Έκθεση για τα 75χρονα του Θεάτρου Τέχνης

Στη ΣΤΟart Kοραή, Χώρος Τέχνης
της Εθνικής Ασφαλιστικής, από 1 Ιουνίου έως 27 Ιουλίου

Μια ξεχωριστή έκθεση με σπάνια αντικείμενα από την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης με τίτλο «75 χρόνια Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - 75 αντικείμενα». Στην έκθεση παρουσιάζονται 75 αντικείμενα, με καλλιτεχνική και συναισθηματική αξία, από τη μακρόχρονη πορεία του Θεάτρου Τέχνης, από την ίδρυση του το 1942 από τον Κάρολο Κουν έως σήμερα. Κοστούμια, τμήματα σκηνικών και σκηνικά αξεσουάρ ιστορικών παραστάσεων, όπως οι «Όρνιθες» και οι «Πέρσες», προγράμματα, αφίσες, φωτογραφίες κ.ά, πολλά εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά και αποτελούν μέρος της θεατρικής ιστορίας του τόπου μας, καθώς έχουν φιλοτεχνηθεί από σημαντικούς συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης. Ο αριθμός 75 είναι συμβολικός. Στόχος της έκθεσης, εκτός των άλλων, είναι να αναδειχθεί το ζήτημα της ανάγκης αξιοποίησης του αρχείου του Θεάτρου Τέχνης, που αριθμεί χιλιάδες κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα και αρκετές χιλιάδες υλικού τεκμηρίωσης, φωτογραφίες, μακέτες, προγράμματα παραστάσεων, κριτικές και αποκόμματα εφημερίδων.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στις 7 μ.μ., και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιουλίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10π.μ. - 8μ.μ. Πληροφορίες τηλ. 2103252352

 

«Φωνές»
του Χάρολντ Πίντερ

Τις «Φωνές», τα περίφημα μονόπρακτα του Χάρολντ Πίντερ, ανεβάζει ο Μάνος Καρατζογιάννης. Τέσσερα μονόπρακτα, Κάπου σαν την Αλάσκα, Νύχτα, Οικογενειακές Φωνές και Ένα για το δρόμο, στα οποία ο μεγάλος συγγραφέας ανατρέχοντας στην παιδική ηλικία σκιαγραφεί την ύπαρξη, τον έρωτα, την οικογένεια και την εξουσία, δημιουργώντας ουσιαστικά κάτι που σχεδόν έχουμε χάσει: μια κοινή μνήμη, έναν κοινό τόπο, ένα σημείο αναφοράς ξεκάθαρο. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Μάνος Καρατζογιάννης: «Θέμα της παράστασης είναι η ταυτότητα μέσα από τη σχέση μας με το χρόνο, το σύντροφο και την οικογένεια μας, την εξουσία. Σήμερα που ακόμα και στις πιο ιδιωτικές σχέσεις έχει εισβάλει ως ενδιάμεσος η τεχνολογία. Σήμερα που η εξουσία διεθνώς κατασκευάζοντας γερά άλλοθι διαπράττει τα πιο φριχτά εγκλήματα.» Η μετάφραση είναι του Δήμου Κουβίδη, τα σκηνικά του Γιάννη Αρβανίτη, οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη, η μουσική του Αλέξανδρου Γκόνη. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, ‘Ολια Λαζαρίδου, Λουκία Μιχαλοπούλου και Νίκος Πουρσανίδης, επίσης ο σκηνοθέτης Μ. Καρατζογιάννης και ο μικρός Σπύρος Γουλιέλμος.
Παραστάσεις: από τις 24 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου, Τετάρτη έως Σάββατο, στις 9.15μ.μ., και Κυριακή, στις 8μ.μ., στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου (Πλαταιών και Προφήτη Δανιήλ 3 Μεταξουργείο, τηλ. 211 0132002-5).

 

«Kafka’s Freaks»

Περφόρμανς εμπνευσμένη από τα διηγήματα του Φραντς Κάφκα “Αναφορά σε μια Ακαδημία”,
“Ο καλλιτέχνης της πείνας”, “Μεταμόρφωση”

 

Με εξαιρετικές κριτικές από το Λονδίνο, η παράσταση επιστρέφει για πολύ λίγο στην Αθήνα. Η περφόρμανς του Νικόλα Βαγιονάκη είναι εμπνευσμένη από τρία διηγήματα του Φραντς Κάφκα : «Αναφορά σε μια Ακαδημία», «Ο καλλιτέχνης της πείνας» και «Μεταμόρφωση». Μέσα σε ένα κλουβί τσίρκου τρία καφκικά πλάσματα -για κάποιους freaks, καταγγέλλουν ένα ολόκληρο σύστημα και, αψηφώντας τον φόβο της προσωπικής και κοινωνικής απομόνωσης, αντιστέκονται στις συνθήκες που τους έχουν επιβληθεί. Ένα συμπαγές καφκικό τρίγωνο που αναφέρεται στη πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης και «θέτει» έννοιες όπως εγκλωβισμός, φόβος, εκβιασμός, ταπείνωση, απόρριψη, δύναμη αυτοσυντήρησης. Οι ήρωες του Νικόλα Βαγιονάκη λειτουργούν με καυστικό χιούμορ, δύναμη και σαρκασμό. Με μοναδικό τους όπλο την αυτογνωσία, βρίσκουν τη μοναδικότητά τους και γίνονται υπερβατικοί αφού ξεπερνούν το φόβο και κατακτούν την απόλυτη ελευθερία.
Τη μετάφραση επιμελήθηκε ο Παν. Κατσώλης και τις χορογραφίες ο Νικόλας Βαγιονάκης.
Παραστάσεις: Τέσσερις έκτακτες παραστάσεις στην Αθήνα 25 & 26 Μαΐου, 1 & 2 Ιουνίου, στις 9.15μ.μ., στο θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια, τηλ. 210-6460748).

 

«Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία»
της Χρύσας Ξουραφά

Η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί ένα ανάλαφρο, νεανικό έργο και μια Αντιγόνη αντισυμβατική, ονειροπόλα και επαναστάτρια. Εδώ, «η Αντιγόνη λέει την ιστορία της προσπαθώντας να μας κάνει να την δούμε με άλλα μάτια. Γιατί μέχρι τώρα την ξέραμε ως ένα μοιραίο πλάσμα που αυτοκτονεί από επιλογή, εκεί στη σπηλιά που την έκλεισε ζωντανή ο Κρέοντας, επειδή τόλμησε να θάψει τον αδελφό της». Στο έργο της Ξουραφά, η Αντιγόνη δεν αυτοκτονεί για να μείνει πιστή στους νόμους των θεών, αλλά αποφασίζει να ζήσει και να αναζητήσει την ευτυχία. «Πώς θα αντιδρούσαν ο Οιδίποδας και η Ισμήνη σε μια τέτοια απόφασή της; Ο Αίμονας θα την προστάτευε ξανά ή όχι; Άραγε, ο Σοφοκλής θα την άφηνε να ευτυχήσει καταστρέφοντας το καλύτερο έργο του; Ή μήπως, για να συμβούν όλα αυτά, η Αντιγόνη χρειάζεται βοήθεια από άλλη τραγωδία; Οι σημερινοί άνθρωποι, είναι ικανοί να διδάξουν αυτούς που τους δίδαξαν;» αναρωτιέται η συγγραφέας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Λυντζέρη και παίζουν οι: Βασίλης Αφεντούλης, Μαρία Δαμασιώτη, Μαρία Καβουκίδη, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Νικολίνα Μουαίμη, Δήμητρα Σύρου, Γιώργος Χουλιάρας, Χρήστος Χριστόπουλος.
Η παράσταση στηρίζει και διαθέτει δωρεάν εισιτήρια για τις οργανώσεις Praksis, 18 ΑΝΩ-ΨΝΑ και Δίκτυο στήριξης φυλακισμένων και αποφυλακισμένων γυναικών.
Παραστάσεις: Από τις 8 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου, Πέμπτη μέχρι Κυριακή, στις 9.30μ.μ., στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.
Πρόσφατα άρθρα ( Θέατρο )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet