kypriako

Παρά τις αμυδρές ελπίδες που είχαν διαφανεί για μια συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου στη Νέα Υόρκη, εφόσον η Τουρκία αποδεχόταν την εγκατάλειψη των παρεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων, η διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας κατέληξε σε αδιέξοδο.
Οι συνεχείς παρεμβάσεις προσωπικά του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες δεν αποδείχτηκαν ικανές να μεταπείσουν την τουρική πλευρά, που επέμεινε ως το τέλος στη διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων τουλάχιστον για 15 χρόνια ακόμα, οπότε και θα μπορούσε να επανεξεταστεί το ζήτημα.
Εκτός αυτού, όπως φαίνεται, δεν μπόρεσε να υπάρξει συμφωνία και ως προς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας και τις εδαφικές αναπροσαρμογές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους απέδωσε το αδιέξοδο στην εμμονή της τουρκικής πλευράς σε αδιάλλακτες θέσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές. Μίλησε ακόμη για «άριστη συνεργασία» με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και με τον έλληνα πρωθυπουργό. Φρόντισε, ωστόσο, να σημειώσει ότι «η εξέλιξη δεν είναι σε καμία περίπτωση θετική, αλλά δεν αποτελεί και το τέλος του δρόμου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει συνέχεια των προσπαθειών. Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο Αντόνιο Γκουτιέρες, απανώντας σε σχετική ερώτηση: «Η διάσκεψη έληξε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες». Ενώ τόνισε ότι ο ΟΗΕ ως διαμεσολαβητής θα είναι πάντα στη διάθεση όλων των μερών.

Δήλωση εκπροσώπου του ΑΚΕΛ

Την πρώτη εκτίμηση για τη λήξη της διάσκεψης χωρίς αποτέλεσμα έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου:
«Είναι απογοητευτικό και αρνητικό το γεγονός ότι η διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία κατέληξε σε αδιέξοδο. Τα αδιέξοδα και οι αποτυχίες στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού συντηρούν το διχοτομικό και κατοχικό στάτους κβο, που είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο. Η επόμενη μέρα της διάσκεψης για το Κυπριακό είναι γεμάτη από προκλήσεις, για τις οποίες συλλογικά πρέπει να προβληματιστούμε. Η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους που συλλογικά πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Επειδή καμία ενημέρωση δεν έχουμε για το τι έγινε στη Διάσκεψη, δεν θα ήταν σοβαρό και υπεύθυνο από μέρους μας να καταλήγαμε σε βεβιασμένα συμπεράσματα στη βάση των όσων μεταδίδονται ως πληροφορίες. Είναι, βέβαια, προφανές ότι από την Τουρκία εγέρθηκαν απαράδεκτες αξιώσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές. Χωρίς όμως να έχουμε τη συνολική εικόνα, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τα όσα έγιναν. Θα το κάνουμε αυτό αφού ενημερωθούμε. Είναι σημαντικό να έχουμε τη δική μας εκτίμηση, γιατί απέτυχε η διάσκεψη, αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό και κρίσιμο τι θα καταγράψουν οι τρίτοι και ειδικά ο ΟΗΕ σχετικά με τα αποτελέσματά της.
Επομένως, ας μην κυριαρχήσει στο εσωτερικό η λογική της πολιτικής κεφαλαιοποίησης των αρνητικών εξελίξεων, όταν οι στιγμές για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας είναι κρίσιμες. Για την αποτροπή αρνητικών εξελίξεων και την προώθηση της προοπτικής της λύσης επιβάλλεται η οικοδόμηση συνεργασίας με τους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους.
Για το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο ότι η μη λύση δεν αποτελεί λύση. Επομένως, ανεξαρτήτως της απογοήτευσης που προκαλεί η αποτυχία της διάσκεψης για το Κυπριακό, θα πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην επίτευξη λύσης που να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και το λαό μας».

Δ. Ψ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet