Η λέξη «αυτοδυναμία» άρχισε να προφέρεται, από επίσημα χείλη στον ΣΥΡΙΖΑ σιγά και δειλά, λίγες βδομάδες μετά την αναγγελία του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Πλέον, μία βδομάδα πριν τις εκλογές, αποτελεί τον μοναδικό στόχο ο οποίος «δεν είναι απλά εφικτός, αλλά είμαστε πολύ κοντά», όπως χαρακτηριστικά λένε στην Κουμουνδούρου. 
Στο επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μελετούν με μεγάλη προσοχή τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων με ειδική αναφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα είναι η ανάγκη να διευρυνθεί η -έτσι κι αλλιώς μεγάλη - διείσδυση του κόμματος στις νέες ηλικίες και ειδικά στη «δεξαμενή» της αποχής. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τόσο το κόμμα όσο και η Νεολαία σηκώνουν πολύ ψηλά τους τόνους στην υπόθεση του αποκλεισμού των 18άρηδων από την ψηφοφορία. Επιπλέον, έμφαση δίνεται και στις νέες μορφές προεκλογικής εκστρατείας και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα θεματικά τηλεοπτικά σποτ. Πάντως, στην Κουμουνδούρου επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για την ανταπόκριση που είχε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο twitter αλλά και για την διάχυση των ιντερνετικών μηνυμάτων του κόμματος.

Η σημασία της τελευταίας εβδομάδας

Στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μεγάλη σημασία στις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας καθώς θεωρούν ότι θα αποδειχθούν καθοριστικές για την υπόθεση της αυτοδυναμίας. Άλλωστε, μέσα στη βδομάδα, θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές εκδηλώσεις του κόμματος σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνει, για σήμερα Κυριακή, περιοδεία σε Τρίκαλα και Καρδίτσα και κεντρική ομιλία στις 19:00 στο Βόλο. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία στην Θεσσαλονίκη και την Τετάρτη στην Πάτρα. Την Πέμπτη θα γίνει η μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ταεκβοντό και η προεκλογική εκστρατεία θα κλείσει την Παρασκευή με την ομιλία του αρχηγού του κόμματος στο Ηράκλειο της Κρήτης. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι Οργανώσεις Μελών του κόμματος πραγματοποιούν τις δικές τους εκδηλώσεις με ομιλητές υποψήφιους βουλευτές. Στην πλειοψηφία τους μάλιστα, οι εκδηλώσεις συγκεντρώνουν πολύ κόσμο και το κλίμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν ότι μεγάλη σημασία εξακολουθεί να έχει και ο «παραδοσιακός τρόπος» προεκλογικής εκστρατείας και για αυτό οι υποψήφιοι «οργώνουν» στις περιφέρειές τους τις λαϊκές αγορές και τους χώρους εργασίας όπου η ανταπόκριση του κόσμου χαρακτηρίζεται ως «εντυπωσιακή». Όπως, άλλωστε, έλεγε υποψήφιους βουλευτής του κόμματος «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να πάει στον κόσμο χωρίς να φοβάται την γιούχα». 
Πάντως ένας ακόμα στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να περιορίσει τα λάθη της τελευταίας στιγμής που ίσως φανούν ικανά να του στοιχίσουν την αυτοδυναμία. Για αυτό το λόγο το επικοινωνιακό επιτελείο είναι σε εγρήγορση προκειμένου να διαχειριστεί πιθανές κρίσεις που μπορεί να προκύψουν. Άλλωστε, η ΝΔ καιροφυλακτεί προκειμένου να εκμεταλλευτεί φαινόμενα διγλωσσίας και ασυνεννοησίας προκειμένου να συνεχίσει την καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού αλλά και την σκιαγράφηση του ΣΥΡΙΖΑ ως «ανεύθυνης πολιτικής δύναμης».

Η μάχη του εξωτερικού

Πριν ακόμα πάντως ανοίξουν οι κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει μια σημαντική μάχη. Πρόκειται, μάλιστα, για μια μάχη που πριν λίγες βδομάδες φαινόταν δύσκολη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφερόμαστε στο κλίμα που έρχεται από το εξωτερικό. Ήδη οι δηλώσεις που έρχονται τόσο από την Ευρώπη όσο και από διεθνείς παράγοντες δεν συνάδουν με το κλίμα φόβου που εντέχνως προσπάθησε να καλλιεργήσει το επιτελείο της ΝΔ τις προηγούμενες μέρες. 
Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν με ευχαρίστηση δηλώσεις όπως αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία τονίζει ότι: «Όποια κυβέρνηση σχηματισθεί, θα επιδιώξουμε τις συζητήσεις που είχαμε με τις ελληνικές αρχές, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με βιώσιμο και ευρύ τρόπο». Μεγάλη σημασία επίσης, δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στις δηλώσεις του Ιρλανδού Υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, με τις οποίες ζητά ευρωπαϊκή σύνοδο για το χρέος, μια πάγια θέση δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει συμμάχους σε όλη την Ευρώπη τόσο σε κοινωνικό  όσο και σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, ο κ. Σαμαράς έχει απομονωθεί με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε λύσεις τύπου Ραχόι. Ενός πρωθυπουργού, δηλαδή, η κυβέρνηση του οποίου μαστίζεται από σωρεία βαριών σκανδάλων, ενώ ο ίδιος θεωρείται από τους πιο σκληρούς συντηρητικούς με νομοθεσίες όπως αυτή για τις αμβλώσεις αλλά και την πρώτη κατοικία. 

Αδάμος Ζαχαριάδης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet