Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας κ. Μάικλ Νούναν στο ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους είναι το νέο και, πιστεύω, κορυφαίο, μέχρι στιγμής, συμβάν της προεκλογικής περιόδου. Πρόκειται για τον πρώτο κυβερνητικό αξιωματούχο χώρας της Ευρωζώνης που μπαίνει στη συζήτηση ευθέως και δραπετεύοντας από τη νεοαποικιακή κατασκευή του «βιώσιμου» δηλώνει ότι «δεν απορρίπτει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό και το πορτογαλικό χρέος». Η αντιπρόεδρος, μάλιστα, της κυβέρνησης κ. Τζόαν Μπερτ αναφέρθηκε και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η πρόταση αυτή έχει ουσία». Πρόσθεσε δε: «Εφόσον υπάρξουν προτάσεις στην ΕΕ να εξεταστούν τα προβλήματα των χωρών της περιφέρειας, τότε η Ιρλανδία θα εξετάσει την όποια περαιτέρω ελάφρυνση μπορεί να εξασφαλίσει». Είναι φυσικό: το χρέος, είναι το κατ’ εξοχήν πρόβλημα στην Ευρώπη.
Μέχρι τώρα κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει σύμμαχες δυνάμεις σε κυβερνητικό επίπεδο και προεξοφλούσαν ότι δεν θα βρει. Όμως, στην Ευρώπη πια κάτι έχει αλλάξει, και αυτό με την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ από διάθεση και κλίμα γίνεται ύλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε, και δικαιώνεται τώρα, ότι όταν η κυβέρνησή του θα θέσει το ζήτημα του χρέους και της λιτότητας στα επίσημα θεσμικά όργανα της ΕΕ, θα είναι απίθανο οι εκπρόσωποι χωρών με οξύ πρόβλημα να …. ταυτιστούν με τη Γερμανία. Το ρήγμα προέκυψε, όμως, ενωρίτερα και είναι βάσιμο να πούμε ότι οι Ιρλανδοί είναι μόνο το ορατό σημείο. Προηγήθηκαν, πλήθος αναλύσεις και τοποθετήσεις αξιωματούχων που ωρίμαζαν αυτή την εξέλιξη.
H Iρλανδία, βεβαίως, υπήρξε το απόλυτο θύμα εκβιασμού της τότε ηγεσίας της ΕΚΤ (Τρισέ) και Κομισιόν, για μια κρίση μάλιστα που ήλθε από το τραπεζικό σύστημα. Το αναφέρει ευθαρσώς στο βιβλίο που άφησε πριν τον θάνατό του ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας. Όμως, σύντομα θα φανεί ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συζητιούνται και από άλλες κυβερνήσεις. Βοηθούντος του Podemos ο κ. Σαμαράς δεν πρέπει να είναι σίγουρος ούτε και για τον κ. Ραχόι. 
 Η διαπραγμάτευση έχει ήδη αρχίσει και αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Όσοι μας κορόιδευαν ότι ονειρευόμαστε πως το «επαναστατικό ‘ιππικό’ καλπάζει στον Νότο», πρέπει να ξανασκεφτούν την τακτική τους. 

Π. Κ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet