Η κ. Φώφη Γεννηματά ήρθε ο καιρός να αποφασίσει με θάρρος την πορεία του σχήματος και του κόμματος των οποίων ηγείται και όχι να συνεχίζει αέναα την επιβολή μιας μεσοβέζικης θέσης. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν η ίδια προσπαθεί να πατήσει σε δυο βάρκες: και ενάντια στον Τσίπρα και ενάντια στον Μητσοτάκη. Άρα με ποιόν; Πόσο διαφέρει η θέση της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης από τη θέση του κ. Λεβέντη για οικουμενική κυβέρνηση; Η κ. Γεννημάτα προσπαθώντας να έχει ξεχωριστό στίγμα κινδυνεύει να χάσει το δικό της.
Χρειάζεται όμως να δώσουμε και ελαφρυντικά στην επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ. Η εσωτερική και «εξωτερική» της υπονόμευση είναι τέτοια που κανένας πρόεδρος στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αντιμετωπίσει. Ο Κύκλος Ιδεών του κ. Βενιζέλου, η πολιτική κίνηση της τρόικας των Φλωρίδη, Διαμαντοπούλου και Ραγκούση, ο ανέλεγκτος κ. Παπανδρέου, το σπάσιμο της ενότητας με το Ποτάμι, ο μεγάλος εσωκομματικός φραξιονισμός που στην ουσία προκάλεσε και το συνέδριο είναι τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η υπονόμευση και η απάντηση στον πρωθυπουργό

Έγραφε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, στην «Ελευθερία του Τύπου» την Παρασκευή: «Η παρουσία του πατριάρχη της κεντροαριστεράς Κώστα Σημίτη είναι αυτή που δεσπόζει. […] μετά και τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είναι ο μοναδικός statesman, κάθε του παρέμβαση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. […] Ενδεχομένως η αποψινή του ομιλία να είναι από τις τελευταίες για τα εσωκομματικά ζητήματα. […]θα υποστηρίξει πως αν ο νέος φορέας δεν γίνει μέσα από άνοιγμα στην κοινωνία, αλλά και με την παρουσία νέου πολιτικού προσωπικού, το πιθανότερο είναι πως θα αποτύχει. Ας ελπίσουμε ότι θα τον ακούσουν».
Σε συνέντευξή του έλαμψε πάλι δια της χυδαιότητάς του και του ακραίου σεξισμού του ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος: «δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να απασχολεί τον ελληνικό λαό, η εργασία, ή η αποκατάσταση της κυρίας Φώφης. Αυτή, μια ζωή απασχολούταν, ουσιαστικά πληρωνόταν χωρίς να εργάζεται, σε διάφορες θέσεις του δημοσίου και σε τράπεζες, όχι διότι είχε ικανότητες, αλλά επειδή ήταν η κόρη του Γιώργου Γεννηματά[…]αν έχει ανάγκη από δουλειά, να καθαρίζει σκάλες ή να κάτσει σπίτι της και να μαγειρεύει, δεν φαντάζομαι τι άλλο μπορεί να κάνει».
Η κ. Γεννηματά όμως επιλέγει να μην διαλεχθεί τόσο πολύ με την υπονόμευση του χώρου από τους ανθρώπους του χώρου, όσο να απαντήσει στο κάλεσμα ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων του πρωθυπουργού ως εξής:  «Ο κ. Τσίπρας αφού εκμεταλλεύθηκε την κρίση με μνημειώδη λαϊκισμό και δημαγωγία για να ανέβει στην εξουσία, ευτέλισε αξίες της Αριστεράς και πρόδωσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν. Τώρα που χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, εμφανίζεται υποδυόμενος την  “κυβερνώσα Αριστερά”, καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού, για τον ίδιο και το ετερόκλητο μόρφωμα νομής της εξουσίας».

Χαιρετισμοί με νόημα

Στο προγραμματικό και πολιτικό Συνέδριο μίλησαν οι επικεφαλής (ή εκπρόσωποι) των κομμάτων και κινήσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών Γιάννης Τούντας και ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας. Χαιρετισμούς μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος έστειλαν ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), Σεργκέι Στάνισεφ, και ο γενικός γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποδέχθηκε την πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά, όπως έγινε γνωστό από το Ποτάμι, να απευθύνει χαιρετισμό στο προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το Σάββατο μίλησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, και σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του Συνεδρίου. Στο συνέδριο μίλησε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε σε ανώτατο επίπεδο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Η πολιτική εισήγηση, η εισήγηση για την οργανωτική λειτουργία της Συμπαράταξης και το «Πρόγραμμα Ελλάδα» του συνεργαζόμενου σχήματος ήταν τα κείμενα που συζητήθηκαν στο συνέδριο.

Το συνέδριο

Οι θεματικές ομάδες διαμορφώθηκαν ως εξής: Διοικητική Μεταρρύθμιση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για την Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση,  «Νέα Γενιά». Σχέσεις Γενεών: Κρίση Αλληλεγγύης ή Αλληλεγγύη στην Κρίση;, Ανθρώπινα Δικαιώματα στην πράξη, Πολιτισμός και Ανάπτυξη, Ομάδα «Νέας Γενιάς» Restart για την Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό, Πολιτικό Σύστημα και θεσμικές Μεταρρυθμίσεις, Ψηφιακή Ανάπτυξη: διέξοδος για την Ελληνική Οικονομία. Στην εναρκτήρια ομιλία της η κ. Γεννηματά έκανε την πρόταση της για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς. Η πρότασή της περιλαμβάνει εκλογή αρχηγού από τη βάση με ανοιχτές διαδικασίες σε τέσσερις μήνες, νέο μητρώο μελών τον Οκτώβριο, και διεξαγωγή του συνεδρίου μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Πρότεινε ακόμη, τη συγκρότηση ανεξάρτητης οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει τη οργάνωσή του, με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο. Τέλος, στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είπε πως: «οραματίζομαι μία παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα και θα επιβάλλει αδιαπραγμάτευτες προοδευτικές αλλαγές σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία. Οραματίζομαι να χτίσουμε μαζί την νέα παράταξη της σύγχρονης αριστεράς «.

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet