Του Κωστή Γιούργου

Δύο «ενδείξεις» από το πλήθος των όσων προστίθενται καθημερινά στο χάρτη των εξελίξεων και διεκδικούν το ενδιαφέρον κοινού και αναλυτών όσο πλησιάζει στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης, χρήζουν προσοχής, καθώς η αντιπαράθεσή τους μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.
Ένδειξη πρώτη. Η είδηση που έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σε συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, ότι η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα παραστεί αυτοπροσώπως στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Είδηση που, αντιστρόφως ανάλογα της σημασίας της, πέρασε υποτονισμένη, καθώς επισκιάστηκε από το κύριο αντικείμενο της συνέντευξης: Το σχέδιο συμφωνίας που κομίζει στο Eurogroup της Πέμπτης το ΔΝΤ, με στόχο να παρακαμφθεί η δυστοκία στη λήψη μιας κοινά αποδεκτής λύσης και να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανάληψης του αποτυχημένου Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Υπό την απειλή ματαίωσης της δεύτερης αξιολόγησης και, άρα, της εκταμίευσης της δόσης των 7,6 δισ. ευρώ για αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων, που γίνονται απαιτητά τον Ιούλιο, το ΔΝΤ προσανατολίζεται σε «καταρχήν συμφωνία» (approval in principle) με την Ελλάδα, στην οποία το ίδιο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά, αρκούμενο στη απόφαση να αναστείλει χρονικά τις ενστάσεις του για τη βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς, όπως διαβεβαιώνει, να παραιτείται από το στόχο του, που «παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας», για την οποία απαιτείται, «εκτός από τη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων, η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος». Στοχευμένη υποβάθμιση της σημασίας των μεταρρυθμίσεων που νομοθέτησε, με μεγάλο πολιτικό κόστος για την ίδια, και με νέα καταπόνηση του ελληνικού λαού, η ελληνική κυβέρνηση, προσβλέποντας στην ελάφρυνση του χρέους, κατά τα συμφωνηθέντα; Σίγουρα. Και με τη διευθέτηση του χρέους να παραπέμπεται στις καλένδες προκειμένου να εξυπηρετηθεί εκλογικά το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε; Ακριβώς.

Κοπιράιτ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Αυτή την ετεροβαρή πρόταση συμφωνίας, που το κοπιράιτ της ανήκει, κατά γενική ομολογία, στον κ. Σόιμπλε, προσέρχεται στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου να υπερασπιστεί η κα Λαγκάρντ, αποφασισμένη, προφανώς, να χρησιμοποιήσει για το σκοπό αυτό όλο το βάρος της θέσης της. Αυτός είναι ο λόγος της αυτοπρόσωπης παρουσίας της, αυτό φρόντισε να συγκαλύψει ο κ.Ράις, πλασάροντας βιαστικά την είδηση στην κατακλείδα της συνέντευξής του. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πρέπει να είναι έτοιμη για το σοβαρό ενδεχόμενο κάποια κρίσιμα σημεία της συμφωνίας –που πολλοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι θα υπάρξει «ως έχει»–, να επιχειρηθεί να παραμείνουν πολύ πιο ασαφή από όσο θα άντεχε το κύρος και η αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εσωτερικό.
Αλλά και εκτός συνόρων. Όπου, εν όψει του Eurogroup, πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι κερδίζει έδαφος η κατανόηση για τις καταπονήσεις τις οποίες υφίσταται από τους δανειστές της η χώρα:
Ένδειξη δεύτερη. «Δεν είναι δυνατόν να δώσουμε στην Ελλάδα την ίδια ακριβώς πρόταση με την προηγούμενη φορά, μετά από όλες τις προσπάθειές της, με το μότο “Φάε ή πέθανε”. Αυτό δεν μπορεί να γίνει». Η δήλωση αυτή δημοσιεύτηκε στο γερμανικό περιοδικό Wirtschafts Woche και ανήκει στον Πιέρ Μοσκοβισί. Ο οποίος ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες να υπάρξει λύση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Πέμπτης, προσθέτοντας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ότι δεν θεωρεί ότι η πρόταση συμβιβασμού του Μαΐου είναι επαρκής βάση συζήτησης. Δήλωση που ισοδυναμεί με αμφισβήτηση, δια στόματος του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, της πρότασης Λαγκάρντ πριν ακόμη αυτή κατατεθεί στη σύνοδο των υπουργών. «Θα ήταν ακατανόητο από όλους, αν δημιουργήσουμε μια κρίση από το τίποτα...».

Παιχνίδια με τη φωτιά

Αυτά το πρωί της Παρασκευής –σε συνέχεια της έκκλησης του ευρωπαίου επιτρόπου, μια μέρα νωρίτερα, «στους δανειστές της Ελλάδας, να μην παίζουν με τη φωτιά». «Θα επιθυμούσα πραγματικά να περάσω ένα μήνυμα πολύ σαφές στους δανειστές της Ελλάδας να μην παίζουν με τη φωτιά σε μια εβδομάδα αποφασιστική, στη διάρκεια της οποίας θα συνεδριάσει το Eurogroup με θέμα το χρέος της Ελλάδας», είναι ολόκληρο το μήνυμα που εξέπεμψε ο γάλλος επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι. Με την έμφαση στη φράση, «το Eurogroup θα συνεδριάσει με θέμα το χρέος της Ελλάδας». Κάτι που το ΔΝΤ –υποστηρικτικά στον κ. Σόιμπλε, παρά τα θρυλούμενα περί δήθεν μεταξύ τους διαφωνίας– θέλει με την πρόταση Λαγκάρντ να «βάλει στα αζήτητα». Αυτό το τελευταίο είναι ίσως ο λόγος που παρακίνησε τον Πιερ Μοσκοβισί να προσθέσει, μέσω twitter, την υπενθύμιση ότι δεν είναι μόνος του στην υιοθέτηση αυτής της στάσης: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ευχόμαστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους...».
Το διάστημα μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης είναι μικρό, όμως όχι τόσο ώστε να μην αφήνει χώρο και για άλλες ενδείξεις, πραγματικές ή μακιγιαρισμένες. Όπως, π.χ., το τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, που, αναφερόμενο στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στo συνέδριο της Concordia, διέκρινε στα λεγόμενα του έλληνα πρωθυπουργού το «μήνυμα ότι είναι έτοιμος να δεχθεί λύση που δεν θα προβλέπει άμεσα εξειδικευμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους». Ή, στους αντίποδες, η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που την ίδια μέρα καλούσε τη Γερμανία και το ΔΝΤ «να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους...».
Ένδειξεις... Οι αποδείξεις, το βράδυ της Πέμπτης...
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet