arxaiotites

Κίνδυνο για τις αρχαιότητες στο Ελληνικό και ευθύνες στο ΥΠΠΟΑ επιρρίπτουν οι Έλληνες αρχαιολόγοι. Σε επιστολή προς την υπουργό κυρία Κονιόρδου και την γ.γ. του ΥΠΠΟΑ δρ Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη και παραλήπτες όλα τα μέλη του, γραμμένη σε σκληρή γλώσσα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επανέρχεται στο θέμα των αρχαιοτήτων του Ελληνικού και εκφράζει εκ νέου τις ανησυχίες του για την τύχη των σπουδαίων καταλοίπων που βρέθηκαν στην περιοχή, ενώ διασαφηνίζει ακόμα περισσότερο τις προτάσεις του για τη διάσωση και διαχείριση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.
«Υπενθυμίζουμε, για πολλοστή φορά προς κάθε κατεύθυνση, πως δεν είμαστε διατιθέμενοι να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία καταστρατήγησης του Αρχαιολογικού Νόμου, παράκαμψης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και διακινδύνευσης των αρχαιοτήτων, απέναντι σε όσους -πολιτικούς και επενδυτές-, με πρόσχημα την ανάπτυξη, αντιμετωπίζουν τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου ως εμπόδιο για τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα» τονίζουν.

Στην επιστολή, διαπιστώνεται η αγωνία του ΣΕΑ για την τύχη των σημαντικών αρχαιοτήτων του χώρου που καλύπτουν συνεχόμενη κατοίκηση και δραστηριότητα από την 4η π.Χ. χιλιετία. Συγκεκριμένα σημειώνεται στην επιστολή: «Το Δ.Σ. του ΣΕΑ παρακολουθεί με εξαιρετική ανησυχία την πορεία της υπόθεσης των αρχαιοτήτων στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Όπως είναι γνωστό, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. έχουν προτείνει την κήρυξη των γνωστών αρχαιοτήτων και μνημείων της υπό συζήτηση περιοχής, η οποία καλύπτει τους αρχαίους Δήμους Αλιμούντος και Ευωνύμου, με κριτήριο τις σημαντικές αρχαιότητες που εντοπίστηκαν κατά την έρευνα πεδίου και οι οποίες ορίζουν ένα πεδίο ανθρώπινης δραστηριότητας από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τις μέρες μας (αρχαία οικιστικά κατάλοιπα, οικοδομικά λείψανα, ταφικά σύνολα και μεγάλος αριθμός αρχαίων κινητών ευρημάτων, τα οποία αποτελούν τις υλικές μαρτυρίες κοινωνιών με μεγαλύτερη ή μικρότερη ακμή διαχρονικά). Η τεκμηριωμένη πρόταση για την κήρυξη της περιοχής δεν έχει ακόμα εξεταστεί, όπως επιβάλλεται από τον Αρχαιολογικό Νόμο, ενώ αντίθετα ακολουθούνται, εν κρυπτώ, από τους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς παράγοντες, διαδικασίες που επιχειρούν να παρακάμψουν την κείμενη νομοθεσία και, κυρίως, θέτουν σε κίνδυνο τις αρχαιότητες».
Θυμίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού υπάρχουν ταφικά μνημεία από τα μυκηναϊκά ακόμη χρόνια. Τα έργα για προς σταθμούς μετρό «Αργυρούπολη» και «Άλιμος» έφεραν στο φως ευρήματα διαφόρων περιόδων, όπως ένα μοναδικό εργαστήριο κατεργασίας λιναριού του 13ου αιώνα π.Χ. και ένα νεκροταφείο των κλασικών χρόνων, ενώ ήταν ήδη γνωστό το ταφικό μνημείο του Ελληνικού (4ος αιώνας π.Χ.) το οποίο για τα έργα κατασκευής του αεροδρομίου αποσυντέθηκε, μεταφέρθηκε και ανασυντέθηκε κομμάτι-κομμάτι σε άλλη περιοχή, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Γι’ αυτό αλλά και για την ταφική περίβολο που αποκαλύφτηκε, η υπεύθυνη των εργασιών αρχαιολόγος κ. Καζά-Παπαγεωργίου λέει ότι είναι ευρήματα που έρχονται στο φως μια φορά στον αιώνα. Αποκαλύφθηκε ένα αρχαίο θέατρο. Οι έρευνες συνεχίζονται και έρχονται διαρκώς στο φως σημαντικά ευρήματα.
Ο ΣΕΑ είχε παρέμβει ξανά για το θέμα τον Μάρτιο και στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τόνιζε: «Μετά την ψήφιση της σκανδαλώδους σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού στην Lamda Development, η οποία περιλαμβάνει αδιανόητες για κάθε ευνομούμενο κράτος διατάξεις υπέρ του επενδυτή (όπως λ.χ. αποζημίωσή του σε περίπτωση εκ των υστέρων ανεύρεσης ή/και κήρυξης αρχαιοτήτων), η κυβέρνηση φαίνεται πως θυσιάζει και το στοιχειώδες συνταγματικό της καθήκον απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά».
Στην πρόσφατη ανακοίνωσή τους, οι αρχαιολόγοι, οι πλέον υπεύθυνοι λόγω επιστημονικής ειδικότητας, για θέματα που αφορούν τη διάσωση και μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς, θέτουν ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης: «Στις 22 Μαΐου 2017 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) ενέκρινε ένα, αμφίβολης νομιμότητας, σχέδιο γενικού Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. Η απόφαση αυτή περιεβλήθη με επισημότητα δημοσιευόμενη στην Εφημερίδα προς Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 1862/26.5.2017). Ομως, στη δισέλιδη απόφασή του, το Συμβούλιο δεν αναφέρει το αντικείμενο προς συνεργασίας. Τι ακριβώς ενέκρινε το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.;»
Η πρόταση προς Lamda Development, το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, κατατέθηκε μόλις στις 15 Ιουνίου. Ως αίτιο της καθυστέρησης προβλήθηκε από την εταιρεία η εκκρεμότητα της πρότασης κήρυξης τμήματος της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου, κάτι που ακούγεται τουλάχιστον ως περίεργο. Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου, έχουν ανάγκη προστασίας, χρόνου μελέτης και εξεύρεσης τρόπων προβολής –που, εκτός των άλλων, θα μπορούσε να αναδείξει την περιοχή σε πόλο έλξης επισκεπτών με ιστορικά ενδιαφέροντα και όχι μόνο.
Στην επιστολή του το Δ.Σ. του ΣΕΑ καλεί «την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. να μην ακολουθήσει μεθοδεύσεις του παρελθόντος, αλλά να εφαρμόσει τις διαδικασίες των συλλογικών οργάνων που προβλέπονται θεσμικά από τον Νόμο και τον Οργανισμό της Υπηρεσίας. Να μην αποκρύψει κρίσιμα στοιχεία ταυτότητας του ακίνητου ως γνωστού αρχαιολογικού χώρου και να μην παρακάμψει τις συνταγματικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν, κατά τη θεσμική διαδικασία των εγκρίσεων (Κ.Α.Σ., ΣτΕ)». Απαιτεί δε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ «να σταματήσει κάθε ενέργεια που κινείται εκτός της εκ του Αρχαιολογικού Νόμου προβλεπόμενης διαδικασίας, να δημοσιοποιήσει άμεσα το περιεχόμενο του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας που υπέγραψε με την Ελληνικό Α.Ε., χωρίς να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α., και το οποίο ενέκρινε το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., να δημοσιοποιήσει άμεσα το Σ.Ο.Α. που κατέθεσε η Lamda Development και να προχωρήσει άμεσα στην επιβαλλόμενη εκ του νόμου εισαγωγή του θέματος προς κήρυξης-οριοθέτησης στο Κ.Α.Σ. και να εισαγάγει στο Κ.Α.Σ. προς έγκριση το Σ.Ο.Α.»
Εμείς να πούμε απλά εκείνο το χιλιοειπωμένο αλλά πάντα επίκαιρο «γι’ αυτά πολεμήσαμε».

Μαρώ Τριανταφύλλου
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet