To ΓΕΣ υμνητής του στρατηγού Γρίβα

 

«Ο Γ. Γρίβας εμποτισμένος με το δηλητήριο του αντικομμουνισμού, το οποίο τον καθοδηγούσε κατά τη διάρκεια της Αντίστασης κατά του χιτλεροφασισμού στο πλευρό των κατακτητών και στις δολοφονίες κομμουνιστών, κατήλθε στην Κύπρο εξοπλισμένος με το φωτοστέφανο της πύρρειας νίκης της δεξιάς και της ακροδεξιάς στον εμφύλιο πόλεμο της Ελλάδας […] Η αντικομμουνιστική μανία του Γρίβα, ενός πολιτικά αναλφάβητου που προσπαθούσε να κορέσει τη δίψα του με αδελφοκτόνο αίμα, οδήγησε στη δολοφονία δεκάδων αριστερών και στον τραυματισμό πάνω από εκατό, μέσα από ξυλοδαρμούς και ανεπιτυχείς δολοφονικές απόπειρες. Η «δικαιολογία», ότι όλοι αυτοί ήταν, κατά τον Γρίβα, προδότες».

Αυτά έλεγε, πριν έναν περίπου χρόνο, τον Απρίλιο του 2016, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την παρουσίαση του αποκαλυπτικού βιβλίου του κύπριου δημοσιογράφου Μιχάλη Μιχαήλ, «Διμέτωπος ο αγών, ΕΟΚΑ και Αριστερά την περίοδο ‘55 - ‘59». Και αν πάει κανείς πιο μπροστά ή πιο πίσω στο χρόνο, πριν και μετά τη δεκαετία του 1950, εντός και εκτός Κύπρου, θα διαπιστώσει ότι ο στρατηγός Γρίβας - Διγενής συμπυκνώνει, στο πρόσωπό του, μελανές σελίδες και όψεις της ελληνικής και κυπριακής ιστορίας του 20ού αιώνα: αρχηγός της διαβόητης οργάνωσης «Χ», αδιάλλακτος αντικομμουνιστής και ακροδεξιός, με τρομοκρατική και παρακρατική δράση στα χρόνια του Εμφυλίου, οργανωτής δολοφονικών επιθέσεων κατά αριστερών και Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο, πολεμοκάπηλος εθνικιστής, τυχοδιώκτης.
Αυτά είναι ίσως τα πιο… «light», που αποδέχεται η συντριπτική πλειονότητα των ιστορικών. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές κατηγορίες για συνεργασία της «Χ» με τις κατοχικές αρχές, κατηγορίες που διατυπώνουν όχι μόνο οι αντίπαλοι, αλλά και ο αμερικανός πρεσβευτής [το 1933 - 1941 και το 1944 - 1947] στην Ελλάδα, Λίνκολν Μακ Βη. Και ο Κρις Γουντχάουζ, υπαρχηγός και αρχηγός της συμμαχικής στρατιωτικής αποστολής στα βουνά της κατεχόμενης Ελλάδας, θα γράψει στο βιβλίο του [«Το μήλο της Έριδος»] ότι η «Χ» δεν είχε καμιά σχέση με την Αντίσταση, στα χρόνια της Κατοχής, ενώ μεταπολεμικά απέκτησε την «απαίσια σημασία της Κου Κλουξ Κλαν»...

Νέα προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας

Αυτός, με λίγα λόγια υπήρξε ο Γ. Γρίβας. Χθες, Σάββατο, 10 Ιουνίου, στη Λευκωσία οργανώθηκε ημερίδα  για τον Γρίβα. Διαβάζοντας το πρόγραμμα, καταλαβαίνει κανείς ότι η πρόθεση δεν είναι κάποια ψύχραιμη αποτίμηση, με τα θετικά και τα αρνητικά, αλλά σαφώς η φιλοτέχνηση του πορτρέτου του Γρίβα, η θετική προβολή του. Το πράγμα χοντραίνει, όταν δούμε τους οργανωτές. Είναι τρεις σύλλογοι συνδεδεμένοι με την ΕΟΚΑ και, αυτό είναι το ζήτημα, το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού! Και επίσης, η ημερίδα θα ξεκινούσε, σύμφωνα με το πρόγραμμα που οι ίδιοι δημοσιοποίησαν, με χαιρετισμούς των υπουργών Εθνικής Άμυνας της Κύπρου και της Ελλάδας -Χριστόφορος Φωκαΐδης και Πάνος Καμμένος.
Ήδη, στο γεγονός αυτό, αντέδρασε έντονα το ΑΚΕΛ, που μίλησε «για νέα προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας από τους κυβερνώντες», που «επιλέγουν το διχασμό και την ανάξεση πληγών του παρελθόντος. Επιλέγουν να επιχειρήσουν να παραχαράξουν και να βιάσουν τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, για ακόμα μια φορά, αποδίδοντας για πολλοστή φορά τιμές στον ιδρυτή της ΕΟΚΑ Β’ και ολετήρα της Κύπρου Γρίβα«. Ταυτόχρονα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, απευθυνόμενη οργισμένη στον πρωθυπουργό έγραψε στα social media: «Αλέξη Τσίπρα μάζεψε τους ανιστόρητους της κυβέρνησης σου. […] Είπαμε κλάδο ελαίας, αλλά τελικά αυτό είναι ως να ασελγείτε στη μνήμη των θυμάτων της προδοσίας του 1971 - 1974 αλλά και στη μνήμη των δικών σας του 1944«.

Βαρύνουσα πολιτική σημασία

Μετά τις διαμαρτυρίες, διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης [υπήρξε σχετικό δημοσίευμα στην «Αυγή»] ότι ο Π. Καμμένος, δεν θα παραστεί [επικαλούμενος φόρτο εργασιών] στέλνοντας κάποιον εκπρόσωπο του. Ωστόσο, ακόμα κι αν χθες συνέβη αυτό -το πιθανότερο-, το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ. Όσοι διαμαρτύρονται έχουν απόλυτο δίκιο. Η ανακοινωμένη παρουσία του Π. Καμμένου [που είχε αναγραφεί στο πρόγραμμα] και το γεγονός ότι το συνέδριο το συνδιοργανώνουν κάποιοι σύλλογοι της ΕΟΚΑ μαζί με το ΓΕΣ είναι σκάνδαλο. Έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία. Και συμβολισμούς. Στη μαρτυρική Κύπρο, που πλήρωσε τόσα από την εγκληματική πολιτική των υπερεθνικοφρόνων και της Χούντας, που έδωσαν το πάτημα για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων, δεν είναι δυνατόν το Γενικό Επιτελείο Στρατού [έχει κι αυτό τον συμβολισμό του…] επί αριστερής κυβέρνησης να τιμάει τον ακροδεξιό, Χίτη και σφαγέα Γρίβα. Είναι πρόκληση για τη δημοκρατία, για τον ελληνικό και κυπριακό λαό. Όλα έχουν ένα όριο.

Α. Π. Θάνος
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet