Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

 

Λουντοβίκο Εϊνάουντι

Ο δημοφιλής Ιταλός πιανίστας και συνθέτης Ludovico Einaudi (Λουντοβίκο Εϊνάουντι) ξεκίνησε ως πιανίστας κλασικής μουσικής, αλλά συνέχισε τις σπουδές του με τον Λουτσιάνο Μπέριο, έναν από τους σημαντικότερους αβάν-γκαρντ συνθέτες του 20ού αιώνα, γεγονός που διαμόρφωσε το μουσικό του ιδίωμα, αφού γρήγορα ξεκίνησε να συνθέτει άλλα ήδη μουσικής (ποπ, ροκ, electronica, world, folk κ.ά.). Είναι γνωστός από τις προσωπικές του δισκογραφικές δουλειές, αλλά και από τα σάουντρακ που έχει γράψει για ταινίες, όπως το Intouchables/Άθικτοι (2011) και το I’m Still Here (2010), και για τηλεοπτικές σειρές, όπως το Acquario και οι μεταφορές στη μικρή οθόνη των Doctor Zhivago και This is England. O Εϊνάουντι γοητεύει το κοινό με τη συγκινησιακή, αβίαστα λυρική και εξαιρετικά εκλεπτυσμένη μουσική του, που παντρεύει πολλά είδη δημιουργώντας ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Το νέο του άλμπουμ, «Elements», δίνει και τον τίτλο της φεστιβαλικής αυτής συναυλίας.
Την Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Ιουνίου, στις 9μ.μ., στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τιμές εισιτηρίων: 45 και 65 ευρώ.

 

Διαπολιτισμική Χορωδία της ΕΛΣ

Η διαπολιτισμική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δίνει την πρώτη της συναυλία, μετά από έξι μήνες προετοιμασίας. Οι μουσικές και τα τραγούδια από τη Ρωσία, το Ιράν, την Κάτω Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Συρία και τη Σλοβακία θα μεταφέρουν το μήνυμα της αγάπης, της αποδοχής της διαφορετικότητας, αλλά και τη χαρά της πολυφωνίας και της ειρηνικής συνύπαρξης.
Η Διαπολιτισμική Χορωδία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών προγραμμάτων της ΕΛΣ, τα οποία πραγματοποιούνται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με σκοπό να φέρει κοντά μόνιμους ή προσωρινούς κατοίκους της Αθήνας: πρόσφυγες, μετανάστες, αλλά και ημεδαπούς.
Συνδυάζοντας παραδοσιακά τραγούδια από τις χώρες προέλευσης των συμμετεχόντων με κλασικό χορωδιακό ρεπερτόριο, η διαπολιτισμική χορωδία της ΕΛΣ, έχει εξελιχθεί σε ένα χώρο δημιουργίας, έκφρασης και κοινωνικής δικτύωσης των συμμετεχόντων. Τα μόνιμα μέλη της μετά από έξι μήνες συν-δημιουργίας, συμμετέχουν πολύ ενεργά στην έρευνα κι επιλογή του ρεπερτορίου της χορωδίας κι αποτελούν ένα δυνατό πυρήνα για το περαιτέρω άνοιγμα της χορωδίας σε νέα μέλη.
Το ένθερμο ενδιαφέρον των μελών για το τραγούδι και το συσχετισμό τους με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς οδήγησε την ομάδα στην προετοιμασία της πρώτης ανοιχτής συναυλίας. Η συναυλία συνδιοργανώνεται με το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net), αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η πρώτη συναυλία της Διαπολιτισμικής Χορωδίας, στοχεύει μεταξύ άλλων στην επικοινωνία με νέα μέλη και ακόμα περισσότερες ξένες κοινότητες προκειμένου να αναπτυχθεί και να εξερευνήσει νέους πολιτισμούς. Η μαέστρος της Χορωδίας, Αυγερινή Γάτση, σημειώνει:
«Η Διαπολιτισμική Χορωδία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, πήρε σώμα και φωνή, μετά από τους πρώτους έξι μήνες, μέσα από μια διαδρομή αποδοχής της διαφορετικότητας. Τα μέλη της Διαπολιτισμικής Χορωδίας κατάγονται από την Ιταλία, την Ουαλία, την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Συρία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Κύπρο, χώρες από τις οποίες προέρχεται το μουσικό ρεπερτόριο της χορωδίας και όχι μόνο. Μόνιμα και περαστικά μέλη της χορωδίας μοιράστηκαν τραγούδια και αφηγήσεις από τις χώρες και τους διαφορετικούς πολιτισμούς αυτών. Η Διαπολιτισμική Χορωδία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ θα παρουσιάσει στο κοινό τραγούδια από χώρες του κόσμου, προβάλλοντας την ομορφιά της πολυφωνίας αλλά και τον καρπό της καλλιτεχνικής αλληλεπίδρασης και συνύπαρξης των συμμετεχόντων, στην Αθήνα του σήμερα».
Συνοδεία-κρουστά: Θανάσης Μάκος. Με την υποστήριξη του τμήματος Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών δράσεων ΕΛΣ:
Εύη Νάκου (Συντονίστρια), Εύα Καρτερού, Ντίνα Στράνη, Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου.
Την Κυριακή 18 Ιουνίου, στις 8μ.μ., στην Πλατεία Κυψέλης. Είσοδος ελεύθερη.

 

Φωτεινή Παπαδόδημα

Μια μουσική παράσταση με αφετηρία την Οδύσσεια. Πέντε νέοι ηθοποιοί - τραγουδιστές και πέντε μουσικοί επί σκηνής δημιουργούν μια δική τους γλώσσα παίζοντας με το λόγο, το ρυθμό, τη μελωδία, το σώμα. Ανοίγουν ένα διάλογο ανάμεσα στην ομηρική Οδύσσεια και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Μέσα από μαρτυρίες, στοχασμούς, ανοιχτά ερωτήματα, τραγούδια και μουσική μιλούν για τη μνήμη, την απώλεια, τον ξεριζωμό, τη νοσταλγία, την αγωνία, τη δικαιοσύνη, το πρόσωπο, την ταυτότητα, τον ξένο, το οικείο και το ανοίκειο – θεματικές επίκαιρες για όλους σε μια Ευρώπη που διαρκώς μεταλλάσσεται. Μεταφορικά και ρεαλιστικά, η φυγή μέσω της θάλασσας, του νερού, είναι ο δρόμος του νόστου. Στο νερό –πεδίο μύησης και δοκιμασίας, στοιχείο μεταμόρφωσης μέσα από τα δάκρυα, τον ιδρώτα, το αίμα του ανθρώπου– χαράζεται η πορεία του νόστου, που σημαίνει διάσωση, επιστροφή. Επιστροφή στο σπίτι. Αλλά πού βρίσκεται πλέον το σπίτι για τον καθένα από μας σήμερα;
21, 22 και 23 Ιουνίου, στις 9μ.μ., στην Πειραιώς 260 Ε. Tιμές εισιτηρίων: 20 και 25 ευρώ, φοιτητικό: 12 ευρώ, ΑΜΕΑ - ανέργων: 5 ευρώ.

 

Μαρία Φαραντούρη

Σε αυτή τη συναυλία η Μαρία Φαραντούρη παρουσιάζει το πρωτότυπο έργο που έγραψε για τη φωνή της ο τούρκος συνθέτης Cihan Turkoglu (Τζιχάν Τούρκογλου), σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα. Στο μουσικό αυτό ταξίδι, συναντώνται μουσικές παραδόσεις της Ανατολής με μουσικά ρεύματα της Δύσης, όπως μεσαιωνική, μινιμαλιστική, κλασική και τζαζ μουσική. Σ’ αυτόν το συγκερασμό ηχοχρωμάτων, συμπράττουν εκλεκτοί σολίστ διεθνούς φήμης, όπως η Anja Lechner (Άνια Λέχνερ) βιολοντσέλο, Meri Vardanyan (Μέρι Βαρντάνιαν) κανονάκι, Χρήστος Μπάρμπας νέι, İzzet Kızıl (Ιζέτ Κιζίλ) κρουστά, και ο σύνθετης του έργου Cihan Turkoglu φωνή, σάζι και κοπούζ.
Στο δεύτερο μέρος, η Μαρία Φαραντούρη συναντά στη σκηνή την διάσημη καταλανή τραγουδίστρια Maria del Mar Bonet (Μαρία ντελ Μαρ Μπονέτ) σε τραγούδια ισπανικά, καταλανικά, καθώς και σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι.
Το κοντσέρτο θα ηχογραφηθεί ζωντανά στο Ηρώδειο από την παγκοσμίου φήμης γερμανική δισκογραφική εταιρεία ECM, με την προσωπική επιμέλεια του ιδρυτή της, Manfred Eicher.
Την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 9μ.μ., στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 50 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ΑΜΕΑ - ανέργων: 5 ευρώ.

Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου

Ο Κήπος του Μεγάρου, μια δροσερή μουσική γωνιά της Αθήνας, προσκαλεί φέτος τους κατοίκους της πόλης να ζήσουν χαλαρές βραδιές, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, με δυνατές δόσεις τζαζ από γνωστούς καλλιτέχνες, αλλά και περιηγήσεις στη μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης που φιλοξενείται για πρώτη φορά στον Κήπο τους καλοκαιρινούς μήνες. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Άννα Καφέτση, διευθύντρια του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Οι φετινές εκδηλώσεις αρχίζουν πανηγυρικά με την καθιερωμένη Γιορτή της Μουσικής την Τετάρτη 21 Ιουνίου (στις 8μ.μ., είσοδος ελεύθερη).
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία, κάτω από το φως των αστεριών, να απολαύσουν καταξιωμένους καλλιτέχνες, παιδικά χορωδιακά σχήματα και νεανικές ορχήστρες σε ένα πρόγραμμα για όλα τα γούστα με πολυφωνικά παραδοσιακά κομμάτια από όλο τον κόσμο, μουσική δωματίου, έργα για πιάνο, θρησκευτικούς ύμνους, συνθέσεις για κιθάρα. Στη φετινή Γιορτή της Μουσικής θα δούμε και θα ακούσουμε το κιθαριστικό σύνολο Santa Barbara Guitar Orchestra και τη Μαρίτα Παπαρίζου, τη Χορωδία «Μικροί Μουσικοί» του Ωδείου Αθηνών (τo Πρόγραμμα Υποτροφιών «Μικροί Μουσικοί» υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την Alpha bank), τον πιανίστα Χρήστο Μαράντο (η εμφάνισή του πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της αυστριακής πρεσβείας) και τα μέλη της Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (το Πρόγραμμα της Ακαδημίας Νέων Μουσικών της ΚΟΑ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) καθώς και τους μουσικούς της ΚΟΑ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet