Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
• catana@freemail.gr Perfect Mirror

O Entang Wiharso, από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες της Ινδονησίας, θίγει ζητήματα της καθημερινότητας και εξερευνά τα κοινωνικο–πολιτικά θέματα της χώρας του, μέσα από μία στενή εξέταση των διαπροσωπικών σχέσεων, των παραδόσεων και της ανθρώπινης ψυχής. Το βασικό ερώτημα που θέτει στην έκθεσή του Perfect Mirror είναι αν τα κυρίαρχα συστήματα εξουσίας καταπιέζουν τις ατομικές και εσωτερικές επιθυμίες. Η θεματολογία του εστιάζει στην εξουσία, την απώλεια, τα όνειρα και την αγάπη, ενώ παράλληλα, μέσω της δουλειάς του, αναλύει την ιδεολογία, τη φιλοσοφία και την ταυτότητα. Τα έργα του είναι ιδιαιτέρως λεπτομερή και μοιάζουν με ιστούς μέσα στους οποίους μπλέκονται ανθρώπινα σώματα, φυτά, γλώσσες, ουρές, έντερα και τοπία, ενώ συνοδεύονται από πολιτικά φορτισμένα κείμενα. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τρις 26 Φεβρουαρίου. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 10.30π.μ. – 6.30μ.μ., Σάββατο 12μ. – 4μ.μ.
Bernier/ Eliades (Επταχάλκου 11, Αθήνα, τηλ.: 2103413936)

WorkΔέκα καλλιτέχνες πραγματεύονται άμεσα ή έμμεσα την έννοια της δεξιοτεχνίας στην έκθεση που επιμελήθηκε η Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη. Η ιδέα της εργασίας, ως κοινός παρανομαστής των έργων, θέτει ερωτήματα πάνω στη σχέση μεταξύ χειροποίητου και readymade, καθώς και μεταξύ χειρονακτικών πρακτικών και μαζικής παραγωγής. Θίγει ζητήματα όπως το διακοσμητικό, το design, η λαογραφία και οι παραδοσιακές μορφές τέχνης, και ανοίγει μια συζήτηση γύρω από τις έννοιες του πρωτότυπου και της αυθεντικότητας, της αυτονομίας, της αναπαραγωγιμότητας, της υλικότητας, της αισθητικής αξίας και της αξίας εν γένει, καθώς και του έργου τέχνης ως εμπορεύσιμου προϊόντος. Συμμετέχουν οι: J. Balmforth, J. Capper, S. Leόn, Ε. Μπαχλιτζανάκη, Κ. Νικολάου, Α. Ντελάκος, Κ. Ρουσσάκης, Σ. Χριστοδουλίδης, A. Sell, R. Yassin. Η έκθεση διαρκεί έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 12μ. – 8μ.μ., Σάββατο 12μ.  – 4μ.μ.
Elika Gallery (Ομήρου 27, Αθήνα, τηλ.: 2103618045) 

Lazongas: Ζωγραφική - Σχέδιο 1983 - 1993

Μέχρι την 1η Μαρτίου παρουσιάζεται η έκθεση Lazongas: Ζωγραφική–Σχέδιο 1983–1993, στην οποία εκτίθενται 25 έργα, κολλάζ και σχέδια, από τη Συλλογή Χρίστου Χριστοφή. Για τον καλλιτέχνη Λαζόγκα, το σχέδιο είναι η τιμιότητα της τέχνης και πάντοτε το αντιμετώπιζε ως αυτόνομο έργο. Ο ίδιος έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «το σχέδιο ήταν και είναι μία διαρκής εμμονή. Δεν αποτελεί απλώς αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μου, αλλά είναι άμεσα δεμένο με την προσωπική μου ιστορία, τα βιώματά μου, τις αγωνίες και τις διαμαρτυρίες μου ή ακόμη και ζητήματα πολύ προσωπικά».Τα έργα εκτίθενται στο σύνολό τους για πρώτη φορά. Ωράριο: Τετάρτη έως Παρασκευή 6 – 9μ.μ., Σάββατο, Κυριακή 11π.μ. – 5μ.μ.
Φωκίωνος Νέγρη 16 (Φωκίωνος Νέγρη 16, Αθήνα, τηλ.: 2108824681) 

Quest of Query. Interpretations of the Actual

Η έκθεση του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου (Σε Αναζήτηση του Ερωτήματος. Ερμηνείες του Υπαρκτού) παρουσιάζει σαράντα σχέδια και τέσσερις βίντεο-εγκαταστάσεις με αφετηρία τον Σκανδιναβικό Βορρά. Η περιπλάνηση –μεταφορική όσο και κυριολεκτική– μέσα στο θαλάσσιο περιβάλλον, η εθνική και υπερεθνική σημασία μιας παρέλασης, το ανθρώπινο βλέμμα και η μνήμη του τόπου και της εμπειρίας του, ο χώρος και το τοπίο ως αφορμή για ανακάλυψη προσωπικών αφηγήσεων, αποτελούν ορισμένα από τα ερωτήματα της διευρυμένης αναζήτησης των έργων, τα οποία οι θεατές έχουν την ευκαιρία να δουν μέχρι τις 9 Μαρτίου. Οι δύο βασικές ιδέες, το «quest» και το «query», είναι λέξεις που σχετίζονται ετυμολογικά, καθώς προέρχονται από τη λατινική λέξη quaerere (ρωτώ, αναζητώ) και βασική μεθοδολογία του project είναι η επισταμένη διερεύνηση ποικίλων εννοιών, όπως οι πολιτικές συσχετίσεις, η οικολογία και η ανθρωπολογία, μέσα από την καταγραφική αναπαράσταση του περιβάλλοντος χώρου. Να σημειωθεί ότι η έκθεση πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις. 
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης, www.greekstatemuseum.com)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet