Από την τοπική αυτοδιοίκηση, στη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Γιατί έκανες αυτή την επιλογή;
Οι εκλογές στις 25 Γενάρη αποτελούν τις κρισιμότερες εκλογές στο τέλος της μεταπολίτευσης. Το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει και την έναρξη της καινούρια εποχής. Δεν αποτέλεσε για μένα εύκολη απόφαση. Δώσαμε μια εκλογική μάχη πολύ πρόσφατα και το εκλογικό αποτέλεσμα μας ανέδειξε αξιωματική αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχει ήδη ξεκινήσει η ουσιαστική και αποτελεσματική δουλειά της Ανοιχτής Πόλης στους θεσμούς και τις γειτονιές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να είμαι υποψήφιος και στις βουλευτικές εκλογές. ‘Όχι για να χρησιμοποιήσουμε τη δυναμική των αυτοδιοικητικών εκλογών σε αυτή την εκλογική μάχη, αλλά στη λογική της πανστρατιάς. Μέσα από τις εκλογές θα πρέπει να εκφραστεί η δυναμική της κοινωνίας. Η απαίτησή της για τη μεγάλη αλλαγή με όρους δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Η απαίτηση για ζωή με αξιοπρέπεια.  Σε αυτό το προσκλητήριο δηλώνουμε όλοι παρόντες. Γιατί πια το πρωτεύον είναι να απαλλαγεί ο τόπος από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας, να σταθεί η κοινωνία όρθια με την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Οι εκλογές αυτές έχουν κομβική σημασία και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί ή θα συνεχιστεί ο κατήφορος της αποστέρησης πόρων, της κατάρρευσης των υπηρεσιών, της ανήμπορης και αναποτελεσματικής λειτουργίας ή οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης θα ξαναγίνουν φορείς κοινωνικής παρέμβασης και πυλώνες παραγωγικής ανασυγκρότησης. Εμείς στοιχηματίζουμε στο δεύτερο. Εγώ από την πλευρά μου θα παραμείνω στην Ανοιχτή Πόλη και στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και μετά τις εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δυναμική αυτοδυναμίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτό εφικτό και γιατί ζητάτε «καθαρή λύση»;
Όποιος έρθει σε μια επίσκεψη και περιοδεία του ΣΥΡΙΖΑ στις γειτονιές θα δει από κοντά, ότι η αυτοδυναμία έχει «κλειδώσει». Δεν εφησυχάζουμε όμως. Αυτή τη δυναμική κάθε μέρα μέχρι τις εκλογές την πολλαπλασιάζουμε για να χτίσουμε τη μεγάλη νίκη το βράδυ των εκλογών. Δεν αποτελεί για εμάς πολιτική εμμονή η επίκληση της αυτοδυναμίας. Τα πρόσφατα παραδείγματα των συγκυβερνήσεων στη χώρα αποδεικνύουν, ότι δεν διαμορφώθηκε κουλτούρα πολυκομματικών κυβερνήσεων. Αντίθετα εξωθήθηκαν σε αυτή τη λύση, γιατί είχαν μία εντολή την εφαρμογή του Μνημονίου και ακόμα πίστευαν στην πολιτική τους συντήρηση και επιβίωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει κοινοβουλευτική και κυβερνητική αυτοδυναμία για να είναι αυτοδύναμος ο λαός. Την ξεκάθαρη εντολή του λαού θα πρέπει να την υλοποιήσουμε στο ακέραιο με τη δική του δύναμη και υποστήριξη και δεν θα πρέπει να την μετατρέψουμε σε διαπραγμάτευση μεταξύ κομμάτων για τη συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης. Είναι άλλο οι πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες και τελείως διαφορετικό να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, που ισχυρά θα διαπραγματευτεί τα συμφέροντα του λαού και του τόπου.

O ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το κλίμα αλλάζει και η Ευρώπη είναι πιο δεκτική στα αιτήματά του. Πως το εξηγείς αυτό;
Αυτές οι εκλογές δεν έχουν ένα περιορισμένο εσωτερικό χαρακτήρα. Δεν είναι εκλογές πολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων. Η ΝΔ και τα άλλα κόμματα εκφράζουν την άποψη της υποτέλειας απέναντι σε μια Ευρώπη σαν «παγωμένη εικόνα», που δεν αλλάζει. Θεωρούν δεδομένο, ότι θα συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο οι ίδιες ελίτ, τα γνωστά ιερατεία του χρήματος, που θα δίνουν ή δεν θα δίνουν δικαιώματα στις εθνικές κυβερνήσεις. Εμείς, από την αρχή είπαμε, ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Ελλάδας θα σηματοδοτήσει την έναρξη, θα ξεκινήσει τις διαδικασίες μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στην Ευρώπή. Το βλέπουμε στην Ισπανία με τους Podemos, στην Ιρλανδία με το Σιν Φέιν. Το είδαμε όμως και στη μεγάλη απεργία στο Βέλγιο.
Οι θεμελιωτές και οι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού απέτυχαν, όχι γιατί καταδίκασαν λαούς στην φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά γιατί δεν τους βγαίνουν και τα νούμερα. Τα οικονομικά τους μεγέθη κατακρημνίζονται, οι οικονομικοί τους στόχοι αποτυγχάνουν. Γι’ αυτό βλέπουμε να πληθαίνουν οι υποστηρικτές των οικονομικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και την μεταστροφή στην στάση των ευρωπαίων αξιωματούχων. Γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει τη μεγάλη δυνατή αναπνοή για τους λαούς της Ευρώπης. Γνωρίζουν πια πολύ καλά, ότι αν η Ευρώπη δεν αλλάξει, θα καταστραφεί.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet