«ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ», ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΓΙΑ ΕΥΦΟΡΟ ΜΕΛΛΟΝΠλούσιο πολιτιστικό φεστιβάλ ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι στον εμβληματικό χώρο του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Ενα νέο πολιτιστικό φεστιβάλ ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι στον εμβληματικό χώρο των πρώην Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Εμβληματικός γιατί πρόκειται για μια έκταση που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πειραϊκή ακτογραμμή και που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν εγκαταλελειμμένη. Ως καρπός αγώνων, πέρασε όμως πλέον στα χέρια του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ο οποίος καθάρισε και διαμόρφωσε το χώρο, όπου πλέον φιλοξενεί ένα ανοιχτό θεατράκι 1.000 θέσεων και αθλητικές εγκαταστάσεις. Το παλιό εργοστάσιο Λιπασμάτων, με τις διατηρητέες εγκαταστάσεις, τη χαρακτηριστική πανύψηλη καμινάδα και τη θάλασσα που φτάνει σχεδόν ως τη σκηνή, αποτελούν το φυσικό σκηνικό του χώρου, του Πάρκου Εργατιάς. Εκεί διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά το φεστιβάλ «Λιπάσματα 2017: Φεστιβάλ στη θάλασσα» που περιλαμβάνει πλήθος συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων, με γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο.
Μπορούμε να έχουμε νίκεςΜιλώντας, στο ρ/σ Στο Κόκκινο, για το Φεστιβάλ που διεξάγεται στην έκταση των Λιπασμάτων με αθρόα προσέλευση κόσμου, ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι γιορτή για όσα ήδη πετύχαμε, ψυχαγωγία, αλλά και συμβολικό εφαλτήριο για το μέλλον. Ως δημοτική αρχή είχαμε ευθύνη να δείξουμε κάτι, και το δείχνουμε: Ότι ακόμη και στις σημερινές, άσχημες συνθήκες κρίσης, ο κόσμος μπορεί να έχει νίκες. Να τις χαίρεται, να τις απολαμβάνει. Αξίζει τον κόπο να έλθετε να δείτε πώς έχει διαμορφωθεί η περιοχή, ήδη. Υπήρχαν άνθρωποι που ήλθεαν δακρύζοντας, διότι για πρώτη φορά απέκτησαν πρόσβαση στη θάλασσα».
»Έπρεπε όμως να δείξουμε κάτι ακόμη. Και το δείχνουμε, όχι μόνο με το Φεστιβάλ, αλλά και με την όλη ανάπλαση της περιοχής που δίνει τη δυνατότητα και για μια τέτοια γιορτή: Σε πέντε μήνες, με τη δουλειά και τις κινήσεις “του κακού Δήμου” μεταμορφώθηκε μια περιοχή, η οποία παρέμενε κρανίου τόπος επί 19 χρόνια, στα χέρια της “ιδιωτικής επιχειρηματικότητας”. Κι αυτό σημαίνει πολλά».
Η άλλη «ανάπτυξη»»Νομίζω ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν, σε θετική κατεύθυνση. Η βούληση του κόσμου είναι δεδομένη, το ίδιο και της δημοτικής αρχής. Θετικές αποφάσεις έχει λάβει η Περιφέρεια, με θετικό τρόπο κινήθηκε και η κυβέρνηση στο θέμα των Λιπασμάτων. Στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας υπάρχουν 17 εκατομμύρια για να γίνει απαλλοτρίωση, αν χρειαστεί».
Μιλώντας για τις αξιώσεις της Εθνικής Τράπεζας και τις επιχειρηματικές κινήσεις στην εν λόγω έκταση της «Oil One» του Δ. Μελισσανίδη, ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας επισήμανε: «Δεν έχουμε καμία ιδεοληψία, έχουμε όμως σταθερή απόφαση και αυτή είναι αυτονόητα ορθή: Όχι πια βιομηχανική δραστηριότητα στην έκταση αυτή. Προορίζεται για άλλα. Να αναζωογονήσει την πόλη. Ξέρετε, κάποτε υπήρχε το επιχείρημα ότι ο κόσμος έπρεπε να βρει δουλειά, πάση θυσία. Ήταν τότε που τα Λιπάσματα απασχολούσαν 3.500 ανθρώπους. Το επιχείρημα αυτό έχει πλέον εξαφανιστεί. Η ανάπτυξη και η απασχόληση στην πόλη είναι συνάρτηση δραστηριοτήτων που φέρνουν ανάσες, όχι ρύπους και υποβάθμιση. Όσοι έρχονται στο Φεστιβάλ αυτές τις ημέρες και όσοι θα έλθουν και στο μέλλον, βλέπουν το πρόπλασμα μιας νέας, άλλης Δραπετσώνας. Κι αυτήν θα την ολοκληρώσουμε».
Ζ.Γ. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε την Παρασκευή 23 Ιουνίου, με μια μεγάλη συναυλία τoυ Σωκράτη Μάλαμα, και θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι μέχρι στιγμής προγραμματισμένες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν από εδώ και εμπρός:
Μουσικά δρώμενα: 9/7, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Η ιστορία της συμφωνικής ορχήστρας σε μια ώρα, υπό τη μουσική διεύθυνση της διακεκριμένης μαέστρου Ελίζας Γώγου και με τη σύμπραξη των ταλαντούχων ηθοποιών Ορέστη Τζιόβα και Τάσου Δημητρόπουλου. 14/7, Θανάσης Βασιλόπουλος, μαζί του ο Γιώργος Σαρρής. 15/7, Γλυκερία «Σμυρνέικο Μινόρε», συμμετέχουν η Dilek Koc και η Αρετή Κετιμέ. 17/7, Koza Mostra & Θραξ Πανξ. 19/7, Active Member. 20/7, Ματούλα Ζαμάνη. 21/7, Nightstalker, Mr highway band, Empty Frame. 24/7, Χρήστος Θηβαίος και Μαρία Παπαγεωργίου. 27/7, Haig Yazdjian & Δημήτρης Υφαντής. 7/8, Θοδωρής Κοτονιάς & Σαββέρια Μαργιολά, αφιέρωμα στον Νίκο Παπάζογλου. 30/8, Βασίλης Παπακωνσταντίνου. 2/9, Βέβηλος, Αντίποινα & Social Waste, Cerebro, οn decks DJ Magnum. Το πρόγραμμα των συναυλιών θα εμπλουτιστεί και με άλλες παραστάσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Θεατρικές παραστάσεις: 28/6: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», 4/7: «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα», 6/7: «Είστε και φαίνεστε» (παιδικό), 13/7: Χαρτοπόλεμος, 16/7: «Ματωμένος Γάμος», 23/7: Stand up Comedy με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη κ.ά., 26/7: «Κατερίνα», 31/7: «Τα δώρα του Προμηθέα» (παιδικό), 5/8: Οιδίπους τύραννος.
Ελάτε να απολαύσετε καλοκαιρινές νύχτες με μουσική και θέατρο, δίπλα στη θάλασσα, σε ένα μοναδικό σκηνικό που μας θυμίζει ότι ο πολιτισμός μπορεί να μεταμορφώσει τις ζωές μας προς το καλύτερο.
Info: Παλιό Εργοστάσιο Λιπασμάτων - Πάργκο Εργατιάς, ώρα έναρξης όλων των παραστάσεων: 9.30μ.μ., ελεύθερη είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις. Πρόσβαση: Από ΗΣΑΠ Πειραιά, το τρόλεϊ 20 και το λεωφορείο 859, Στάση Δραπετσώνα.