Ποιο είναι τα ερωτήματα που βάζουν στον προεκλογικό διάλογο οι Εργατικοί σχετικά με το Brexit; -Το Ενωμένο Βασίλειο ψήφισε, έστω και με μικρή πλειοψηφία, την έξοδο, και τα κυριότερα κόμματα -εκτός από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τους παθιασμένους εναπομείναντες που τώρα τους θεωρώ πολιτικά άσχετους - κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να υλοποιηθεί αυτό. Το βασικό ερώτημα από την πλευρά των Εργατικών είναι η ένταξη στην ενιαία αγορά, και ο κίνδυνος η Μεγάλη Βρετανία να καταλήξει ένα παράκτιο νησί όπου οι πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούν να επιβάλλουν συμβάσεις ελαστικού ωραρίου και πολύ χαμηλών μισθών.
-Οι Εργατικοί είναι έτοιμοι στο σύνολό τους για αυτήν την εκλογική μάχη; -Η εικόνα τους έχει βελτιωθεί όσο προχωρά η προεκλογική τους καμπάνια, που επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην ανάδειξη μιας άλλης πολιτικής απέναντι στο πρόγραμμα των Συντηρητικών. Αλλά έχουν ακόμα ένα βουνό να ανέβουν, επειδή, δίκαια ή άδικα, μεγάλα τμήματα των ψηφοφόρων δεν μπορούν απλά να δουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν ως πρωθυπουργό.
-Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις πως βλέπεις την επόμενη μέρα στους Εργατικούς; -Βασικοί συνεργάτες του Κόρμπιν έχουν ήδη πει ότι αν κρατήσουν 200 έδρες θα είναι μια «νίκη» (σημ: στις εκλογές του 2015 πήραν 258 έδρες). Ακόμα και αν αυτή θα ήταν η χειρότερη επίδοσή τους από τη δεκαετία του 1930. Αυτό δείχνει ότι σκέφτονται περισσότερο για την μελλοντική μάχη που θα δοθεί για την ηγεσία, παρά πραγματικά να κερδίσουν τις εκλογές. Όσο για τον Κόρμπιν, είναι προφανές ότι στο διάστημα της ηγεσίας του οι Εργατικοί σχεδόν διπλασίασαν τα μέλη τους, αλλά ο ίδιος έχει χάσει την εμπιστοσύνη των περισσότερων βουλευτών και αρκετών πρώην υπουργών του κόμματος. Χωρίς προφανώς να γνωρίζω το αποτέλεσμα των εκλογών, θεωρώ ότι θα υπάρξει ένας έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο εσωκομματικών τάσεων για την ηγεσία, κατά την προετοιμασία του συνεδρίου του κόμματος στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.