ververis

Του Γιώργου Βερβέρη*

Στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου του 2016, ο Γκρούεφσκι και το κόμμα του, το εθνικιστικό VMRO, αρνήθηκε να παραδώσει την κυβέρνηση στους σοσιαλδημοκράτες του Ζάγιεφ, που συμμαχώντας με τα αλβανικά κόμματα διέθεταν την απαιτούμενη συνταγματικά κοινοβουλευτική πλειοψηφία για σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, που κυβερνούσε ανελλιπώς από το 2006, συνέβαλε αποφασιστικά στην καλλιέργεια της ιδεολογίας της μεγάλης Μακεδονίας. Το πολιτικό παράδοξο που τη συνόδευε, ήταν οι αντιιστορικοί ακροβατισμοί που επιστρατεύονταν για τη στήριξή της, καθώς και το δαπανηρό λούνα παρκ των φαντασμαγορικά φωτισμένων αγαλμάτων και κτηρίων του κέντρου των Σκοπίων. Ο παραλογισμός περιλάμβανε, επίσης, και τις ανακοινώσεις των αλβανών κυβερνητικών εταίρων, που για περισσότερα από 10 χρόνια υποστήριζαν, έστω και χωρίς θέρμη, την πολιτική της Μεγάλης Μακεδονίας.
Την ίδια ώρα, όμως, που οι μίζες για τα οικοδομήματα και τα αγάλματα έδιναν και έπαιρναν, η γειτονική Αλβανία άρχιζε όλο και συχνότερα να περιλαμβάνει τους Αλβανούς της πΓΔΜ ως εθνότητα και ως πληθυσμιακές ζώνες (Τέτοβο, Κουμάνοβο) στο δικό της όραμα, της Μεγάλης Αλβανίας. Και όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν και μικρή η επιρροή που τους άσκησε, καθώς από εταίροι του VMRO, μετά από διαπραγμάτευση και υποσχέσεις για τη χρήση της γλώσσας, με ανοικτή μεσολάβηση των Τυράννων, αποτελούν πλέον κυβερνητικό εταίρο των σοσιαλδημοκρατών του SDSM.

Η επίσκεψη του Νικολάι Ντιμιτρόφ στην Ελλάδα

Αυτό ήταν μάλλον και το περιεχόμενο της σκωπτικής απάντησης του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολάι Ντιμιτρόφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το χάρτη της Μεγάλης Μακεδονίας που κυκλοφορεί στο εκπαιδευτικό τους σύστημα και περιλαμβάνει και περιοχές της Ελλάδας, όταν πρόσφατα επισκέφτηκε την Αθήνα: «τα Βαλκάνια είναι γεμάτα μεγάλους χάρτες». Αυτό, όμως, που τόνισε συντασσόμενος με τον έλληνα ΥΠΕΞ κατά την συνάντησή τους είναι ότι δεν ενδιαφέρονται πλέον για αλυτρωτισμούς, αλλά για την άσκηση εσωτερικής πολιτικής.
Στη συνάντηση αυτή, επισήμανε στον έλληνα υπουργό, πως η χώρα του με την πολιτική που ακολουθούσε, έμεινε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στον προθάλαμο θεσμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ο κ. Κοτζιάς επέμεινε ότι πρώτα θα λυθεί το ζήτημα του ονόματος και μετά θα συζητηθεί η είσοδος στο ΝΑΤΟ. Στην κατεύθυνση της επίλυσης της ονομασίας με αμοιβαίως αποδεχτό τρόπο στράφηκε και η συνάντηση του κ. Ντιμιτρόφ με τον εκπρόσωπο επί των εξωτερικών της ΝΔ.

Βήματα μπροστά

Οι πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Ζάγιεφ, οφείλουμε να επισημάνουμε, αποτελούν μια αλλαγή σ’ ένα κεντρικό κράτος των Βαλκανίων, που για χρόνια με τον εθνικισμό, τον αλυτρωτισμό και την εσωστρέφεια του είχε μετατραπεί σε παράγοντα, περιορισμένης έστω, αποσταθεροποίησης, ο οποίος, μετά τις εκλογές, με την ακυβερνησία και τον τοπικό και διεθνή ανταγωνισμό που προξένησε, κινδύνευε να εξελιχθεί σε σημείο διεθνούς ανάφλεξης. Πλέον αναζητάει την καλή γειτονία με την Ελλάδα και τις λοιπές όμορες χώρες, καθώς και την είσοδό του σε διεθνείς οργανισμούς. Έχει μια νέα κυβέρνηση που αγωνίστηκε πολύ για να πάρει τα ινία από την προηγούμενη, και με τις επιλογές της σπάει το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο, ασκώντας κριτική στο αφήγημα της Μεγάλης Μακεδονίας και το λούνα παρκ που δημιούργησε αυτή ως ανεπαρκή τρόπο ιδεολογικής συγκρότησης εθνικής ταυτότητας.
Προσπαθεί εναγωνίως να επαναφέρει τη χώρα στην πραγματικότητα, ώστε να αντικρίσει το οικονομικό της έλλειμμα, το οποίο υπολογίζει στο 50% του ΑΕΠ. Προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια το κρυφό δημόσιο χρέος που ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Διαψεύδει ότι υπάρχει συνεννόηση μεταξύ Ζάγιεφ και Γκρούεφσκι, ώστε να μην οδηγηθεί ο δεύτερος στη δικαιοσύνη. Τέλος αποσείει τις διάσπαρτες εντυπώσεις ότι απλώς είναι μια κυβέρνηση που κλείνει την πόρτα στη Μόσχα και την ανοίγει στην Ουάσινγκτον.
Πρόκειται, όμως, και για ζήτημα πολιτικής οπτικής. Δεχόμαστε την πρόσφατη παρατήρηση του Ντιμιτρόφ ότι στα Βαλκάνια ανεβαίνουμε και κατεβαίνουμε μαζί; Υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική προοπτική για οικονομικό πολιτικό και κοινωνικό συντονισμό μεταξύ των βαλκανικών χωρών ή θα μετατραπεί κι αυτό σε ένα αφήγημα κενό περιεχομένου;
Σίγουρα, πάντως, βρισκόμαστε στα πρόθυρα νέου κύκλου διαλόγου για το όνομα και πρέπει μέσα από κατανόηση να φύγουν όλες οι πλευρές σχετικά ικανοποιημένες. Στη συνέχεια θα γίνει δημοψήφισμα στη γείτονα για συνταγματική αναθεώρηση, διότι το όνομα τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι έχει γίνει ένα βήμα εμπρός για τα Βαλκάνια. Ας βοηθήσουμε να συνεχιστεί.


*Συντονιστής Ευρωπαϊκής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet