POS: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ

pos

Μέχρι στιγμής, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει ενισχυθεί, αλλά η εφαρμογή της υποχρέωσης μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την ενεργοποίηση της υποχρέωσης όλων των επαγγελματιών σε εγκατάσταση τερματικού POS, για να μπορούν οι πελάτες τους να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα (πιστωτική ή χρεωστική κάρτα) τις αγορές τους. Συγκεκριμένα, στις 27 Ιουλίου λήγει η περίοδος προσαρμογής για την πρώτη σειρά επαγγελματιών και θα ακολουθήσουν άλλοι δύο κύκλοι, ένας στο τέλος του 2017 και ένας στο τέλος του 2018. Να σημειώσουμε πως οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πώς θα πληρώσουν, ωστόσο ο μόνος τρόπος για να «χτίσει» κάποιος το αφορολόγητό του είναι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σε περίπτωση που κάποιος επαγγελματίας δεν εγκαταστήσει POS, θα του επιβληθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ, το οποίο υπό προϋποθέσεις (π.χ. άμεση εξόφληση) θα μπορεί να μειωθεί στο μισό.

Συνήθεια η χρήση πλαστικού χρήματος

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την επιβολή των capital controls, ενός μέτρου που προκάλεσε σωρεία προβλημάτων, αλλά ταυτόχρονα μύησε τους πολίτες στο να κινούνται με πλαστικό χρήμα. Από φέτος, το πλαστικό χρήμα μπαίνει για τα καλά στις συνήθειες των πολιτών, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να ενταχθεί κάποιος στο αφορολόγητο του 2017. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το πρώτο πεντάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 30%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, ο τζίρος της αγοράς σε τερματικά μηχανήματα, φτάνοντας το 9,5 δισ. ευρώ. Όπως προβλέπεται, έως το τέλος του χρόνου ο τζίρος θα φτάσει τα 20 δισ. ευρώ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια σημαντική κάλυψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, μέσω του πλαστικού χρήματος. Η χρήση πλαστικού χρήματος είναι ένας πολύ καλός τρόπος πάταξης σημαντικού μέρους φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Όμως, για να συμβεί αυτό πρέπει να εφαρμοστεί σωστά η υποχρέωση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Όπως τονίζει στην «Εποχή» ειδικός συνεργάτης, ο οποίος έχει άμεση γνώση για το ζήτημα, «αναγκαστικά πλέον ένα μεγάλο μέρος εισοδημάτων από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο περνά από νόμιμη διαδικασία. Αυτό δείχνει ότι το πλαστικό χρήμα είναι ένα πολύ καλό εργαλείο, το οποίο αν δεν εφαρμοστεί σωστά, θα έχουμε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε». Και τα προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται.

Κερδοσκοπία από τις τράπεζες

Η εγκατάσταση, η συντήρηση και η χρήση του POS δεν είναι δωρεάν. Παρότι το κράτος υποχρεώνει τους πάντες να το εφαρμόσουν, δεν είναι εκείνο που τα παρέχει, αλλά οι τράπεζες, οι οποίες κινούνται σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ειδικός συνεργάτης, «την περίοδο της μεγάλης κερδοφορίας οι τράπεζες, διεκδικούσαν να κρατούν όλα τους τα κέρδη. Όταν χρεοκόπησαν, ζήτησαν από το κράτος να τις διασώσει. Τώρα που το κράτος και η κοινωνία τις έχει ανάγκη, έχουν σκοπό να τους απομυζήσουν».
Οι αιτήσεις για νέα τερματικά μηχανήματα στις τράπεζες φτάνουν τις 1.300-1.400 την ημέρα. Η εγκατάσταση ενός τερματικού κυμαίνεται από τα 120 έως τα 450 ευρώ. Το ποσό προμήθειας διακυμαίνεται από το 0,5% έως το 3% και το μηνιαίο κόστος συντήρησης από τα 4 έως τα 10 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, όσοι είναι πάροχοι των τερματικών (τράπεζες και ιδρύματα έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος) καρπώνονται μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου κάθε επαγγελματία. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ένα μαγαζί μπορεί να έχει εξασφαλίσει συμφωνία για προμήθεια 0,5% και το ακριβώς απέναντι μαγαζί 1,4%, επειδή ο πρώτος θεωρήθηκε «καλός πελάτης» της τράπεζας και ο δεύτερος όχι. Αυτό θα έχει σίγουρα ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα εισοδήματα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία εκπροσωπώντας 90 ομοσπονδίες, 1.100 σωματεία και 140.000 επιχειρηματίες, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Χρωστάς; Δεν έχει POS

Το ζήτημα αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που προκύπτουν από τα POS. Ένα άλλο είναι πως οι τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν μηχάνημα σε όσους αιτούντες χρωστούν στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες. Εφόσον, όμως, κάποιος δεν προμηθευτεί POS έως την 27η Ιουλίου, θα του επιβληθεί πρόστιμο. Όπως μας ενημερώνει γνώστης του τραπεζικού συστήματος, «οι τράπεζες δεν μπορούν να χάσουν χρήματα από την παροχή τερματικού. Το αντίθετο, μόνο να κερδίσουν μπορούν. Είναι ακατανόητο γιατί απορρίπτουν πελάτες, με το επιχείρημα πως είναι στις λίστες του Τειρεσία». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι τράπεζες ισχυρίζονται πως δεν αρνούνται σε όσους χρωστούν, αλλά σε όσους είχαν απατηλές πρακτικές. Συγκεκριμένα, απέρριψαν 172 επιχειρήσεις που εξαπάτησαν τους πελάτες τους. Από το ρεπορτάζ, ωστόσο, προκύπτει πως οι απορρίψεις είναι πολλές περισσότερες, γεγονός που το αναγνωρίζει και το υπουργείο.
Σε συνάντηση του υπουργείου με εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος, τέθηκε το ζήτημα. Η αρχική αντίδραση των τραπεζιτών ήταν πως έχουν δικαίωμα να επιλέξουν τους πελάτες τους. Στη συνέχεια, όμως, δεσμεύτηκαν πως θα δουν το ζήτημα. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και ο χρόνος είναι αμείλικτος. Από την πλευρά, πάντως, του υπουργείου δεν προβλέπεται –προς το παρόν- το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, ούτε να γίνει κάποια νομοθετική ρύθμιση πριν τη λήξη της προθεσμίας. Αν, όμως, προκύψει πραγματικό πρόβλημα με επαγγελματίες που δεν θα μπορούν να εργαστούν γιατί οι τράπεζες τους απορρίπτουν την έγκριση POS, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση.
Ίδια σκέψη υπάρχει και για τις επιχειρήσεις που έχουν κατασχετήρια, στις οποίες επίσης οι τράπεζες αρνούνται να παρέχουν POS. Το επιχείρημα των τραπεζιτών είναι πως οι συναλλαγές θα δεσμεύονται από το δημόσιο και δεν θα εισπράττουν ούτε την προμήθεια. Αυτό το πρόβλημα έχει προκύψει από τη στιγμή που πολλάκις οι θεσμοί απέρριψαν την ελληνική πρόταση για να νομοθετηθεί ακατάσχετος λογαριασμός επιχειρήσεων. Επιπλέον, σε περίπτωση που κάποιος προμηθευτεί POS, θα δει τις εισπράξεις του να εξανεμίζονται, γι’ αυτό και ενδεχόμενα εμφανιστεί το φαινόμενο να μην το χρησιμοποιεί, αυξάνοντας έτσι τη φοροδιαφυγή. Μια πρόταση θα ήταν, σύμφωνα με τραπεζοϋπάλληλο, «να γίνεται η εκκαθάριση του ΦΠΑ από την τράπεζα για τα ποσά που περνάνε από το POS και να επιτρέπουν στον επιχειρηματία να μπορεί να γυρίσει ένα μικρό ποσό 1.000-1.500 ευρώ για να πληρώνει αποκλειστικά ηλεκτρονικά μισθοδοσίες, έξοδα επαγγελματικής στέγης και προμηθευτές. Έτσι πιάνεις τη φοροδιαφυγή».
Πέραν των επαγγελματιών, πρόβλημα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα αντιμετωπίσουν και πολίτες που έχουν κατάσχεση από το δημόσιο. Μέχρι στιγμής αυτοί μπορούσαν να κινηθούν μόνο με μετρητά και τις συναλλαγές τους τις έκαναν αποκλειστικά από τον γκισέ, καθώς δεν είχαν το μηχανογραφικό σύστημα ελέγχου. Όπως ενημέρωσαν το υπουργείο οι τραπεζίτες, αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί στις τρεις από τις πέντε συστημικές τράπεζες και μέχρι τέλος Ιουλίου θα λυθεί και στις άλλες δύο. Ωστόσο, το πρόβλημα θα παραμείνει για το 1-2% του συνόλου με κατασχετήρια, στην περίπτωση που το ακατάσχετο δεν έχει οριστεί με ποσό (1.200 ευρώ το μήνα), αλλά με ποσοστό. Για αυτούς ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση.

Λύσεις υπάρχουν

Η χρήση του πλαστικού χρήματος έχει επιδείξει σημαντικά σημάδια αύξησης του δηλωθέντος εισοδήματος επιχειρήσεων. Όμως, η υποχρεωτική καθιέρωση αυτής δεν θα γίνει χωρίς προβλήματα, που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο σε επαγγελματίες, οι οποίοι ενδεχομένως θα βρεθούν άνεργοι. Λύσεις υπάρχουν. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του υψηλού κόστους εγκατάστασης, θα μπορούσαν τα ΕΛΤΑ να ανέπτυσσαν μηχανισμό, με πολύ χαμηλό κόστος, ώστε να υποχρέωναν τις συστημικές τράπεζες να χαμηλώσουν τις τιμές τους. Μέχρι να γίνει αυτό, η μόνο διέξοδος για τους επαγγελματίες είναι η συλλογική διαπραγμάτευση με τις τράπεζες, όπως έκανε ο Σύλλογος Φαρμακοποιών και κατάφερε χαμηλό ποσοστό προμήθειας. Όμως, δεν έχουν όλοι οι επαγγελματίες πρόσβαση σε επιμελητήρια και συλλόγους, ούτε όλοι οι φορείς έχουν δείξει τέτοια διάθεση. Το μόνο σίγουρο είναι πως το κράτος αφού υποχρεώνει τη χρήση πλαστικού χρήματος, πρέπει να θεσμοθετήσει δικλείδες προστασίας όλων των επαγγελματιών, όπως και να προστατεύσει αυτό το μηχανισμό συνδέοντάς τον με τις ταμειακές μηχανές. Διαφορετικά θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Ιωάννα Δρόσου
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet