4a3d6ba5bea0ee56e7362dcab1750834

Το βιολοντσέλο του Κωνσταντίνου, το βιολί της Λυδίας, έφεραν την ανατροπή με πρωτόγνωρα ακούσματα πάνω στα μουσικά ιδιώματα που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει. Οι δύο καλλιτέχνες στάθηκαν απέναντι στις εμβληματικές συνθέσεις των Iron Maiden, των Queen, του Vivaldi, του Βαμβακάρη, του Θεοδωράκη και πολλών άλλων, προβάλλοντας τη δική τους αισθητική με τόλμη και εμπιστοσύνη στην γνώση των οργάνων τους και στην κλασική τους παιδεία. Παντρεύουν με τον πλέον δαιμονικό τρόπο τα πιο ετερόκλητα, την Lady Gaga με τα λαϊκοδημοτικά, τους Abba με τα Ποντιακά, την ελληνική παράδοση με την κλασική μουσική και όλα αυτά με επίσης δαιμονική απόδοση γεμάτη ηλεκτρισμό, ένταση, διονυσιακή ατμόσφαιρα και γοητεία. Είναι αδέλφια με γονείς τους σπουδαίους κιθαρίστες Βαγγέλη Μπουντούνη και Μάρω Ραζή επαληθεύοντας τη λαϊκή ρήση «το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει». Με αφορμή την εμφανισή τους στο Φεστιβάλ Αθηνών συνομιλήσαμε μαζί τους.

Την συνέντευξη πήρε
η Λιάνα Μαλανδρενιώτη

Γειά και στους δυό σας, μα είναι όνομα αυτό; Εσείς παίζετε μουσική με τέχνη θεϊκή...
Γειά και σε σας, το όνομα της έγχορδης μπάντας μας είναι String demons (ελληνιστί Δαίμονες των εγχόρδων), χαρακτηρισμός που προήλθε από την ενεργητικότητα και την ένταση που βγάζουμε πάνω στη σκηνή και στο παίξιμο και όχι από οτιδήποτε άλλο!

Με γονείς το κορυφαίο κιθαριστικό ντουέτο Βάγγελης Μπουντούνης - Μάρω Ραζή, εσείς πώς και πότε επιλέξατε το βιολί και το τσέλο.
Κώστας: Ξεκινήσαμε να παίζουμε βιολί και τσέλο στην ηλικία των πεντέμιση και οι δύο. Στο μουσικό μας σπίτι ήταν πάντα δεδομένο ότι πρώτα θα μελετήσουμε (βιολί-τσέλο) και μετά, σε δεύτερη μοίρα, έρχονταν τα μαθήματα του σχολείου!
Λυδία: Ο Κωνσταντίνος στην αρχή ήθελε κοντραμπάσσο, αλλά τελικά… «συμβιβάστηκε» με το βιολοντσέλο!
Κ. Της Λυδίας απλώς της έδωσαν ένα βιολί στα χέρια και τελικά της άρεσε! Οι γονείς μας φυσικά έπαιξαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο να αντιμετωπίζουμε τη μουσική με ελευθερία, χωρίς ταμπού, παρωπίδες και καθωσπρεπισμούς. Εκείνοι μας έμαθαν ότι, για να απολαύσει, για να παίξει και για να δημιουργήσει κανείς μουσική, ο βασικός και ανυπέρβλητος κριτής δεν είναι ούτε οι γνώσεις ούτε το μυαλό, ούτε η συνήθεια, αλλά μόνο… το αυτί!

Από ποια ηλικία ξεκινήσατε την ήδη επιτυχημένη καριέρα σας;
Κ. Από την ηλικία των 10 περίπου, αρχίσαμε να ανεβαίνουμε στη σκηνή, αρχικά πιο μαθητικά και, όσο περνούσαν τα χρόνια, πιο επαγγελματικά. Έχουμε παίξει σε πολλές αίθουσες της Ελλάδας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-Θεσσαλονίκης, Ηρώδειο, Παρνασσός, Δημοτικά Θέατρα κ.λπ.) και στο εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Τουρκία).

Να συμπληρώσω πως έχετε πάρει μέρος και βραβευτεί σε διαγωνισμούς και σεμινάρια εντός και εκτός Ελλάδος και πως έχετε ηχογραφήσει, είτε ο καθένας ξεχωριστά, ως σολίστ, είτε ως «String demons», για περίπου 7 δίσκους, μέχρι τώρα. Προκαλεί ωστόσο εντύπωση η επιλογή του ρεπερτορίου σας. Ποιες είναι οι επιρροές σας τελικά;
Κ. Ουσιαστικά λοιπόν και έως την έναρξη των «String demons», ακολουθήσαμε αυτό που λέμε, καθαρά κλασική παιδεία και πορεία πάνω στα έγχορδά μας, την οποία «κουβαλάμε» πάντα στον τρόπο που παίζουμε, διασκευάζουμε ή συνθέτουμε, σε ό,τι κι αν κάνουμε, με όποιο κομμάτι και αν καταπιαστούμε, σε όποια σκηνή κι αν ανέβουμε, με όποιον κι αν συνεργαστούμε. Παίζουμε, διασκευάζουμε και συνθέτουμε με βάση 3 μουσικούς «πυλώνες»: τη heavy metal, την κλασική και την ελληνική παραδοσιακή μουσική και έχοντας έναν βασικό κανόνα, ότι η μουσική είναι μία: η καλή! Άρα… είμαστε από τους καλούς δαίμονες.
Λ. Επειδή μεγαλώσαμε σ’ ένα σπίτι όπου ακούγονταν με την ίδια ευκολία και συχνότητα μουσικές των Bach, Beatles, Χατζιδάκι, Vivaldi, Michael Jackson, Σαββόπουλου, Wagner, Τσιτσάνη, Mozart , Χιώτη, Κατσιμιχαίων, Ζαμπέτα, Rolling Stones, Θεοδωράκη, Beethoven, Elton John, Pink Floyd, Webber, Tarrega, Armstrong, Βαμβακάρη, Jimmy Hendrix, Tchaikovsky κ.ά., οι επιρροές μας είναι όλες αυτές και αυτό είναι φανερό και στον τρόπο που γράφουμε ένα καινούργιο κομμάτι, αλλά και στον τρόπο που επιλέγουμε να διασκευάσουμε και να «φέρουμε στα Stringdemonικά μέτρα μας» ένα ήδη υπάρχον, π.χ. το τρίτο μέρος από το Καλοκαίρι του A. Vivaldi ή το «Της αγάπης αίματα» του Μ.Θεοδωράκη κ.λπ.
Κ. Λέμε συχνά πως μας αρέσει να κάνουμε την κλασική μουσική πιο «λαϊκή» και τη λαϊκή μουσική πιο «κλασική»!

Έχετε πράγματι δαιμονικό ταλέντο στις διασκευές που τελικά έχουν όλες τις αρετές μιας φρέσκιας σύνθεσης.
Κ. Διασκευή για εμάς σημαίνει να σε εμπνεύσει ένα κομμάτι, ένα στοιχείο του, ένα ρυθμικό, ακόμα και μία στιγμή του, να το πάρεις και να χτίσεις πάνω του, να το «κάνεις δικό σου». Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνεται επί τούτου. Γι’ αυτό λέμε ότι είμαστε πολύ ειλικρινείς! Έτσι λειτουργούμε: όποια μουσική, μοτίβο ρυθμικό ή μελωδικό, μελωδία, κομμάτι, τραγούδι φτάσει στα αυτιά μας και μας αρέσει πολύ, μας καταβάλλει ακατανίκητη επιθυμία να πιάσουμε τα όργανα και να το παίξουμε. Και βγαίνει με το δικό μας τρόπο. Και περιέχει και τελείως δικά μας στοιχεία μέσα. Στοιχεία σύνθεσης δηλαδή.
Λ. Γι’ αυτό και τις περισσότερες από τις διασκευές που κάνουμε, τις ονομάζουμε διασκευές-συνθέσεις, γιατί πάνω σε αυτές προσθέτουμε, πλάθουμε καινούριο υλικό, χτίζουμε καινούργιες ιδέες, συνδυάζουμε μοτίβα επηρεασμένα από οποιοδήποτε είδος μουσικής, πάντα ανάλογα με τη δική μας αισθητική και… φαντασία! Απ’ όποιο μουσικό «χωράφι» και να προέρχεται η διασκευή, το κλασικό, το παραδοσιακό, το ποπ, το ροκ, το τζαζ, το λαϊκό. Έτσι προκύπτουν οι διασκευές. Αβίαστα, χωρίς πολλή σκέψη, με πολλή δουλειά, με σεβασμό, φυσικότητα και αγάπη για τη μουσική! Και βέβαια, σημαντικό ρόλο στο ρεπερτόριό μας παίζουν και οι εξ ολοκλήρου δικές μας συνθέσεις, στις οποίες λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο! Π.χ. μπορεί το βασικό μοτίβο ενός κομματιού, να είναι από το «ροκ χωράφι», κάπου ενδιάμεσα να περάσουν κάποιες δεξιοτεχνικές σκάλες ή μία λυρική μελωδία (όπως είναι το κομμάτι μας «Ο αθάνατος»), από το «κλασικό χωράφι» και πιο μετά να γίνει κάποια παραλλαγή ως ποντιακή σούστα, από το «παραδοσιακό χωράφι». Όσο ετερόκλητα και αν μοιάζουν αυτά, επειδή μέσα στο μυαλό μας ο συνδυασμός τους μοιάζει φυσικός και ωραίος, με αυτόν τον τρόπο εργαζόμαστε σκληρά πάνω στη μουσική μας, την μελετάμε και την υποστηρίζουμε με φυσικότητα!

Πρόκειται για καθαρά δική σας αισθητική, ας πούμε ένας δημιουργικός πειραματισμός, πώς ανταποκρίνεται το κοινό;
Κ. Έχουμε δει ότι η αισθητική μας αυτή έχει ανταπόκριση, αρέσει στον κόσμο και αυτό μας χαροποιεί πολύ! To κομμάτι που αναφέραμε «Ο αθάνατος» είναι το βασικό soundtrack στο ντοκιμαντέρ «No coming back» της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία της Φλώρας Πρησημιτζή που βραβεύτηκε στο Λονδίνο.
Οι «String demons» δεν ξεκίνησαν ως ένα πείραμα και ποτέ δεν το σκεφτήκαμε έτσι, για να πούμε την αλήθεια. Δηλαδή δεν καθίσαμε μια μέρα κάτω και είπαμε: Α λοιπόν, ας φτιάξουμε τους «String demons» που θα παίζουν αυτό και εκείνο, για να δοκιμάσουμε αν θα πιάσει, ε και αν δεν πιάσει κάνουμε κάτι άλλο. Κάνουμε αυτά που κάνουμε, παίζουμε αυτά που παίζουμε γιατί αυτά αναβλύζουν από μέσα μας και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.
Λ. Οι «String demons», αυτά που παίζουν, ο τρόπος που τα παίζουν, η συγκεκριμένη μουσική αισθητική, είμαστε εμείς. Και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε κάτι άλλο, εκτός και αν καταπιεζόμασταν, και η καταπίεση είναι εχθρός της μουσικής!

Τι είναι η μουσική τέχνη για σας;
Κ. Πιστεύουμε πως η αληθινή ψυχαγωγία είναι βασικός στόχος ενός καλλιτέχνη, από την εποχή του Bach και του Chopin, μέχρι την εποχή του Τσιτσάνη και των Iron Maiden. Αληθινή ψυχαγωγία που προέρχεται από κάτι το ωραίο, το καθαρό, το αληθινό, αυτό που εκπορεύεται από την ψυχή, αυτό που δεν το δημιουργεί κανείς «έτσι, επειδή είναι μόδα και lifestyle», αλλά επειδή η φωτιά που καίει μέσα του δεν θα έσβηνε εάν δεν το δημιουργούσε. Αυτό είναι η μουσική τέχνη. Και δεν είναι απρόσιτη, όπως πολλοί έχουν προσπαθήσει να την καταστήσουν. Αντιθέτως, είναι η πιο προσιτή τέχνη όλων! Και την άποψή μας αυτή προσπαθούμε να κάνουμε πράξη στις συναυλίες και στους δίσκους μας.

Ετοιμάζετε νέο δίσκο, τι ακριβώς θα περιλαμβάνει;
Ο νέος μας δίσκος θα περιλαμβάνει όλες τις μουσικές που «κλείνουμε» στο κεφάλι μας, δωσμένες πάντα με… stringdemoνικό τρόπο και αισθητική, είτε αυτές πρόκειται για καθαρά δικά μας κομμάτια, είτε για διασκευές-συνθέσεις, από όλα τα «χωράφια» της μουσικής, χωρίς ταμπέλες και στεγανά! Πάντα με πολλά έγχορδα, ηλεκτρισμό, μελωδίες, ρυθμό, τύμπανα, τρέλα, φωνές, λίγο τραγούδι, ετερόκλητα μεταξύ τους είδη θα ενώνονται με φυσικότητα. Θα κυκλοφορήσει εντός του 2017 από την Minos EMI και…τα υπόλοιπα θα τα μάθετε πατώντας το play!

Χαίρομαι για σας και πιστεύω πως αυτή είναι η χρονιά σας και συναυλιακά. Ποιες από τις εμφανίσεις σας ξεχωρίζετε;
Πρώτη πρώτη έρχεται η συναυλία «The Athens Demon Concert», που θα παρουσιάσουμε, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στον κήπο της Πειραιώς 260, την Κυριακή 11 Ιουνίου και ώρα 10μ.μ.μ! Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και είναι τιμή μας που θα συμμετάσχουμε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου! Θα είναι μια συναυλία που θα περιέχει κυριολεκτικά τα πάντα, ρυθμό, μουσική, διονυσιακή ατμόσφαιρα, λυρισμό, κρουστά, πολλή τρέλα, εκπλήξεις, ολοκαίνουργια «επεισοδιακά» κομμάτια και φυσικά… έγχορδα , με special guests τους φίλους μας και φοβερή ροκ μπάντα, τους «Jacks Full»! Πολλά είδη μουσικής θα μπλέκονται, όπως πάντα, ροκ, κλασική, ποπ, λαϊκή, μπαρόκ, παραδοσιακή και θα βγαίνουν από τα δικά μας κομμάτια και διασκευές, παιγμένα με τον τρόπο μας πάντα.Oι «String demons», δηλαδή εμείς, στη σκηνή αυτή, κάτω από τις φτερούγες του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, θα κάνουμε πράγματα που δεν έχουμε ξανακάνει! Σε αυτόν τον καταπληκτικό χώρο, θα γιορτάσουμε το κλείσιμο της χρονιάς στην Αθήνα και τον ερχομό του καλοκαιριού, πριν ξεκινήσουμε και την καλοκαιρινή μας περιοδεία! Σας περιμένουμε με πολλή χαρά! Από τα υπόλοιπα, ξεχωρίζει η μεγάλη συναυλία που θα γίνει με τις «100 Κιθάρες» του Βαγγέλη Μπουντούνη και της Μάρως Ραζή, στην Κύπρο, στις 5 Ιουλίου.

Αλήθεια, πώς είναι η συνεργασία με τους γονείς σας;
Μια συνεργασία που έχουμε κάνει ουκ ολίγες φορές και, επειδή συμπεριλαμβάνονται οι γονείς μας σε αυτή, εμπεριέχει πολλούς… τσακωμούς, γέλιο, εντάσεις, ωραίες στιγμές και, μπορούμε να πούμε, ένα ωραίο αποτέλεσμα!
Τέλος, ξεκινάμε την καλοκαιρινή μας περιοδεία, η οποία μάλιστα θα περιλαμβάνει μια στάση στη Γερμανία, για δεύτερη φορά φέτος, αλλά και opening acts σε τρεις μεγάλες συναυλίες του Μίλτου Πασχαλίδη, με τον οποίο πρώτη φορά συνεργαζόμαστε και τον ευχαριστούμε πολύ που μας κάλεσε!

«The Athens Demon Concert» με special guests τους «Jacks Full», την Κυριακή 11 Ιουνίου, στις 10μ.μ., στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στην Πειραιώς 260. Τιμές εισιτήριων: 13 ευρώ, φοιτητικό: 8 ευρώ, ανέργων & Α.Μ.Ε.Α.: 5 ευρώ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet