Τελευταίο καταφύγιο στη μάχη των συστημικών δυνάμεων εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιδίωξη να μην πετύχει την αυτοδυναμία στη Βουλή. Έχουν πλέον παραδεχθεί την επικείμενη ήττα και μάχονται λυσσαλέα γι’ αυτόν το στόχο, ασκώντας εντωμεταξύ και τη σχετική τρομοκρατία για το ενδεχόμενο την έλλειψη πλειοψηφίας να ακολουθήσουν επαναληπτικές εκλογές. Η προβολή της αδήριτης, δήθεν, ανάγκης για κυβερνήσεις συνεργασίας είναι το πρώτο διαθέσιμο όπλο. 
Η «Καθημερινή» το καλλιεργεί από καιρό. Μόλις την Παρασκευή σημείωνε: «Καμία μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα. Ας το πάρουν απόφαση όλοι οι πολιτικοί ηγέτες πως η Ελλάδα έχει περάσει πια στην εποχή της συνεννόησης και των συνεργασιών». Αλλά και «Τα Νέα» επανειλημμένως προέτρεψαν σ’ αυτή τη λύση, σε αντιστοιχία, επιπλέον, και με τη γραμμή Βενιζέλου, κυρίως, αλλά και Θεοδωράκη. Η ενδυνάμωση, εξάλλου, των κομμάτων τους μπορεί να οδηγήσει στο ποθούμενο, δηλαδή στη νόθευση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το κύρος αυτών των θέσεων στην Ευρώπη αυξάνεται καθημερινά.

Διακοπές τροφοδοσίας του τρόμου

Το σχέδιο έχει πολλές πλευρές. Η φοβία είναι πάντα το αδιαφιλονίκητο φόντο, μέσα στο οποίο γίνεται η σύγκρουση. Δεν έχει σημασία που έχει αφάνταστα περιοριστεί η τροφοδοσία του από το εξωτερικό, όπου καταγράφονται μάλιστα ευρέως θετικές κρίσεις για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή πράξεις θεσμικών οργάνων (ΕΚΤ, Κομισιόν), που κόβουν το νερό από το χωράφι του τρόμου. «Ο χρόνος τελειώνει και η ημέρα της αλήθειας και της μεγάλης κρίσης έρχεται» είναι μια φράση που τα περικλείει όλα. «Τα Νέα», λιγότερο κομψά την ύστερη περίοδό τους, μιλούν επιπρόσθετα με υποτιμητικό τρόπο για τις ίδιες τις εκλογές, ότι δήθεν «κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε φαρσοκωμωδία» και λέγοντας ψέματα παραθέτουν ότι τα «διεθνή μέσα πυροβολούν τη χώρα και οι δανειστές στέλνουν συνεχώς σκοτεινά μηνύματα για την επόμενη μέρα». Χωρίς ίχνος ευθύνης, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος καθημερινά εμπλέκει την οικονομία υπονομεύοντάς τη, ιδίως τις τράπεζες. 
Η ΝΔ και οι ευρύτερες συστημικές δυνάμεις έχουν όχι μόνο φτωχή τροφοδοσία από το εξωτερικό για την προπαγάνδα τους, αλλά και μεγάλες απογοητεύσεις. Δεν πρόλαβε ο κ. Πρετεντέρης να κινδυνολογήσει επαρκώς στο «Mέγκα» για τα ομόλογα Αλογοσκούφη - μάλιστα έλεγε ότι πρέπει να εξοφληθούν … - και ήλθε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρέτεινε την ισχύ τους για ένα εξάμηνο. Κρίμα. Παρ’ όλα αυτά, δηλαδή που με το μέτρο αυτό αποκαλύπτεται η φροντίδα για τη ρευστότητα των τραπεζών, εξακολουθούν να μιλούν για πρόβλημα ρευστότητας που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει από το 2011 ως επιδίωξη και συνέπεια της πολιτικής τους. Εντούτοις, προλέγουν, άσκεφτα, ότι ο κ. Ντράγκι θα μας στερήσει εντελώς τη ρευστότητα, όταν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως είδος αντεκδίκησης! 
Από τις τοποθετήσεις αξιωματούχων να σημειώσουμε μόνο αυτή της κ. Λαγκάρντ. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι εργάζονται για μια «νέα ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα επιτρέψει στις χώρες να ακολουθήσουν δημοσιονομική προσαρμογή με τρόπο λογικό με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες». Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να πει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που είναι «ένα κοινό πεπρωμένο για την Ευρώπη».
Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του γνωστού μας κ. Όλι Ρεν ο οποίος, αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τώρα, δήλωσε ότι είναι απίθανο να εξασφαλίσει κάποια διαγραφή του χρέους της η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πιθανή ελάφρυνση υπό τη μορφή πιο μακροχρόνιων περιόδων αποπληρωμής. Υποστήριξε ότι «το 2012 ήταν ένα χαμένο οικονομικό έτος για την Ελλάδα, που οδήγησε σε  μεγάλα κοινωνικά κόστη», ενώ εκτίμησε ότι είναι «παράλογο να μιλάμε για Grexit σε μια κατάσταση όπου τα χειρότερα έχουν περάσει και η χώρα κινείται προς μια καλύτερη κατεύθυνση». 

Τα πρώτα ρήγματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην τελευταία και κρίσιμη, για να πετύχει την αυτοδυναμία, εβδομάδα με αισιοδοξία που στηρίζεται σε πραγματικές επιτυχίες. Πρώτον, με την αποφασιστική και σταθερή στάση του στην παρουσίαση των επιχειρηματολογημένων και ρεαλιστικών προτάσεών του, στην πρώτη φάση επέβαλε να αμβλυνθεί η κινδυνολογία και τρομοκρατία και στη δεύτερη, ουσιαστικά, έφερε τους δανειστές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ανάλογα με την περίπτωση να αποδεχθούν την ατζέντα θεμάτων που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι αφήνουν να εννοηθεί ότι θα προσέλθουν με αντιπροτάσεις, που όμως δεν θα αγνοούν τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς. Ήδη προκλήθηκε και ρήγμα στο γερμανικό μπλοκ με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας. Πρόκειται για μια επιτυχία στρατηγικής σημασίας, που δεν ήταν καθόλου δεδομένη. Αποδιαρθρώνει τα όπλα της ΝΔ και ισχυροποιεί τα όπλα του ΣΥΡΙΖΑ στο πιο καίριο σημείο. 
Δεύτερον, έχει διαμορφωθεί ένα λαϊκό ρεύμα σχεδόν αυτονομημένο, που επιθυμεί και εργάζεται για την αυτοδυναμία και τροφοδοτείται από τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Το ρεύμα αυτό είναι πολιτικό και εκτιμά ότι μόνο ισχυρός στην κοινωνία και αυτοδύναμος στη βουλή ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπραγματευτεί με τους δανειστές για να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Αυτό το ρεύμα πρέπει να τροφοδοτηθεί αυτή την εβδομάδα και φυσικά να προφυλαχθεί από αστοχίες. 
Η ΝΔ, παρά τις όποιες προσπάθειες, δεν μπορεί να απαλλαγεί από τα δύο θεμελιώδη λάθη της: να χαρακτηρίζει, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ παροχές και να επιχειρηματολογεί υπέρ της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτό υποχρεώνει τον κ. Σαμαρά να βρίσκεται συνεχώς στην άμυνα και, καθώς στην Ευρώπη αλλάζει το κλίμα, να φαίνεται ως ο μοναδικός σύμμαχος της Μέρκελ που δεν τολμά ούτε την πολιτική Ντράγκι να στηρίξει. Η παρέμβαση του ΣΕΒ που συμπεριλαμβάνει στα αιτήματά του και την ελάφρυνση του χρέους την αφήνει τη ΝΔ έκθετη. Η αλληλεγγύη που έλαβε από τον κ. Ραχόϊ ήταν στην κυριολεξία κόλαφος, διότι επιβεβαιώνει την ένταξή του στο στρατόπεδο της Γερμανίας. Η συσπείρωση που επιτυγχάνει, καθόλου ευκαταφρόνητη, εκφράζει μεν ένα εύρος δυνάμεων του συστήματος, που αντιλαμβάνεται τι σημαίνει μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό.

Παύλος Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet