babasi

Της Ρεπόρτερ

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) έκανε δύο σοβαρότατες και εμπεριστατωμένες καταγγελίες σχετικά με τούρκους πολίτες, που πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο στη προσπάθειά τους να ζητήσουν διεθνή προστασία, και με τη βία επαναπροωθήθηκαν στην τουρκική πλευρά, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από την τουρκική αστυνομία και να τεθούν υπο κράτηση είτε στις φυλακές, είτε σε αστυνομικά τμήματα.
Συγκεκριμένα: «Ο Murat Çapan ήταν δημοσιογράφος στο περιοδικό Nokta. Υπέστη διώξεις και εν τέλει καταδικάστηκε ερήμην σε 22,5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Πέρασε κρυφά με βάρκα από τον Έβρο στις 6 το πρωί της 24ης Μαΐου 2017 μαζί με δύο ακόμα φίλους του στην ελληνική πλευρά. Περπατώντας έφτασαν στο Διδυμότειχο, όπου εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και οδηγήθηκαν στο Τμήμα. Εκεί ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Στο Α.Τ. ήταν επίσης μια οικογένεια Τούρκων με τρία παιδιά που είχαν περάσει τον Έβρο. Μετά από λίγο τους ανακοινώθηκε ότι θα τους μεταφέρουν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους επιβίβασαν σε άσπρο βαν. Σε λίγο το βαν συναντήθηκε με άλλο αυτοκίνητο και τους οδήγησαν σε χωράφι. Ομάδα πέντε ένοπλων μασκοφόρων, με φόρμα παραλλαγής, χωρίς να μιλάνε καθόλου τους οδήγησε στο ποτάμι. Καθώς είδαν ότι υπήρχε εκεί φουσκωτή βάρκα, οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και επανέλαβαν έντονα ότι επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Τους έδεσαν τα χέρια και τους επιβίβασαν όλους μαζί στη βάρκα, την οποία οδήγησαν δύο μασκοφόροι στην απέναντι όχθη κοντά σε τουρκικό φυλάκιο, όπου και τους εγκατέλειψαν. Εκεί, ύστερα από λίγο, τους βρήκαν τούρκοι αστυνομικοί. Ο Murat Çapan βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η οικογένεια επίσης βρίσκεται υπό κράτηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕλΕΔΑ.
Μετά από λίγες ημέρες, και ενώ δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση από τις ελληνικές αρχές, η ΕλΕΔΑ επανέρχεται: «Σύμφωνα με νέα καταγγελία που λάβαμε, στις 2 Ιουνίου στις 9.00 π.μ. διενεργήθηκε μία ακόμα επαναπροώθηση με βάρκα στον Έβρο. Κοντά στο Διδυμότειχο, η αστυνομία παρέδωσε σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων ανθρώπους, οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα επειδή διώκονται στην Τουρκία. Αυτή τη φορά η βίαιη επαναπροώθηση αφορά τον Mustafa Can, τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, εκ των οποίων το ένα βρέφος, καθώς επίσης και τους Yılmaz Erdoğan, Fethullah Çatal και έναν ακόμα άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν μας είναι ακόμα γνωστά. Η ΕλΕΔΑ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία του βαν της ελληνικής αστυνομίας που μετέφερε τους αιτούντες διεθνή προστασία».

Η ένωση διαβίβασε τις καταγγελίες αυτές στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και προετοιμάζει εμπεριστατωμένη μηνυτήρια αναφορά προς την εισαγγελεία του Αρείου Πάγου, ώστε να κινηθούν και οι δικαστικές αρχές για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Κυβερνητική απάντηση

Οι αντιδράσεις ήταν ανάλογες της σοβαρότητας των περιστατικών, μόνο όμως σε διεθνές επίπεδο, γιατί από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση των αρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, παρά μόνο η λακωνική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις». Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, διέρρευσε στα μέσα ότι διεξάγεται έρευνα και όταν έχει τα αποτελέσματά της θα αντιδράσει. Επιλέον αλγεινή εντύπωση και πολλά ερωτηματικά για το αν η έρευνα που κάνει η αστυνομία θα είναι ουσιαστική, προκαλεί η ανώνυμη συνέντευξη που έδωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (9.6.2017) ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, στην οποία αναφέρει ότι δεν γίνονται αυτά τα πράγματα στον Έβρο λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του ελάχιστου νερού που έχει το ποτάμι. Ερωτηθείς για την πορεία των ερευνών, ο αξιωματικώς βιάζεται να προκαταβάλει το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι δεν έχει προκύψει κάτι.

Διεθνείς αντιδράσεις

Σε διεθνές επίπεδο οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαι πολύ ανήσυχος για τις αναφορές μαζικών απελάσεων από την Ελλάδα Τούρκων που ζητούν άσυλο [...]. Ζητώ από τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης και να τηρήσουν την υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα θα μπορούν να ζητήσουν και να απολαύσουν το δικαίωμα στο άσυλο».
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις καταγγελίες: «τέτοιου είδους ισχυρισμοί για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν και είναι ζωτικής σημασίας να τους διερευνήσουν διεξοδικά οι ελληνικές αρχές», δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc. «Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά και να απολαμβάνει άσυλο και αυτό συνιστά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», πρόσθεσε. Η Υ.Α. έχει εγείρει το ζήτημα αυτό στις ελληνικές αρχές, καλώντας επίσης για τη λήψη προληπτικών μέτρων ενάντια στις πρακτικές αυτές, συμπεριλαμβανομένων σαφών κανόνων για τις διαδικασίες στα σύνορα, ανεξάρτητων μηχανισμών παρακολούθησης και ενισχυμένων εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών.
Παράλληλα, με επιστολή του προς τον ευρωπαίο επίτροπο για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, ζητεί να εξεταστούν οι καταγγελίες.

Αντιδράσεις κομμάτων

Το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «τέτοιου είδους φαινόμενα όχι μόνο πλήττουν τη δημοκρατία και το κράτους Δικαίου στη χώρα μας, αλλά συνιστούν επίσης και σημαντικό ρήγμα στον αγώνα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων της Αριστεράς στην προάσπιση των ελευθεριών και των δημοκρατικών εγγυήσεων», και καλεί στην άμεση διερεύνηση των καταγγελιών και απόδοση ευθυνών.
Επίσης, 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, καλώντας τους να απαντήσουν αν έχουν λάβει υπόψιν τους τις καταγγελίες και σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία των τούρκων αιτούντων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατέθεσε φάκελο με τις καταγγελίες της ΕλΕΔΑ στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και δήλωσε ότι υπήρξε διαβεβαίωση από την εισαγγελέα ότι θα μελετήσει προσεκτικά το φάκελο και θα προχωρήσει στις ενέργειες που τις αναλογούν, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη με ανακοίνωσή της ζητά την άμεση διερεύνηση των περιστατικών.
Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται αναφορές για άτυπες επαναπροωθήσεις στον Έβρο. Το καλοκαίρι του 2015 υπήρξαν καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις σύρων προσφύγων από τις ελληνικές αρχές πίσω στην Τουρκία και τότε είχε διαταχθεί ΕΔΕ με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο. Οι άτυπες και βίαιες αναγκαστικές επιστροφές ανθρώπουν που θέλουν να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, διότι αν επιστραφούν στην χώρα τους θα καταπατηθούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και προσβάλλουν το κράτος Δικαίου και τη δημοκρατία στη χώρα μας.
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet