Του Κωστή Γιούργου

Προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές στις 29 Δεκεμβρίου του 2014 με την επίκληση «πολιτικού αδιεξόδου», μετά την ατελέσφορη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς εγκαινίασε για την παράταξή του μια «παράδοση» που καταδυναστεύει τη Νέα Δημοκρατία και ταλαιπωρεί την πολιτική ζωή. Ο τότε αρχηγός της ΝΔ είχε επισπεύσει τη διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, σίγουρος ότι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ –που προεξοφλούνταν ως βέβαιη ακόμα και αν η κυβέρνηση Σαμαρά ολοκλήρωνε τον πλήρη κύκλο της το 2016– θα κατέληγε σύντομα σε ναυάγιο, λόγω αδυναμίας της Αριστεράς να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που θα της κληροδοτούσε η δική του κυβέρνηση.
Πάνω σε αυτή την ανάλυση οικοδομήθηκε το δόγμα της «αριστερής παρένθεσης», που εδραιώθηκε ως νεοδημοκρατική «παράδοση» μετά την «εκπαραθύρωση» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την επικράτηση του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η «παράδοση» ενορχηστρώνει έκτοτε τους τακτικισμούς που υποκαθιστούν τη σοβαρή και παραγωγική αντιπολίτευση που λείπει από τη ΝΔ.. Ο τρόπος που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης είναι όρος του συμβολαίου που τον ανέδειξε στην αρχηγία του κόμματος. Ενός συμβολαίου από το οποίο δεν θα μπορούσε να παρεκκλίνει ακόμη και αν το ήθελε.
Θα ήταν πολιτικά επιπόλαιο να χαρακτηριστεί ακροδεξιός ο κ. Μητσοτάκης. Πιο κοντά στην αλήθεια θα μπορούσε να είναι ο χαρακτηρισμός του αμοραλιστή.

Ακραία πόλωση

Πριν μερικές ημέρες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγνόησε συνειδητά τον κίνδυνο να οδηγηθεί σωρευτικά η πολιτική ζωή της χώρας στην ακραία πόλωση. Το έχει διαπράξει επανειλημμένα ως αρχηγός της συντηρητικής παράταξης, τόσο που να έχει εκλείψει κάθε αμφιβολία ότι αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή του. Σε συνέντευξη που έδωσε στο ειδησεογραφικό πόρταλ Politico.eu, ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να προσδώσει στην πολυσχιδή παράταξη στην οποία αρχηγεύει ιδεολογικά χαρακτηριστικά ξένα στην καραμανλική παράδοση, αλλά που τον εξυπηρετούν στην προσπάθειά του να αναρριχηθεί στην πρωθυπουργία, ξέθαψε από την εμφυλιοπολεμική επιχειρηματολογία την Αριστερά ως συνώνυμο της βίας.
Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι στη σημερινή Ελλάδα μοναδική μήτρα πολιτικής βίας είναι η Αριστερά, έφτασε να εκδόσει… απαλλακτικό βούλευμα για τη Χρυσή Αυγή και την εγκληματική δράση των νεοναζιστικών ταγμάτων εφόδου. Παραβλέποντας συνειδητά το γεγονός ότι η βία είναι εγγενές χαρακτηριστικό της ναζιστικής Χ.Α., ομολογημένο με κάθε ευκαιρία από στελέχη και μέλη της, αποφάνθηκε πως η οργάνωση αυτή «υπήρξε τόσο εξτρεμιστική και χυδαία» ώστε περιθωριοποιήθηκε, και σήμερα «είναι σαν να μην υπάρχει». Ακόμη χειρότερα, το έπραξε προτρέχοντας της Δικαιοσύνης, πριν αυτή απαντήσει, στη συνεχιζόμενη δίκη στον Κορυδαλλό, σε ερωτήματα κακουργηματικών διαστάσεων, όπως αν η Χ.Α. είναι εγκληματική οργάνωση και αν τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν από μέλη της ήταν σε γνώση της ηγεσίας και τελέστηκαν με υπόδειξή της.
Οι ισχυρισμοί αυτοί του αρχηγού της ΝΔ εντάσσονται, ακριβώς, στη λογική της σαμαρικής παράδοσης, του σαμαρικής έμπνευσης δόγματος της «αριστερής παρένθεσης».
Την προσήλωσή του στο δόγμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε εξαρχής να δηλώσει, επαναλαμβάνοντας διαρκώς το αίτημα των εκλογών. Ένα αίτημα που κρίθηκε ανεπαρκές και ατελέσφορο ακόμα και εσωκομματικά, αφού «Δεν εξυπηρετούσε σε τίποτα, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος».
Ο αρχηγός της αξιωματικής επέλεξε, ωστόσο, να κωφεύσει ακόμα και σε επώνυμες προτροπές από το εσωτερικό του κόμματος, ότι η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, «Θα πρέπει να προετοιμάζεται πολύ σοβαρά για το μέλλον», διότι «Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία, θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει αυτό που η ίδια θεωρεί επιτυχία της...», και άρα «Η αντιπολίτευση θα πρέπει να αξιοποιήσει τον χρόνο, ώστε να οργανωθεί, να μιλήσει απλά, να συμφιλιώσει τον λαό με τα αληθινά προβλήματα...».

Η «νέα αντιπολιτευτική τακτική»

Μετά τη διάψευση των προσδοκιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και να πέσει η κυβέρνηση, η «νέα αντιπολιτευτική τακτική» που εμφανίζεται να υιοθετεί σήμερα η ΝΔ, μόνο προσχηματικά αποστασιοποιείται από το δόγμα της «αριστερής παρένθεσης».
Η ΝΔ που απεργάζεται ο κ. Μητσοτάκης δεν ανασυντάσσεται για να εφαρμόσει γραμμή αξιοποίησης του πολιτικού χρόνου προκειμένου η συντηρητική παράταξη να ανασυνταχθεί και να πείσει για τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της. Ο κ. Μητσοτάκης δεν διαθέτει αρετές πολιτικού αναμορφωτή. Ούτε την υπομονή που χρειάζεται για να δρέψει τους καρπούς των επιτυχιών των αντιπάλων του, όταν και όποτε έλθει η ώρα της διαδοχής, κατά πώς ορίζει η δημοκρατική ομαλότητα. Απλώς καιροφυλακτεί, προσδοκώντας οφέλη από την ευκαιριακή εκμετάλλευση των δυσκολιών της κυβέρνησης στο εσωτερικό και των προσκομμάτων που θέτουν οι δανειστές στις προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας.
Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, όπως έδειξε η στάση του κόμματός του στα «μέτωπα» αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση την εβδομάδα που πέρασε:
Στο θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, όπου, με ευθύνη της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ και με στόχο να παραδοθεί η αποκομιδή των απορριμάτων στους ιδιώτες εργολάβους, τέθηκε σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.
Το θέμα των ερευνών της δικαιοσύνης για τη διαλεύκανση της μεγαλύτερης υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών στην Ευρώπη και του ρόλου των αποβρασμάτων που συνδέονται με τις σκοτεινές διαδρομής του πλοίου Noor 1.
Στο θέμα, τέλος, της συγκέντρωσης στην πλατεία Εξαρχείων, που είχε προγραμματίσει για την περασμένη Πέμπτη η συνδικαλιστική οργάνωση των αστυνομικών, επιλογή υποστηριζόμενη από τη ΝΔ και εξώφθαλμα ανοιχτή στον κίνδυνο να προκληθούν εντάσεις και απρόβλεπτα μεταξύ αστυνομίας και αντιεξουσιαστικού χώρου.
Αν ο κ. Μητσοτάκης ανασυντάσσει τη Νέα Δημοκρατία στην προοπτική αντιπαραθέσεων αυτού του είδους, τότε είναι καιρός η Αριστερά να επισπεύσει τη δική της ανασύνταξη, με γνώμονα την προστασία της δημοκρατικής ομαλότητας και όπλο τη διαρκή επαγρύπνηση.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet