Να εμπνεύσουμε με το πολιτικό μας όραμαΠώς πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία βδομάδα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας;
Καταρχάς να πούμε ότι ο στόχος αυτός είναι απολύτως εφικτός. Ο κόσμος έχει εξουθενωθεί από τις ακραία νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές, οι περισσότεροι και οι περισσότερες έχουν πληγεί άμεσα από τις πολιτικές των μνημονίων, η σκέψη ότι η σημερινή κατάσταση μπορεί να παραταθεί είναι εφιαλτική και αυτό έχει ριζοσπαστικοποιήσει τις συνειδήσεις, αλλάζοντας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ τους συσχετισμούς της προεκλογικής περιόδου. Εκείνο όμως που απασχολεί σημαντικό μέρος των εν δυνάμει ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι αφενός ο φόβος για το άγνωστο και αφετέρου η ισοπεδωτική αντίληψη ότι «κι αυτοί μια από τα ίδια θα είναι». Πρέπει να καταπολεμήσουμε το φόβο μέσω της ανάδειξης και της δέσμευσής μας στο πρόγραμμα που επεξεργάστηκαν συλλογικά τα μέλη και τα στελέχη μας, δίνοντας έμφαση στη διέξοδο από την ανθρωπιστική κρίση, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην παραγωγική ανασυγκρότηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και να εμπνεύσουμε με το  πολιτικό μας όραμα για το μετασχηματισμό της κοινωνίας, για την αποκατάσταση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας,  την άμεση συμμετοχή των «από κάτω» στη λήψη των αποφάσεων. Κυρίως, όμως, πρέπει με το δημόσιο λόγο και με τις πράξεις μας να εκπέμπουμε το σαφές μήνυμα ότι δεν ενσωματωνόμαστε στο υπάρχον σάπιο πολιτικό σύστημα και δεν θα λειτουργήσουμε με ιδιοτέλεια, αλλά με γνώμονα την μεροληπτική υπεράσπιση των συμφερόντων των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Η Ευρώπη αλλάζει» λέει το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τι συνίσταται αυτή η αλλαγή;
Είπαμε εξαρχής ότι η οικονομική κρίση που μεταφέρεται στο επίπεδο της κοινωνίας και η δημιουργία χρέους δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά οφείλεται σε δομική κρίση του καπιταλισμού. Αφορά όλες τις χώρες της Ευρώπης και στηρίχθηκε σε εγγενείς παθογένειες της λειτουργίας των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που ξεπερνούν κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα. Παντού η κρίση αξιοποιείται ως ευκαιρία για να πληγούν εργασιακά δικαιώματα και για την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους. Το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας κυβέρνησης της αριστεράς που θα βρεθεί στον αντίποδα  των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε μία χώρα της Ε.Ε. θέτει υπό αμφισβήτηση το σύνολο του νεοφιλελεύθερου οικοδομήματος. Η πίεση αυτή εισπράττεται από τα ευρωπαϊκά όργανα και λειτουργεί αμβλύνοντας ήδη τη σκληρή στάση ευρωπαϊκών φορέων και  αγορών.  Χωρίς να ισχυρίζομαι καθόλου ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς  για να ακολουθήσει ένα ντόμινο ανατροπών, που θα συγκλίνουν στην ουσιαστική διεκδίκηση μιας δομικής ανασυγκρότησης της Ε.Ε. 

Ως γραμματέας της Νομαρχιακής Α΄Αθήνας, έχεις πλήρη άποψη για τα προβλήματα της περιοχής. Ποια θεωρείς ότι είναι τα πιο σημαντικά και πως πρέπει να αντιμετωπιστούν;
Η Αθήνα βιώνει όλων των ειδών τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση: ανεργία, κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, εγκατάλειψη, περιβαλλοντική και πολιτιστική υποβάθμιση, ταυτόχρονη έξαρση και της ανασφάλειας και της αστυνομικής καταστολής. Όλα αυτά συγκλίνουν σε μια διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, που σε συνδυασμό με την υιοθέτηση από την κυβέρνηση Σαμαρά της αντιμεταναστευτικής ατζέντας της «Χρυσής Αυγής» έχει παροξύνει, στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, φασιστικά και ναζιστικά φαινόμενα. Πέρα από τα μέτρα που έχει δεσμευθεί να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας, τα μέλη και τα στελέχη του οφείλουν να νοηματοδοτήσουν ξανά την έννοια της αλληλεγγύης ως στοιχείο της λύσης των προβλημάτων και της ανάκτησης της κοινωνικής συνοχής. Οι  ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας οφείλουν να βαθύνουν την κοινωνική τους γείωση, να αναδείξουν την υπεροχή των αξιακών προταγμάτων της αριστεράς, να  μην εγκαταλείψουν στο πλαίσιο της αριστερής διακυβέρνησης τις διεκδικήσεις τους για συνεχή βελτίωση του επιπέδου ζωής στις γειτονιές, να δημιουργήσουν σταθερό μέτωπο ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet