roma-kivernisara

Δέσμη ολιστικών μέτρων, βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, την περασμένη Παρασκευή, με στόχο την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε το υπουργείο Εσωτερικών (Πάνος Σκουρλέτης), Παιδείας (Κώστας Γαβρόγλου), Προστασίας του Πολίτη (Νίκος Τόσκας), Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Θεανώ Φωτίου), Υγείας (Παύλος Πολάκης), Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γιώργος Βασιλειάδης), όπως και οι αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Αττικής (Πέτρος Φιλίππου) και Δυτικής Αττικής (Γιάννης Βασιλείου).

Πέρα από μισαλλόδοξα κηρύγματα

Τους στόχους των παρεμβάσεων αυτών περιέγραψε ο Π. Σκουρλέτης, ο οποίος αρχικά εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για τον άδικο χαμό του εντεκάχρονου Μάριου: «Θέλουμε σήμερα να παρουσιάσουμε μια δέσμη μέτρων βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για άμεσες πρωτοβουλίες, αλλά ταυτόχρονα και η ανάγκη ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου το οποίο αργά, σταθερά και αποτελεσματικά θα αλλάζει τις συνθήκες ζωής στη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή αναφορά στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι κάτι το οποίο δεν δείχνει σεβασμό απέναντι στο μικρό που χάθηκε η ζωή του, ούτε δείχνει την απαιτούμενη σοβαρότητα για τα σύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Τον αφήνουμε αυτό τον άχαρο ρόλο σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες εξασκούνται σε αυτό το άθλημα, σε τέτοιου είδους πρακτικές και σε άλλα ζητήματα. Θέλουμε η δράση μας να βασιστεί στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, του δήμου, της περιφέρειας και των υπουργείων. Κινούμαστε, λοιπόν, βασιζόμενοι σε κάποιες βασικές για μας αρχές που πρέπει να διατρέχουν τη δράση μας και τις επιλογές μας».
Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών περιέγραψε το πλαίσιο εντός του οποίου σχεδιάζονται αυτές οι πολιτικές: «Πρώτα απ’ όλα θεωρούμε πως τα προβλήματα δεν λύνονται στη βάση μισαλλόδοξων κηρυγμάτων, διχαστικών κηρυγμάτων, ούτε στοχοποιώντας συμπολίτες μας. Δεύτερον, όπως σας είπα, επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στην υιοθέτηση αυτονόητων και επιβεβλημένων επιλογών. Επιδιώκουμε ταυτόχρονα, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών, επαναλαμβάνω όλων των πολιτών. Το δικαίωμα στην ασφάλεια, στον ελεύθερο χώρο, την πρόσβαση στη μόρφωση, στον αθλητισμό, στην εργασία, στο δημόσιο χώρο. Και τέλος, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει η ανάγκη, ανεξαρτήτου αυτού του τραγικού γεγονότος, ως κοινωνία να μιλήσουμε ευθέως. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες κατά της παράνομης οπλοκατοχής και αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή».

Οι Ρομά στο σχολείο

Ο Κ. Γαβρόγλου παρουσίασε σειρά ρυθμίσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν ήδη προγραμματισμένες ή είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται: «Για τα σχολεία στα οποία φοιτούν μαθητές Ρομά, πρώτον, θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη από 25 σε 15 –από το επόμενο σχολικό έτος. Δεύτερον, θα τοποθετηθεί ένας κοινωνικός λειτουργός που, όμως, ο αποκλειστικός ρόλος του θα είναι η διαμεσολάβηση ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια, τρίτον θα είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου και, τέταρτον, από φέτος θα θεσμοθετηθεί πειραματικά η υποχρεωτική λειτουργία Σχολής Γονέων». Ακόμα το υπουργείο μελετά –στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης- το νομικό καθεστώς ως προς την δυνατότητα όποιοι μαθητές Ρομά παίρνουν απολυτήριο Λυκείου να μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε ορισμένα Τμήματα των ΤΕΙ, όπως για παράδειγμα το ΤΕΙ Κοινωνικών Λειτουργών και παιδαγωγικά τμήματα ή οι Σχολές της Αστυνομίας».

Δίπολο χωρικών και κοινωνικών παρεμβάσεων

Η Θ. Φωτίου αναφέρθηκε αρχικά στην ειδική Γραμματεία Ρομά που έχει ιδρυθεί με στόχο να συντονίζει τα πέντε υπουργεία που συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου. «Αυτό που συνέβη στο Μενίδι είναι η κορυφή του παγόβουνου. Δεν είναι μόνο το Μενίδι, είναι 325 καταυλισμοί σε μερικούς από τους οποίους οι συμπολίτες μας Ρομά ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Δεν μπορεί να επιτρέψουμε καμία ρητορική μίσους σε μια κατάσταση όπου η μόνη διέξοδος είναι η συνεργασία όλων σε κάθε τοπική κοινωνία για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή. Επομένως οι δράσεις μας είναι ολιστικές.
Μιλάμε για ένα δίπολο χωρικών παρεμβάσεων από τη μια, και από την άλλη κοινωνικών παρεμβάσεων. Σε όλη την επικράτεια θα γίνουν χωρικές παρεμβάσεις σε καταυλισμούς Ρομά, θα γίνει μεταστέγαση αυτών σε οικόπεδα των δήμων με συναίνεση, με συνεργασία, ώστε το πρώτο επίπεδο να μπορέσει στοιχειωδώς να αντιμετωπιστεί αυτό δηλαδή της κατοίκησης. Το δεύτερο που κάνουμε είναι η κοινωνική ένταξη των πληθυσμών Ρομά στην κοινωνία και στην εργασία. Για μας είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα της εργασίας. Γι’ αυτό και συνδέουμε όλους τους έλληνες πολίτες οι οποίοι παίρνουν το ΚΕΑ, και ειδικά στο Μενίδι έχουμε 6.378 συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή οι οποίοι λαμβάνουν το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) με την εργασία.
Ακόμα από τον Σεπτέμβρη θα εντάξουμε τα σχολεία του Μενιδίου στα σχολικά γεύματα. Παράλληλα, θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την ίδρυση Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά στο Μενίδι. Εκεί θα υπάρχει με διαδικασίες ΑΣΕΠ ένας διαμεσολαβητής, ένας παιδαγωγός, μια κοινωνική λειτουργός, δυο επισκέπτες υγείας, οι οποίοι θ’ ασχολούνται με όλη την πλατφόρμα που έχουμε στα Κέντρα Κοινότητας.»
Ο Ν. Τόσκας ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των ελέγχων στην περιοχή, αστυνομική συνεργασία με το δήμο Φυλής, όπως και «εντατικές επιχειρήσεις σε προβληματικές περιοχές όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ναρκωτικών ή οπλοκατοχής».

Πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

Τέλος, ο Π. Πολάκης ανακοίνωσε πως «οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με την περιφέρεια, θα κάνουν μια πλήρη επιθεώρηση της περιοχής, σε σχέση με τους χώρους συγκέντρωσης απορριμμάτων, με την κατάσταση υγιεινής στο ρέμα της Εσχατιάς κτλ. και θα υπάρξει μια συγκεκριμένη παρέμβαση σε συνεργασία με την περιφέρεια για τον καθαρισμό του χώρου. Δεύτερον, θα υπάρξει μια διαρκής παρουσία και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, κινητής μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί ή και δεύτερη, με κινητή μονάδα του ΟΚΑΝΑ. Θα δημιουργηθεί και στην περιοχή αυτή, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας, τοπική μονάδα υγείας με γενικό γιατρό, παθολόγο, παιδίατρο, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλεύτριες, όλη την ομάδα υγείας»

Ιωάννα Διαλεισμά
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet