zounis

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το πρόβλημα με τους συμβασιούχους των ΟΤΑ. Ένα γόρδιο δεσμό που διαμορφώνεται από τις μέχρι τώρα αποφάσεις της κυβέρνησης, των δικαστικών αρχών, κάποιων δημάρχων, του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα η ΚΕΔΕ, το σύνταγμα της χώρας, οδηγία της ΕΕ και τέλος από τις απαιτήσεις των συμβασιούχων. Για να γίνω συγκεκριμένος, το Σύνταγμα στο άρθρο 103 παρ. 8 προβλέπει ότι απαγορεύεται αλλαγή συμβάσεων και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων. Η οδηγία της ΕΕ προβλέπει ότι απαγορεύεται η κατάχρηση συμβάσεων για κάλυψη πάγιων και διαρκών θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των δύο παραπάνω θέσεων ακροβατώντας.
ΚΕΔΕ και κάποιοι δήμαρχοι, αλλά και κάποιοι επίτροποι συνεπικουρούμενοι από την αντιπολίτευση, με επιμονή προσπαθούν να μη δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση να λύσει το θέμα τηρώντας τη νομιμότητα. Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κηρύσσει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις που είχαν δοθεί από τους προηγούμενους υπουργούς, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι συμβασιούχοι.

Νομιμότητα και υποσχέσεις

Η κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει τη νομιμότητα και ταυτόχρονα να τηρήσει τις υποσχέσεις στους συμβασιούχους για λήξη της θητείας τους στις 31.12.2017. Οι συμβασιούχοι από την άλλη, χρησιμοποιώντας το φόβο για την υγεία των πολιτών, αλλά και την τουριστική περίοδο, ζητούν να μονιμοποιηθούν, πράγμα αντισυνταγματικό. Η νόμιμη λύση που υπάρχει, είναι να προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ οι θέσεις που έχουν προτείνει μέχρι στιγμής οι δήμαρχοι, που πρέπει να είναι θέσεις που προέρχονται και βασίζονται στους κατατεθειμένους οργανισμούς που έχουν οι δήμοι. Μέχρι στιγμής οι θέσεις αυτές είναι 2.600. Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Π. Σκουρλέτης, υπολογίζει ότι συνολικά είναι 6.100 και δηλώνει ότι το πόσες θέσεις θα προκηρυχθούν εξαρτάται από τις προτάσεις των δήμων. Τέλος, το μεγάλο πρόβλημα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο υπουργός είναι με πιο τρόπο θα γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός και να γίνουν οι προσλήψεις. Γύρω στους 8 μήνες υπολογίζεται αυτό το χρονικό διάστημα. Ο υπουργός στις τελευταίες του δηλώσεις μίλησε για τη δυνατότητα ενεργοποίησης του νόμου περί έκτακτων συνθηκών και υπεράσπισης των πολιτών από έκτακτους κινδύνους. Στόχος είναι με ανανεωμένες δίμηνες συμβάσεις να φανεί συνεπής στις υποσχέσεις του και ταυτόχρονα να λυθεί το θέμα της αποκομιδής. Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν, λόγω του ότι πληρώνονται από ανταποδοτικά έσοδα, εκτιμάται ότι δεν θα προσμετρηθούν στην αναλογία 1 προς 4, σύμφωνα με τους θεσμούς (τέσσερις απολύσεις μία πρόσληψη). Αν δεν ισχύσει το παραπάνω, τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο.

Οι κινητοποιήσεις

Από τη μεριά τους τώρα οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, διεκδικώντας να γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου, με αποκλεισμό των γκαράζ των δήμων και του ΧΥΤΑ της Αθήνας έως την Τετάρτη, αποχή από τις υποχρεώσεις τους το Σαββατοκύριακο, στάση εργασίας τη Δευτέρα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών και 24ωρη απεργία την Πέμπτη. Επίσης, θα καταθέσουν πρόταση στη Βουλή για νομοθετική ρύθμιση για την οριστική επίλυση του προβλήματος και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.
Την Τετάρτη 28 Ιουνίου θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΚΕΔΕ με το ερώτημα να κατεβάσουν ρολά οι δήμοι, αν η κυβέρνηση δεν δώσει οριστική λύση, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα κάνει νομοθετική ρύθμιση. Εν αναμονή του Μέγα Αλεξάνδρου, όλες οι πολιτικές δυνάμεις στα μετερίζια τους, χωρίς καμία να προτείνει λύση για την οποία, όπως λένε, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα στα κανάλια, αλλά και στο δήμο Θεσσαλονίκης άρχισαν τα όργανα για την παράδοση της αποκομιδής σε ιδιώτες. «Πολλά τα λεφτά», όπως έλεγε σε διαφήμιση ο αείμνηστος Καλογήρου.

Π. Ζούνης
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet