venezouela

Οι διαμαρτυρίες και οι δράσεις αποσταθεροποίησης που οργανώνει η βενεζουελανική ακροδεξιά από τον προηγούμενο Απρίλιο, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού. Τα βίαια επεισόδια έχουν αφήσει πίσω τους πάνω από 85 νεκρούς και πολλαπλές ζημιές σε δημόσια αγαθά.

Αυτή η αντιπολιτευόμενη μειοψηφία δεν προσπαθεί αυτή τη στιγμή να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να καταστρέψει ολοκληρωτικά τη χώρα, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους της. Ουσιαστικά έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την πολιτική οδό και σκοπός τους είναι να διαρρήξουν τη δημοκρατική ζωή, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το κόστος, ούτε το οικονομικό, ούτε το ανθρώπινο. Δολοφονούν, καίνε, ξυλοκοπούν, λεηλατούν. Η βία έχει οδηγηθεί σε ακραία όρια, διαλύοντας κάθε έννοια καθημερινότητας.
Ένας μικρός απολογισμός αυτών των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και των επιθέσεων σε πολίτες, αλλά και δημόσια κτίρια, αποθήκες τροφίμων κτλ, αποδεικνύει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα. Μία από τις πιο πρόσφατες επιθέσεις, στα τέλη Ιουνίου, προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε κρατική αποθήκη τροφίμων στην επαρχία του Ανσοάτεγκι, από την οποία εξαρτώνται για την επιβίωσή τους πάνω από 40.000 οικογένειες. Οι αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ που πέταξαν δύο άτομα έκαψαν τους 50 από τους 180 τόνους τροφίμων της αποθήκης που τροφοδοτεί πολλά σχολεία, νοσοκομεία, φυλακές και δημόσια εστιατόρια. Παράλληλα, είναι καθημερινή πρακτική σε ολόκληρη τη χώρα η λεηλασία καταστημάτων από ακροδεξιούς σε συνεργασία με ένοπλες συμμορίες.
Καταστροφικές επιθέσεις έχουν δεχτεί, επίσης, πολλά σχολεία, νοσοκομεία, οι εγκαταστάσεις των δημόσιων συγκοινωνιών, υπουργεία, η έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, καθώς και στρατιωτικές βάσεις. Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών πολιτικής αντιπαράθεσης που θα οδηγήσουν στις εκλογές της 30ης Ιουλίου για την ανάδειξη συντακτικής βουλής, η αντιπολίτευση, που δεν αναγνωρίζει αυτές τις εκλογές και τις θεωρεί το τελευταίο τέχνασμα του Μαδούρο για να παραμείνει στην εξουσία, προωθεί τη βία κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη πάνω από 85 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες.

Στόχος ο διχασμός

Η πρακτική των εγκλημάτων μίσους που διαπράττονται από τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές έχει σαν στόχο να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό της Βενεζουέλας, προκαλώντας διχασμό στη χώρα. Δολοφονίες τσαβιστών, αλλά και τυχαίοι θάνατοι, σπέρνουν το φόβο, ενώ την ίδια στιγμή οι εμπρησμοί αποθηκών με τρόφιμα και η λεηλασία των σούπερ μάρκετ κάνουν ορατή την απειλή της πείνας.
Τα λάθη που έχει διαπράξει η κυβέρνηση και οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν για τις αποφάσεις της δεν είναι δυνατόν να δικαιολογούν τη μετατροπή της βίας σε καθημερινή πρακτική εκ μέρους μιας μειοψηφικής ομάδας της αντιπολίτευσης, που εν ονόματι της δημοκρατίας και της ελευθερίας εγκαθιστούν παραδόξως ένα καθεστώς πανικού. Φόβος, διχασμός, καθημερινή βία στους δρόμους μοιάζουν να αποτελούν τα στοιχεία ενός σχεδίου εκτροπής, που δεν αποκλείει ως εξέλιξη είτε ένα πραξικόπημα, είτε ακόμη και το ενδεχόμενο μιας ξένης παρέμβασης στη χώρα. Η Βενεζουέλα βρίσκεται κυριολεκτικά στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Μεγάλο μέρος του τοπικού Τύπου, αλλά και τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζουν με μεροληπτικό τρόπο όσα συμβαίνουν σήμερα στη Βενεζουέλα. Κι αν είναι δικαίωμά τους, προφανώς, να δίνουν έμφαση στα λάθη της κυβέρνησης και του ίδιου του Μαδούρο, είναι απαράδεκτη η αποσιώπηση ή η δικαιολόγηση των βιαιοτήτων που προκαλεί και διαπράττει η αντιπολίτευση. Δεν είναι δυνατόν να κανονικοποιείται η καθημερινή τρομοκρατία. Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, αφού έχασε διαδοχικές εκλογές μέχρι το 2013, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές το Δεκέμβριο του 2015, φαίνεται όμως ότι απατήθηκε ως προς τις δυνατότητες που της πρόσφερε αυτή η νίκη. Πήρε στα χέρια της τη νομοθετική, όχι όμως και την εκτελεστική εξουσία, σε μια χώρα όμως που, σύμφωνα με το Σύνταγμά της, είναι προεδρευόμενη δημοκρατία. Ωστόσο, αυτή η σύγκρουση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας που έχει προκαλέσει πολλές δυσλειτουργίες και μεγάλη ένταση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα υπέρ της τρομοκρατίας, που σήμερα κυριαρχεί στη χώρα.

Η αντιπολίτευση αρνείται το διάλογο

Η βενεζουελανική αντιπολίτευση είχε την ευκαιρία να διαχωρίσει τη θέση της και να καταδικάσει κάποιες έστω από αυτές τις τρομοκρατικές πρακτικές, αλλά δεν το έκανε. Μοναδικός της στόχος φαίνεται να είναι η απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία, με κάθε τρόπο και μέσο. Γι’ αυτό και επιτίθενται σε οποιονδήποτε κάνει έκκληση για διάλογο και κατευνασμό της πολιτικής σύγκρουσης, είτε πρόκειται για τον Ερνέστο Σάμπερ, γενικό γραμματέα της Unasur, είτε για τον Θαπατέρο, τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας. Ακόμη και οι εκκλήσεις του Πάπα για ειρήνη και δημοκρατία στη Βενεζουέλα και η πρότασή του να αναλάβει το Βατικανό μεσολαβητικό ρόλο, αντιμετωπίζουν την άρνηση της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε διάλογο με τον Μαδούρο. Και αν ο Μαδούρο καταδίκασε την εβδομάδα που μας πέρασε τη βίαιη εισβολή οπαδών του στο Κοινοβούλιο, η αντιπολίτευση δεν είχε την ίδια αντίδραση λίγες μέρες νωρίτερα όταν ένα κλεμμένο ελικόπτερο επιτέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αντίθετα, θεώρησε την επίθεση σκηνοθετημένη από την κυβέρνηση ή, σε άλλη περίπτωση, μια πράξη που διαπράχθηκε από αστυνομικούς που βαρέθηκαν πια την υπάρχουσα κατάσταση. Με παρόμοιο τρόπο καλύπτουν το γεγονός και τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Όλα αυτά μόνο όξυνση της κατάστασης προαναγγέλλουν, με άγνωστες συνέπειες για την ειρήνη και τη δημοκρατία στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Δανάη Ψωμοπούλου
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet