Óôéãìéüôõðï áðü ôçí Ýêôáêôç óýíïäï ôïõ Eurogroup óôéò ÂñõîÝëëåò ôçí ÔåôÜñôç 11 Öåâñïõáñßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ)

Ολα πάνω στο τραπέζι, ανοιχτά! Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι ισχύει μετά το επεισοδιακό Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Όμως, παρ’ όλα αυτά, πιο σκοτεινό το τοπίο δεν υπήρξε ποτέ, ακόμη και μετά την κοινοποίηση των πρακτικών, για πρώτη φορά στην ιστορία των Eurogroup. Και είναι σκοτεινό, διότι υπάρχουν συμφωνίες και ταυτόχρονα διαφωνίες ανάμεσα, ακόμη, και στους ίδιους παίχτες! Για παράδειγμα, το αδυσώπητο ζεύγος ΔΝΤ - Γερμανία. Επειδή διαφωνούν ριζικά, τελικά συμφώνησαν να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά χωρίς οικονομική συμβολή, διότι δεν εκτιμά ότι εξασφαλίζεται βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με το εύρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων που πρότεινε η Γερμανία. Μετά το τέλος του προγράμματος θα κριθεί τελεσίδικα και το ζήτημα αυτό.
Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι δεν διευκολύνεται και η ΕΚΤ να προχωρήσει στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Δηλαδή, όλη η ιστορία που υποχρεώθηκε να δεχθεί η ελληνική πλευρά τα πρόσθετα μέτρα, για να μπορεί να μπει στο πρόγραμμα του ΔΝΤ –διότι δική του ήταν η απαίτηση– μένει τραγικά μετέωρη. Ήταν φανερό ότι αυτή την προσφορά, εμποτισμένη από ευρωπαϊκό κυνισμό, δια στόματος του κ. Ντάισελμπλουμ και εμπνεύσεως των Σόιμπλε - Γκουΐντος θα την απέρριπτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, διότι, όπως είπε, «αν υπέγραφα αυτό το κείμενο τώρα, θα υπήρχε μεγάλη πολιτική κρίση στην Ελλάδα και αν πρόκειται να συμβεί αυτό, χρειάζομαι χρόνο για να το σκεφτώ».
Έχουν παιχτεί όλα τα χαρτιά; Όχι, ασφαλώς. Κανείς εξάλλου δεν επιθυμεί ένα εκκωφαντικό ναυάγιο, αλλά όπως πάντοτε, αυτός που πιέζεται περισσότερο να κάνει τις περισσότερες υποχωρήσεις, δεν είναι ο ισχυρός, αλλά ο ανίσχυρος. Αυτός είναι και ο κίνδυνος για την ελληνική πλευρά τις επόμενες μέρες, καθώς γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να βρεθεί λύση στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Κάποια λύση, εξάλλου, είναι το πιο πιθανό να βρεθεί –είναι, λένε, η αρχική συμφωνία και αλληλοδέσμευση Λαγκάρντ – Μέρκελ– το ζήτημα είναι τι λύση θα είναι αυτή.
Προσεκτικοί παρατηρητές επεσήμαναν ότι η κ. Λαγκάρντ δεν παρευρέθηκε στις Βρυξέλλες, αφήνοντας στο πόδι της τον κ. Τόμσεν, προφανώς μη θέλοντας να εκτεθεί, κρατώντας τον εαυτό της για εφεδρεία. Επίσης παρατηρούν ότι και ο κ. Ντράγκι της ΕΚΤ έμεινε αμίλητος στο Eurogroup, αλλά και μετά, παρά το γεγονός ότι το μπαλάκι έχει πέσει στο δικό του τερέν για να ξεμπλοκάρει τα πράγματα, δηλαδή να αποδεχθεί την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση, αν και το ΔΝΤ δεν θα δώσει σήμα, από τώρα, ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Συμφωνία ότι θέλουν να συμφωνήσουν

Ότι θα επιδιωχθεί να βρεθεί λύση στις 15 Ιουνίου, προκύπτει και από τις δηλώσεις των αξιωματούχων μετά το Eurogroup. Ενώ, όπως αποκάλυψε η διαρροή των επίσημων πρακτικών της συζήτησης, ανταλλάχθηκαν βαριές κουβέντες και το αδιέξοδο ήταν πλήρες, εντούτοις το κλίμα των δηλώσεων, μετά το τέλος του Eurogroup, ήταν ότι κατά τις εργασίες του προσέγγισαν αρκετά, αλλά δεν… πρόλαβαν να συμφωνήσουν. Στη γνώριμή του γλώσσα, το αποτύπωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Άρα αποφασίσαμε ότι το καλύτερο για όλους είναι να έχουμε περισσότερο χρόνο και χώρο για να συζητήσουμε και να φθάσουμε σε μια συμφωνία για το πώς μπορούμε να πετύχουμε περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα του χρέους, που θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του προγράμματος». Πράγματι, όλοι τώρα οι παράγοντες δηλώνουν ότι επιθυμούν λύση στις 15 Ιουνίου.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, προφανώς, ήταν εξαιρετικά δύσκολη, παρά το γεγονός ότι αυτή τη φορά την υποστηρίζουν περισσότερες χώρες απ’ ότι συνήθως, όπως η Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβακία. Αυτό που επεδίωκε και επιδιώκει είναι να έχει στα χέρια της, στο τέλος, μια καθαρή λύση. Γι’ αυτό και δεν δέχθηκε την πρόταση που κατατέθηκε στο Eurogroup. Την οποία, όμως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε μεν, αλλά μέρος του περιεχομένου της το αξιολόγησε με προσοχή. Σημείωσε π.χ, ότι «έχει πολλά στοιχεία που θα μπορούσαν να δουλέψουν για την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά αν ένας από τους θεσμούς λέει ότι αυτό δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε οι αγορές δεν έχουν τη σαφήνεια που χρειάζονται. Επομένως, ας πάρουμε λίγο χρόνο ακόμη».

Όχι σπασμένη λύση

Πηγές του Μαξίμου, στο ίδιο κλίμα, σημείωναν –και διευκρίνιζαν– ότι η πρόταση του Eurogroup για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος –και όχι η πρόταση για σπασμένη λύση– αποτελεί βάση για συζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες δηλώνουν ότι επιθυμούν λύση, «η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το επερχόμενο Eurogroup επιχειρεί με πολιτικές πρωτοβουλίες και επαφές σε υψηλότατο επίπεδο, να ξεπεραστεί η έντονη διαφωνία Γερμανίας - ΔΝΤ και να υπάρξει απόφαση συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αποδεχθεί σπασμένη λύση. Ή θα υπάρξει λύση για το χρέος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα».
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός στις επαφές του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, συζήτησαν το ζήτημα του χρέους και έγινε σαφές ότι η θέση της ελληνικής πλευράς είναι η διευθέτηση του προβλήματος με ρύθμιση για το χρέος, που θα το καθιστά βιώσιμο και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ με αστερίσκους.
Πηγές του Μαξίμου στο ίδιο κλίμα σημείωναν ότι η κ. Μέρκελ στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα δεσμεύτηκε ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρούμε λύση» στις 15 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος γύρος στη Σύνοδο Κορυφής 22 Ιουνίου δεν είναι απίθανο.

Βλάπτουν οι υψηλές προσδοκίες

Είναι η κατάλληλη στιγμή, νομίζω, να τεθεί ένα ζήτημα που έχει σχέση με την πολιτική επικοινωνία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίζονται, κατά κανόνα, αισιόδοξοι, έως πολύ αισιόδοξοι, για τις εξελίξεις. Την τελευταία περίοδο, ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου, η αισιοδοξία υπερέβη κάθε όριο. Είναι αλήθεια ότι το κλίμα που διαμορφώθηκε στις συζητήσεις του Washington Group  στη Μάλτα, έδινε αυτό το περιθώριο. Αυτό αποτυπώθηκε, ότι δηλαδή δρομολογήθηκε συμφωνία για το ελληνικό χρέος, και στον αντιπολιτευόμενο Τύπο. Όμως το Μαξίμου έχει αρκετή πείρα από τον κυνισμό των δανειστών και τις υπαναχωρήσεις τους, εφόσον έχουν επιβάλει τη δική τους πολιτική προηγουμένως. Ήταν γνωστές εξάλλου οι οξύτατες διαφωνίες μεταξύ τους. Το να διαμορφώνεις κλίμα μικρότερων προσδοκιών είναι το πιο φρόνιμο, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτό από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ ΜΕ ΤΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ
Αναγκαία η τήρηση της εργασιακής υγιεινής και ασφάλειας

plaisio

Το προηγούμενο Σάββατο, στην πανελλαδική σύσκεψη του Τμήματος Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ένας ομιλητής μάς ανέπτυξε το θέμα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας ως ένα ζήτημα πολύ κρίσιμο. Με στοιχεία και επιχειρήματα επεσήμανε ότι στις συνθήκες τόσο μεγάλης ανεργίας και επισφάλειας έχει παραμεληθεί αυτός ο τομέας, κάτι που δεν είναι καθόλου σωστό, διότι το φαινόμενο των ατυχημάτων είναι οξυμένο, ακριβώς επειδή το κλίμα είναι εύφορο.
Το ατύχημα στον Ασπρόπυργο, στην επιχείρηση TOP GAS, με τρία θύματα, εκ των οποίων τα δύο πολύ σοβαρά, ήρθε να επιβεβαιώσει τις επισημάνσεις του συνδικαλιστή για το πρόβλημα. Φυσικά, πρέπει να περιμένει κανείς το πόρισμα της έρευνας για να αποφανθεί. Είναι πολύ θετικό, εν τω μεταξύ, που αμέσως κινητοποιήθηκε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), πήγε αμέσως εκεί και ζήτησε εξηγήσεις από την εταιρία για τρεις, τουλάχιστον, παραβάσεις των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας. Στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος και οι Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ Νάσος Ηλιόπουλος επισκέφθηκαν το βαριά τραυματισμένο εργάτη.
«Δυστυχώς, ένα ακόμα σοβαρό εργατικό ατύχημα έρχεται να αναδείξει με τον χειρότερο τρόπο τη ζωντανή σημασία της αυστηρής τήρησης από τις επιχειρήσεις του κανονιστικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια. Την ίδια ώρα αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για άμεση βελτίωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου και ιδιαίτερα για τη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ειδικά για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, είναι κρίσιμη η περαιτέρω στελέχωσή του, για να καλυφθούν τα κενά που άφησαν οι πολιτικές απαξίωσής του τα προηγούμενα χρόνια και να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι έλεγχοι και η παρουσία του στους εργασιακούς χώρους».
Θέση για το περιστατικό πήρε και η ΓΣΕΕ, η οποία, με ανακοίνωσή της εκφράζει την αγανάκτησή της, «απαιτώντας» από το υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες, όπου αυτές αναλογούν.



Παύλος Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet