gue-4

Στις 24 Μαΐου, με επιστολή τους προς την τουρκική κυβέρνηση, 23 ευρωβουλευτές από 6 διαφορετικές πολιτικές ομάδες, μεταξύ αυτών και ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Στέλιος Κούλογλου, ζητούν την άμεση αποφυλάκιση δυο εκπαιδευτικών που απεργούσαν 77 ημέρες, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους κρατούμενους καλώντας τις αρχές να τερματίσουν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας την άμεση και ανεξάρτητη δικαστική εκπροσώπησή τους.
Στις 26 Μαΐου, 79 ευρωβουλευτές κατέθεσαν ερώτηση για την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με την πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών «Stop TTIP» μεταξύ αυτών και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κώστας Χρυσόγονος και Στέλιος Κούλογλου.
Το Σεπτέμβριο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να καταγράψει και να αναγνωρίσει την Πρωτοβουλία «STOP TTIP», την οποία συνυπέγραψαν 3,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες.
Με την πρωτοβουλία «SΤΟΡ TTIP» ζητήθηκε από την Επιτροπή να ανακαλέσει την εξουσιοδότησή της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε εκείνο με τη σειρά του να μην διαπραγματευτεί τόσο τη συμφωνία για τη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) με τις ΗΠΑ, όσο και την αντίστοιχη εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA).
Οι εισηγητές της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας προσέφυγαν στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο με απόφασή του έκανε δεκτή την προσφυγή και ακύρωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι 79 Ευρωβουλευτές που συνυπογράφουν την ερώτηση ζητούν να μάθουν από την Επιτροπή εάν θα σεβαστεί και θα εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου και πώς σκοπεύει επίσης να θωρακίσει θεσμικά την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών.
Στη Διεθνή Διάσκεψη που διοργάνωσε στις 3-6-17 στη Σόφια το κόμμα της Βουλγαρικής Αριστεράς σε συνεργασία με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με θέμα «Άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη», παραβρέθηκε και μίλησε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα.
Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην εμφάνιση του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη από την περίοδο του μεσοπολέμου, αναφέρθηκε στις αιτίες που τον γέννησαν και τον εξέθρεψαν. Τη φτώχεια, την τεράστια ανεργία και τις ανισότητες που προκάλεσε η κρίση του 1929, η Μεγάλη Ύφεση.
«Το αληθινό πρόγραμμα του φασισμού δεν ήταν άλλο από το να μεταμορφώνει τη δυστυχία εκατομμυρίων Ευρωπαίων σε μίσος για τους άλλους: τους ξένους, τους γειτονικούς λαούς, τις μειονότητες, τους διαφορετικούς, τους Εβραίους, τους κομμουνιστές, τους αναρχικούς, όλους όσους παρουσίαζε σαν ψεύτικη αιτία της φτώχειας και της εξαθλίωσης των ανθρώπων», τόνισε εμφατικά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, από την εφαρμοζόμενη πολιτική άγριας λιτότητας, τη φτώχεια και τις τεράστιες ανισότητες από χώρα σε χώρα, αλλά και στο εσωτερικό των κρατών- μελών, που αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την άνοδο των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων. Γιατί οι ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν διδάχθηκαν τίποτα από την πρόσφατη ιστορία. Γι’ αυτό ο αληθινός αγώνας κατά της ακροδεξιάς είναι αγώνας κατά της φτώχειας και της ανισότητας, με κορμό την πάλη για σταθερές και αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας και για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Κ. Κούνεβα.
Την ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε 26 και 27 Απριλίου στο κέντρο των Βρυξελλών, με τίτλο, «Η μεγάλη ληστεία: φορολογικοί παράδεισοι και βρώμικο χρήμα», άνοιξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υπόθεση των Panama Papers.
Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εργασιών της διάσκεψης «Panama Papers, ένας χρόνος μετά: Καταπολεμώντας το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το φορολογικό ντάμπινγκ», που διοργάνωσε για δύο μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η πολιτική ομάδα, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL). Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν οι Φάμπιο Ντε Μάσι (Die Linke, Γερμανία), Πατρίκ ΛεΥαρίκ (PCF, Γαλλία), Μιγκέλ Ουρμπάν (Podemos. Ισπανία), Ματτ Κάρθι (Sinn Fein, Ιρλανδία), Μιγκέλ Βιέγκας (PCP, Πορτογαλία), Μαρίνα Αλμπιόλ (Izquierda Unida, Ισπανία),Τάκης Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ, Κύπρος) και Στέλιος Κούλογλου. Ανοίγοντας την συζήτηση, ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε για την άνιση κατανομή του πλούτου, στην οποία συμβάλλει η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων, που τελικά δεν είναι απαραίτητα κάποια εξωτικά νησιά αλλά χώρες που βρίσκονται στη καρδιά της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην υπόθεση LuxLeaks, για το καθεστώς φοροαποφυγής πολυεθνικών επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο. Παρά το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε όμως κι αντίθετα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, τα πράγματα αντί να διορθωθούν επιδεινώθηκαν κι «αυτό έγινε γιατί δεν υπάρχει τιμωρία. Αντί να τιμωρούνται τα κράτη-κλέφτες, τιμωρούνται οι whistleblowers των LuxLeaks. Το σήμα που δόθηκε είναι ότι και να κλέβεις δεν τιμωρείσαι», είπε χαρακτηριστικά. Ο Στ. Κούλογλου ολοκλήρωσε την εισήγηση του προσθέτοντας: «Η φοροαποφυγή είναι μια από τις μεγαλύτερες αδικίες και πηγή κοινωνικών ανισοτήτων. Είναι εξοργιστική στις σημερινές συνθήκες όπου επιβάλλονται παντού πολιτικές λιτότητας. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες που πρέπει να δώσουμε το ερχόμενο διάστημα».
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet