skoupidia-1

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ που συνεδρίασε την Πέμπτη 29 Ιουλίου έβαλε τέρμα στο πολύμορφο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, δηλώνοντας πως «ο αγώνας για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία και για ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μακρύς, συνεχής και δύσκολος» και ότι «πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα να ενταθεί και να κλιμακωθεί, με άλλες μορφές δράσης. Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει πως μετά την ψήφιση της διάταξης του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για να εξειδικεύσει το διεκδικητικό πλαίσιο δράσης, προσαρμόζοντάς το στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Έτσι καλεί να γίνουν παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια και να κατατεθούν αιτήματα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες των Υπηρεσιών Καθαριότητας. Ζητούν να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου οι συμβάσεις όσων εργάζονται με παρατάσεις εργασίας και δηλώνουν πως «με το μαζικό, ενωτικό και αποφασιστικό μας αγώνα μπορούμε να νικήσουμε και να διασφαλίσουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος του δημότη».

Η διάταξη των προσλήψεων

Κατόπιν των παραπάνω, σε εντατικούς ρυθμούς οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την αποκομιδή των απορριμμάτων, με στόχο σήμερα, Κυριακή, να έχουν καθαρίσει τις πόλεις. Βεβαίως είχε προηγηθεί νομοθετική διάταξη του υπουργού Εσωτερικών που προβλέπει τα παρακάτω.
• Τροποποίηση και επικαιροποίηση των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας των δήμων με βάση τις σημερινές ανάγκες και υποβολή τους προς έγκριση στην οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
• Ενισχυμένη μοριοδότηση (17 μονάδες ανά μήνα μέχρι 24 μήνες) της εμπειρίας στο αντικείμενο της θέσης.
• Για τις συγκεκριμένες προσλήψεις δεν εφαρμόζονται τα ανώτατα ανά ειδικότητα, όρια ηλικίας διορισμού που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση ΔΙΠΠ/Φ.ΗΛ/6170/ 3.5.2004.
• Μέχρι την κατάρτιση των πινάκων προσωρινών διοριστέων είτε στις νέες οργανικές θέσεις είτε σε ήδη υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ και όχι πέραν της 31.3.2018, οι οικείοι δήμοι ή νομικά τους πρόσωπα μπορούν να απασχολούν στις αντίστοιχες θέσεις όσους παρείχαν τις υπηρεσίες αυτές μέχρι τις 7.6.2017.
Με δηλώσεις του στο σταθμό «Στο Κόκκινο», ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι βγαίνουμε καλύτερα από ό,τι όταν ξεκίνησε η περίοδος των κινητοποιήσεων, σε όλα τα επίπεδα και τούτο γιατί:
• Για πρώτη φορά μετά το 2010 γίνεται διαγωνισμός για μόνιμες προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας, που επίσης θεμελιώνει τη δυνατότητα προσλήψεων και στις άλλες ανταποδοτικές υπηρεσίες, και μάλιστα δεν θα εμπίπτουν στον κανόνα 1 προς 4.
• Απαντήσαμε στη βίαιη διακοπή της εργασιακής σχέσης των 6.100 συμβασιούχων στην καθαριότητα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
• Αναδείχθηκε το θέμα της ευθύνης αποκομιδής των απορριμμάτων. Απομονώθηκε η πρόταση της ΝΔ για παράδοση στον ιδιωτικό τομέα. Απορρίφθηκε η πρόταση να ενταχθούν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες στη λογική της αγοράς και του κέρδους.
• Αυτή τη διετία κάναμε ως χώρα ποιοτικό άλμα, γιατί για πρώτη φορά αποκτήσαμε σχέδιο εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων και απομένει να τρέξουμε για την υλοποίηση των έργων.

Προσπάθειες για κλίμα έντασης

Πριν την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη για αναστολή της απεργίας, είχε προηγηθεί προσπάθεια δημιουργίας κλίματος κοινωνικής έντασης προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Το θέμα ανάδειξαν τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία συνηγορούσαν υπέρ της παράδοσης της αποκομιδής στων απορριμμάτων στους ιδιώτες, συνεπικουρούμενα και από τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ολίγων δημάρχων, προεξάρχοντος του κ. Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη. Μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της νομοθετικής ρύθμισης από την κυβέρνηση, οι τόνοι έπεσαν.
Ο κ. Μπουτάρης μετά από συνάντηση με τους εργαζόμενους έκανε ένα βήμα πίσω, δηλώνοντας ότι δεν θα ενεργοποιήσει τη συμφωνία με τον ιδιώτη, ενώ η κυβέρνηση με εγκύκλιο κάλεσε τους δημάρχους να «τρέξουν» όλα όσα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση.

Ο καθείς τα συμπεράσματά του

Τελικά από τη σύγκρουση των δέκα ημερών καθένα από τα εμπλεκόμενα μέρη μπορεί και πρέπει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Η κυβέρνηση που ξεπέρασε προς στιγμήν τη κρίση με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, πρέπει να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα για τον τρόπο που χειρίστηκε μέχρι σήμερα το θέμα των συμβασιούχων. Ενώ, δηλαδή, κινήθηκε σε σωστή κατεύθυνση να θέσει τέρμα στην ύπαρξη συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και μόνιμες θέσεις εργασίας, βρέθηκε σε δύσκολη θέση από τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα. Επίσης, θα πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά της για τον τρόπο που θα λειτουργεί από εδώ και μπρος η αντιπολίτευση, η οποία όπου θα βρίσκει ρωγμές θα επιδιώκει να δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις.
Τέλος, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της ότι σοβαρό ρόλο παίζουν και άλλοι θεσμοί, των οποίων οι αποφάσεις μπορούν να δημιουργούν εντάσεις και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Χρειάζεται προγραμματισμός, αποφασιστικότητα, διορατικότητα και κυρίως κοινωνική συναίνεση. Οι εργαζόμενοι, που στη συγκεκριμένη περίπτωση κέρδισαν ότι περισσότερο μπορούσαν να πάρουν, πρέπει να δίνουν τον αγώνα τους λαμβάνοντας υπόψιν τους και τις ανάγκες των υπόλοιπων κοινωνικών ομάδων, γιατί η τυφλή σύγκρουση οδηγεί πολλές φορές σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτό που επιδιώκουν. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, όπως λέει μια παροιμία, και όπως φάνηκε αυτές τις δέκα μέρες προσπάθησε να κρύψει τα δόντια του και να φανεί ως από μηχανής θεός. Η αντιπολίτευση επίσης πρέπει να καταλάβει ότι χρειάζεται πολιτική πρόταση και στρατηγική για να πείσει και όχι όπου υπάρχει σπίθα να ρίχνει εύφλεκτα υλικά. Τέλος, τα θεσμικά όργανα και κυρίως όταν έχουν σχέση με τον έλεγχο και την απονομή δικαιοσύνης θα πρέπει να συμβαδίσουν με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να μην προκαλούν με τις αποφάσεις τους.
Επειδή η ρύθμιση που ψηφίστηκε για αντικειμενικούς λόγους δεν καλύπτει και δεν μπορούσε να καλύψει πλήρως όλους τους σημερινούς συμβασιούχους, είναι φανερό ότι στην πορεία θα παρουσιαστούν προβλήματα, που μπορεί να δημιουργήσουν νέα κοινωνική ένταση, η οποία καλό είναι να αποφευχθεί. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα και την καλή θέληση όλων των εμπλεκομένων.

Πέτρος Ζούνης

 

proti-2

Έκανε ένα βήμα πίσω ο Γιάννης Μπουτάρης

Οι εξαγγελίες του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, περί συλλογής των απορριμμάτων από ιδιώτη τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς το προσωπικό καθαριότητας του δήμου τον διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
«Η συμφωνία είναι δεδομένη με τον ιδιώτη, αλλά δεν την ενεργοποιούμε εφόσον έχουμε τη διαβεβαίωση του προσωπικού καθαριότητας του δήμου ότι μέχρι την Κυριακή η πόλη θα έχει επανέλθει σε μια νορμάλ κατάσταση», ανέφερε ο δήμαρχος της συμπρωτεύουσας το απόγευμα της Τετάρτης.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, όπου η παρατεταμένη απεργία των συμβασιούχων υπαλλήλων της καθαριότητας είχε σαν αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να γεμίσει τόνους σκουπιδιών. Συγκεκριμένα, πάνω από 1.500 τόνοι είχαν συσσωρευτεί στους δρόμους της πόλης. Η δυσοσμία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν την έντονη δυσφορία των κατοίκων και των καταστηματαρχών, ορισμένοι εκ των οποίων, έφτασαν στο σημείο να μισθώσουν Ρομά για να μαζέψουν με τα αυτοκίνητά τους τα σκουπίδια που βρισκόντουσαν έξω από τα μαγαζιά τους. Αυτή η εκρηκτική κατάσταση οδήγησε τη δημοτική αρχή στην απόφαση να προκηρύξει διαγωνισμό στις 24 Ιουνίου, με απώτερο στόχο τη συμφωνία με ιδιώτη για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Ο διαγωνισμός προέβλεπε το ποσό των 192.000 ευρώ για τη συγκομιδή των απορριμμάτων για τρεις μέρες, θέτοντας το κόστος του τόνου σε 160 ευρώ και ως όριο τους 400 τόνους ημερησίως.  Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε η εταιρεία ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε., που αναμενόταν ότι με 10 απορριμματοφόρα θα μετέφερε τα σκουπίδια στο Σταθμό Μεταφόρτωσης, κι αν εκείνος βρισκόταν υπό κατάληψη, τότε θα μεταφέρονταν απευθείας στον ΧΥΤΑ.
Ωστόσο, μετά από σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 26 του μηνός οι εργαζόμενοι έκαναν ένα βήμα πίσω, αποφασίζοντας να γίνονται καθημερινά τρεις βάρδιες μαζί με αυξημένο προσωπικό ασφαλείας, ώστε να μπορέσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να μην υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Μολαταύτα, η δημοτική αρχή έκρινε ότι η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη για τους κατοίκους, επικαλούμενη τη σχετική ανακοίνωσή του ΚΕΕΛΠΝΟ. Έτσι, φαινόταν αποφασισμένη να κινήσει άμεσα την ανάθεση σε ιδιώτη, τονίζοντας όμως ότι μια τέτοια κίνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υπονομεύσει το έργο των εργαζομένων της καθαριότητας, η πλειονότητα των οποίων είναι συμβασιούχοι.
«Βλέπετε ότι το σκηνικό στην πόλη έχει αρχίσει να αλλάζει. Κάνουμε προσπάθεια με προσωπικό ασφαλείας, δεν μπορούμε να καθορίσουμε ακριβώς πόσα οχήματα. Παράλληλα όμως, είμαστε σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Πρέπει να σκεφτούμε και τον αγώνα μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται απέναντι σε μια κυβέρνηση που εξαπατά και κοροϊδεύει τους εργαζόμενους», δήλωσε η Κλεοπάτρα Χοροζίδη, πρόεδρος των συμβασιούχων εργαζομένων του νομού Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση του δημάρχου της πόλης να μην ενεργοποιήσει τη συμφωνία με τον ιδιώτη.
Οι συνεχόμενες συσκέψεις μεταξύ των εργαζομένων της καθαριότητας του δήμου της Θεσσαλονίκης και της δημοτικής αρχής οδήγησαν στη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων στη συμπρωτεύουσα, με το μέλλον, ωστόσο, να παραμένει αβέβαιο, καθώς δεν είναι δύσκολο να προκληθούν εκ νέου εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης

 

proti-1

 

Ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες

Tο θέμα των συμβασιούχων στους δήμους βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης μετά την πρωτόγνωρη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που καθόλου δεν έλαβε υπόψιν της το δημόσιο συμφέρον. Αντιπολίτευση και ετερόκλητη πλειοψηφία στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, συνεχίζουν να αδιαφορούν για την κατάσταση των πόλεων και την δημόσια υγεία. Ας προσπαθήσουμε να πούμε ορισμένες αλήθειες:
Το θέμα απασχολεί τη δημόσια συζήτηση από το 1974 και μετά. Από τότε με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και κάτω από την πίεση των συνδικάτων, των πολιτικών κομμάτων και των δημοτικών κινήσεων της Αριστεράς χιλιάδες συμβασιούχοι μονιμοποιούνται με διάφορους τρόπους. Η τακτική αυτή, κάτω από το βάρος της λαϊκής απαίτησης και την πίεση των κομμάτων της Αριστεράς, οδήγησε στη σύσταση του ΑΣΕΠ και τη συνταγματική απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Δυστυχώς, τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν. Οι αθρόες προσλήψεις και ανανεώσεις συμβάσεων συνεχίζονται. Οι μονιμοποιήσεις γίνονται τώρα με «κλειστούς» διαγωνισμούς. Αλλά αυτό διευκολύνει τη συνεχή πρόσληψη συμβασιούχων. Έτσι το 2015 η νέα κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα χιλιάδων συμβασιούχων (στη συντριπτική τους πλειοψηφία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες), που κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους, αφού με ρυθμίσεις στα πρώτα μνημόνια και στον Καλλικράτη, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να ασκούν κάθε ένδικο μέσο κατά δικαστικών αποφάσεων, που δικαίωναν εργαζόμενους και ταυτόχρονα καλούνται να απολύσουν προσωπικό. Κι εδώ όμως δεν σταματά η εκλογική διαχείριση του προβλήματος.

Η στάση των δήμων

Για παράδειγμα, ο κ. Καμίνης ασκεί εφέσεις κατά αποφάσεων που αφορούν διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά δεν ασκεί γι�� τους 700 υπαλλήλους της καθαριότητας, πράγμα που τους το ανακοινώνει την Παρασκευή το βράδυ πριν τις δημοτικές εκλογές, στις οποίες χάνει η Ανοιχτή Πόλη για 4.000 ψήφους.
Η σημερινή κυβέρνηση, επαναφέρει τη δυνατότητα στους δήμους να παραιτούνται από την άσκηση των ενδίκων μέσων κατά αποφάσεων δικαστηρίων που δικαίωναν εργαζόμενους.
Παρατείνει τις υπάρχουσες συμβάσεις στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών μέχρι το τέλος του 2017, που κρίνεται για πρώτη φορά από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως αντισυνταγματική.
Εξαιρεί τις προσλήψεις υπαλλήλων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, εφόσον το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση κάθε δήμου.
Σημειώνουμε εδώ ότι κάποιοι δήμαρχοι, για ψηφοθηρικούς λόγους, δεν προχωρούν στη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με ίδιους πόρους (ανταποδοτικά τέλη), αλλά πιέζουν το κόστος αυτών των προσλήψεων να το καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός. Την επίλυση του προβλήματος δυσκολεύει το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι δεν είναι ένα ενιαίο σώμα. Υπάρχουν συμβασιούχοι που εργάζονται σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και η σύμβασή τους παρατείνεται νομίμως για όσο χρόνο συνεχίζεται το πρόγραμμα (πχ Βοήθεια στο σπίτι). Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν ήδη περισσότερα από 15 χρόνια υπηρεσία.
Υπάρχουν συμβασιούχοι που καλύπτουν αποκλειστικά εποχιακές ανάγκες δήμων, όπως πχ προσωπικό για τη λειτουργία δημοτικών κατασκηνώσεων ή καθαριότητας σε τουριστικές περιοχές, που λογικό είναι ότι δεν είναι δυνατόν να μονιμοποιηθούν.
Υπάρχουν συμβασιούχοι που καλύπτουν ανάγκες πέραν της καθαριότητας, όπως ιδρύματα, σχολές καλλιτεχνικές, πολιτιστικούς οργανισμούς κλπ. όπου δεν μπορούν να προσληφθούν μόνιμοι, αν και οι χρήστες αυτών των υπηρεσιών πληρώνουν αντίτιμο στους δήμους.

Ποιος εκφράζει τα συμφέροντα  των συμβασιούχων;

Με ευθύνη των ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ οι συμβασιούχοι δεν είναι μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Πώς νομιμοποιείται το δικαίωμα διαπραγμάτευσης για το μέλλον ανθρώπων που δεν θέλει για μέλη της; Θεμιτή η απεργία συμπαράστασης, αλλά από πουθενά δεν προκύπτει δικαίωμα διαπραγμάτευσης. Οι πολιτικές προεκτάσεις στη στάση της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι σαφείς. Στην ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν υπάρχει κανείς εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που αυτή εκφράζει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτσι εξηγούνται οι ομοφωνίες, αλλά και οι ετερόδοξες συμφωνίες μεταξύ αριστερών και δεξιών συνδικαλιστών για την συνέχιση της απεργίας. Αλλά και η σιωπή για φαινόμενα ηγετικών στελεχών της ΔΑΚΕ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ που παραπέμπονται από τον εισαγγελέα και στο πειθαρχικό για παραπτώματα περί την υπηρεσία.

Γιατί αντιδρούν τα κόμματα στις κυβερνητικές προσπάθειες;

Μήπως διότι οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν στην πολιτική αυτής της κυβέρνησης, που δεν ήταν αυτή που τους διόρισε, ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσει την εργασία τους; Αυτή τη σχέση θέλουν να διαταράξουν ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος τους για μεταφορά των αρμοδιοτήτων αυτών στον ιδιωτικό τομέα. Με τις ενέργειές της η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, διότι προκρίνει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους μέσω ΑΣΕΠ, περιορίζοντας έτσι κάθε παρέμβαση (ακόμη και τη δική της) και εξασφαλίζει τη δυνατότητά να ασκούν την συγκεκριμένη αρμοδιότητα, ώστε να μην βρίσκονται αυτοί και οι δημότες στο έλεος των ιδιωτών.
Παρατείνει τις υπάρχουσες συμβάσεις και προσπαθεί να εξασφαλίσει, για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πρόσθετη μοριοδότηση στις σχετικές διακηρύξεις για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Επιδιώκει να λύσει με μόνιμο και νόμιμο τρόπο το ζήτημα των μακροχρόνια εργαζομένων σε προγράμματα προς όφελος των χρηστών αυτών των υπηρεσιών.
Επεκτείνει την παροχή μέσων προστασίας και στους συμβασιούχους, στους οποίους οι όψιμοι «υποστηρικτές τους» επί τριάντα χρόνια δεν χορηγούσαν ούτε γάντια να μαζεύουν τα σκουπίδια. Φέρνει τους τοπικούς άρχοντες μπροστά στις ευθύνες τους, ώστε να σταματήσουν να κάνουν πολιτική ισχυριζόμενοι πάντα ότι «φταίει η κυβέρνηση που δεν μου δίνει λεφτά».  Η στάση της αντιπολίτευσης είναι κατανοητή. Της ΠΟΕ-ΟΤΑ όχι. Όμως όλοι κρινόμαστε για τη στάση μας απέναντι στο δημόσιο συμφέρον.

Ανοιχτή Πόλη
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet