mitsotakis-sano

Του Σταύρου Αραχωβίτη*

Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλία ακούσαμε έναν ακόμη προεκλογικό λόγο. Διαβάσαμε σειρά δεσμεύσεων που είχαν λίγο από όλα:  μεγάλες δόσεις νεοφιλελευθερισμού αλλά και εξαγγελίες, που στον φάκελο που του παρέδωσαν οι συνεργάτες του δεν υπήρχε κάποια, έστω, υποσημείωση ότι έχουν ήδη γίνει πράξη.

Εξαγγελίες τετελεσμένων

Ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται τη μείωση του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Για τους αγρότες, όμως, και τα φυσικά πρόσωπα που υπάγονται στο α΄ κλιμάκιο δεν έκανε καμία αναφορά, αφού τα δυο τελευταία χρόνια έχουμε ήδη θεσπίσει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 26% σε 22% και μόλις πρόσφατα σε 20%. Προφανώς, γιατί τη μείωση είχε καταψηφίσει σύσσωμη η ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεχνά να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο αφορολόγητο των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων που απολαμβάνουν οι αγρότες της χώρας μας από το 2015. Ο λόγος είναι κοινός τόπος για όλους τους αγρότες. Επί των προηγούμενων κυβερνήσεων, με βάση και τον πιο πρόσφατο Ν. 4172/2013, οι επιδοτήσεις και αποζημιώσεις φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ, και κάθε προσπάθεια θέσπισης αφορολόγητου από βουλευτές της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έπεφτε παταγωδώς στο κενό.
Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να μην αναφέρει το συνταξιοδοτικό των αγροτών γιατί γνωρίζει ότι ο ΟΓΑ είχε εξαιρεθεί από την ρύθμιση του Ν. 3863/2010, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγρότες δεν θα λάμβαναν βασική παροχή, εφόσον αυτή έβαινε μειούμενη σταδιακά έως το 2026, οπότε και θα καταργείτο τελείως. Αντίθετα, με την παρέμβασή μας στο ασφαλιστικό, διασφαλίσαμε τις αγροτικές συντάξεις και πλέον την εθνική σύνταξη απολαμβάνουν και οι αγρότες.
Ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει τα ήδη τετελεσμένα επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% ισχύει ήδη από την 1η Ιουλίου 2017. Με θράσος περισσό δε, αφού πρώτα το εξαγγέλλει, το παρουσιάζει και ως αποτέλεσμα μεγάλων μάλιστα πιέσεων της ΝΔ προς αυτήν την κατεύθυνση!
Ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια  όταν ήδη, ως πρώτο βήμα, τα αγροτεμάχια θα μείνουν και φέτος αλλά και το 2018 εκτός της βάσης υπολογισμού του συμπληρωματικού, μετά από την πρόσφατη ψήφιση του Ν. 4474/2017.
Όσον αφορά στους πηχυαίους τίτλους «Λιμνάζουν 6 δισ. ευρώ για τους αγρότες», ο κ. Μητσοτάκης τούς εξειδίκευσε αναφέροντας μάλιστα ότι «δυστυχώς είμαστε ακόμη στην περίοδο των προδημοσιεύσεων».

Νέα προγράμματα για νέους αγρότες

Όμως για το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δει «τα απτά παραδείγματα νέων προγραμμάτων που θα στηρίξουν κυρίως τους νέους ανθρώπους» δεν υπάρχει καλύτερη διάψευση από το γεγονός ότι πρώτο έχει προκηρυχθεί το μέτρο των Νέων Γεωργών, ύψους 241 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η β΄ αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων και μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχει πληρωθεί το 70% των νέων αγροτών. Περαιτέρω, ετοιμάζεται και δεύτερη προκήρυξη σε περιφέρειες που η πρώτη προκήρυξη δεν απορρόφησε τα διατιθέμενα κονδύλια.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν, υπάρχει ωστόσο μία σειρά από καινοτόμα καινούρια προγράμματα που αφορούν όχι μόνο στις υποδομές, αλλά και σε ζητήματα όπως η εκπαίδευση και η κατάρτιση των αγροτών –που απευθύνονται σε παλιούς αλλά και νέους αγρότες.
Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, την προδημοσίευση των  Σχεδίων Βελτίωσης, θα ακολουθήσει προκήρυξη, που όμως επιβάλλεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των νέων γεωργών, ώστε να δοθεί και σε αυτούς η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων με συγχρηματοδότηση. Το να γίνονται συντεταγμένα και όχι άναρχα οι προκηρύξεις των μέτρων αλλά και με βάση την πιο πλατιά δυνατή επεξεργασία μέσω της προδημοσίευσης, είναι άγνωστος πολιτικός σχεδιασμός για τον αρχηγό της ΝΔ.

Εσκεμμένη πολιτική αβλεψία;

Από το σημείο όμως της αδυναμίας στοιχειώδους πολιτικού σχεδιασμού που οι δηλώσεις του μαρτυρούν, ο κ. Μητσοτάκης φτάνει στο σημείο της εσκεμμένης πολιτικής αβλεψίας.
Δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να βλέπει ότι υπάρχει προκήρυξη του μέτρου της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για επενδύσεις άνω των 600 χιλ. ευρώ με δημόσια δαπάνη 120 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε προκήρυξη 30 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια μεταποίησης σε μη αγροτικό προϊόν, όπως οι κλάδοι της ζυθοποιίας, της παραγωγής αιθέριων ελαίων κλπ, καθώς και 100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις κάτω των 600 χιλ. ευρώ από τις Περιφέρειες και τα τοπικά προγράμματα LEADER. Συνολικά μέσα σε 18 μόλις μήνες από την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ήδη προκηρυχθεί μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ.
Στην περιοδεία του παρέλειψε σκόπιμα να αναφερθεί στις τεράστιες εκκρεμότητες της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που ξεκαθαρίστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους την τελευταία διετία. Οι αγρότες της χώρας μας είδαν σε αυτή τη διετία πληρωμές σημαντικών προγραμμάτων, όπως της βιολογικής γεωργίας, που οφείλονταν για όλη την προηγούμενη προγραμματική στους αγρότες. Μόνο το 2016 πληρώσαμε 1,8 δισ. ευρώ εκκρεμότητες από το 2008!
Ο αρχηγός της ΝΔ προανήγγειλε την ιδιωτική ασφάλιση και την υποβάθμιση των δημόσιων ασφαλιστικών φορέων. Υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων δομών και υπηρεσιών, όχι κατ’ ανάγκη των συνθηκών, με τη διεκδίκηση του δημοσίου συμφέροντος αλλά οδηγούμενος από ιδεολογική πεποίθηση, με το ιδιωτικό κέρδος ανώτερο του δημοσίου.

Επιλεκτική αμνησία

Όμως το ερωτηματικό στον τίτλο του παρόντος άρθρου δικαιώνεται χάρις στις δυο παρακάτω δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.
Μιλώντας στον μεγαλύτερο κάμπο της χώρας για τις λογικές του παρελθόντος και περιπτώσεις αγροτών «που δανείζονταν και ξόδευαν χωρίς να σκεφτούν την τελική διάθεση του προϊόντος», και λέγοντας ότι «αυτά ανήκουν στο παρελθόν, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον», ο κ. Μητσοτάκης νίπτει τας χείρας του και ταυτόχρονα «ξεπλένει» όλες τις κυβερνήσεις μέχρι το 2014.
Με δεύτερη δήλωσή του είπε ότι «μελετώντας το φάκελο που του ετοίμασαν οι συνεργάτες του και βλέποντας τα στοιχεία για το επίπεδο κατάρτισης και εκπαίδευσης των αγροτών στην Ελλάδα» διαπιστώνει ότι δυστυχώς είμαστε πολύ χαμηλά! Επιχειρεί δηλαδή και δεύτερο «ξέπλυμα» για τις κυβερνήσεις που μέχρι το 2014 διατηρούσαν σκόπιμα τους αγρότες της χώρας σε αυτή την κατάσταση που έρχεται απλά να διαπιστώσει! Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι, ευτυχώς, η επιλεκτική αμνησία δεν είναι χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας των αγροτών, αλλά των «αχυρανθρώπων». Η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών της χώρας μας αναγνωρίζει τα βήματα προόδου που γίνονται και την άοκνη προσπάθεια, συνολικά της κυβέρνησης αλλά και των βουλευτών, με κέρδη μικρότερα ή μεγαλύτερα σε μεγάλο αριθμό θεμάτων. Τα κέρδη αυτά, σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, σηματοδοτούν την προσπάθειά μας για την στήριξη των αγροτών και την σταδιακή καλυτέρευση της ζωής στην ύπαιθρο. Κι αυτό οι αγρότες, είμαι βέβαιος, ότι το γνωρίζουν.

* Ο Στ. Αραχωβίτης είναι βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet