Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

 

“Τροβατόρε” του Τζουζέπε Βέρντι

Η δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είναι η δημοφιλέστατη όπερα Τροβατόρε, μία από τις σημαντικότερες του Τζουζέπε Βέρντι. Πρόκειται για το πλέον αντιπροσωπευτικό μελόδραμα του Ρομαντισμού, στο οποίο τα συναισθήματα εκφράζονται μέσα από μελωδικές άριες και ντουέτα γεμάτα πάθος, όπως επίσης διάσημα χορωδιακά, που δίκαια έχουν χαρίσει στην όπερα αυτή την αθανασία. Στον Τροβατόρε όλα διαδραματίζονται ανάμεσα στη φωτιά και στο φεγγαρόφωτο, ανάμεσα στη φλόγα του πάθους που καίει στα σωθικά και των τεσσάρων βασικών χαρακτήρων και στο ψυχρό φως του φεγγαριού, που φωτίζει ακραίες καταστάσεις. Κείμενο και μουσική μοιάζουν με σύνοψη των στερεοτύπων του είδους. Η υπόθεση, γεμάτη απρόσμενες ανατροπές, παρουσιάζει δύο αδέλφια, τα οποία δεν γνωρίζουν τη συγγένειά τους, ερωτευμένα με την ίδια γυναίκα. Πρόσωπο-κλειδί είναι μια τσιγγάνα, που προκειμένου να εκδικηθεί για τον άδικο θάνατο της μητέρας της έριξε κατά λάθος στη φωτιά το δικό της παιδί. Η εντυπωσιακή παραγωγή, σε σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς του Στέφανο Πόντα, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2012, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.
Ο Τροβατόρε είναι μια κατ’ εξοχήν «όπερα τραγουδιστών», καθώς απαιτεί κορυφαίους ερμηνευτές στους βασικούς ρόλους. Στην παραγωγή της ΕΛΣ συμμετέχουν μερικοί από τους σημαντικότερους ερμηνευτές παγκοσμίως, όπως Μανρίκο: Πιέρο Πρέτι (21, 23/7) - Βάλτερ Φρακάρο (25, 27/7), Λεονόρα: Τσέλια Κοστέα, Αζουτσένα: Γιελένα Μανίστινα, Κόμης ντι Λούνα: Δημήτρης Πλατανιάς (21, 23/7) - Δημήτρης Τηλιακός (25, 27/7), Φεράντο: Τάσος Αποστόλου.
Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης, σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια - φωτισμοί: Στέφανο Πόντα, διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ. Στην ιταλική γλώσσα, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.
Στις 21,23, 25 και 27 Ιουλίου, στις 9μ.μ., στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τιμές εισιτηρίων: από 25 έως 100 ευρώ, φοιτητικό - ΑΜΕΑ: 15 ευρώ.

 

Βάκχες: μια λειτουργία

 

Το Λύκειο Επιδαύρου, ο νέος θεσμός του Φεστιβάλ που εγκαινιάστηκε φέτος, ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου και συνεχίζεται μέχρι τις 19 του μηνός. Εκπαιδευτικά εργαστήρια, δράσεις για το κοινό, διαλέξεις, masterclasses, συνθέτουν το πλούσιο πρόγραμμα του Λυκείου, το οποίο παρακολουθούν σπουδαστές από όλο τον κόσμο και διδάσκουν καταξιωμένοι διεθνείς καλλιτέχνες.
Στο πλαίσιο του Λυκείου Επιδαύρου, η Μάρθα Φριντζήλα πρόκειται να παρουσιάσει τις Βάκχες τονίζοντας το μουσικό διονυσιακό χαρακτήρα τους. Με πυρήνα τον αρχετυπικό χαρακτήρα του Διονύσου ως ξένου και με κεντρικό άξονα τη μουσική και την εξουσία της πάνω στους ανθρώπους, η παράσταση των Βακχών παρουσιάζεται ως μουσικό θεραπευτικό δρώμενο που ενώνει την «οργιαστική» ροκ με τους αφρικανικούς ρυθμούς και τους αραβικούς μουσικούς δρόμους. Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα, σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα, μουσική: Βασίλης Μαντζούκης, χορογραφία: RootlessRoot (Λίντα Καπετανέα, Γιόζεφ Φρούτσεκ), ηθοποιοί - τραγουδιστές: Νάνσυ Σιδέρη, Σταυρούλα Παυλίκου, Μάρθα Φριντζήλα, Μιχάλης Πανάδης, Φοίβος Συμεωνίδης, Τάσος Δημητρόπουλος, μουσικοί: Βασίλης Μαντζούκης (ηλεκτρική κιθάρα, tapes, φωνή), Αντώνης Μαράτος (μπάσο), Νίκος Παπαβρανούσης (τύμπανα), Kώστας Νικολόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), Πανού Μανού (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), Βαγγέλης Παρασκευαΐδης (τύμπανα, κρουστά), Κοσμάς Λαμπίδης (νέι). Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των σπουδαστών του Λυκείου.
Την Τετάρτη 18 Ιουλίου, στις 9.30μ.μ., στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου. Τιμή εισιτηρίων: 5 ευρώ.


Ρετρομανία

Ενα νέο φεστιβάλ εγκαινιάζει η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αφιερωμένο στο ρετρό. Καμία εκδοχή του ρετρό δεν είναι ξένη στη Ρετρομανία, η οποία θα κατακλύσει το σύνολο των χώρων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Κυριακή 16 Ιουλίου, από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, γεμίζοντας με νοσταλγία, αλλά και χιούμορ, κάθε γωνιά του.  Η νοσταλγική επιστροφή σε μια χρονική περίοδο που γνωρίζουμε με τη διαμεσολάβηση αφηγήσεων, ήχων, εικόνων και αισθήσεων, μέσα από έργα τέχνης και πολιτισμού που έρχονται από ένα ιδεατό παρελθόν, είναι η κύρια δύναμη του ρετρό, που επιστρέφει δυναμικά στην εποχή μας και επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με όλα αυτά που μάθαμε να θεωρούμε παρωχημένα. Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, καθιερώνει ένα ετήσιο καταιγιστικό φεστιβάλ ρετρό, τη Ρετρομανία.
Την Κυριακή 16 Ιουλίου, στις 11π.μ.: Εναλλακτική Σκηνή Μουσικές Συντεταγμένες. Το εργαστήρι μουσικής και αφήγησης της ΕΛΣ για ενήλικες άνω των 65 ετών παρουσιάζει μια συναυλία με έντονη συναισθηματική φόρτιση και ρετρό ιστορίες. Συντονισμός: Ομάδα Αστάρτη. Είσοδος ελεύθερη.
Στις 12μ.: Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (Κεντρική Σκηνή ΕΛΣ), Συναυλία της Big Band της Στρατιωτικής Μουσικής Φρουράς Αθηνών. Διεύθυνση μπάντας: Μιχαήλ Χασούρης. Είσοδος ελεύθερη Στη 1μ.μ.: Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (Κεντρική Σκηνή ΕΛΣ), Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Από το 1959 έως το 1997 το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης ήταν ένας από τους κορυφαίους θεσμούς της ελαφράς μουσικής, καθώς από αυτό πέρασαν σπουδαίοι συνθέτες και ερμηνευτές, ενώ μέσω αυτού αναδείχθηκαν διαχρονικά τραγούδια. Την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ διευθύνει ο Ανδρέας Πυλαρινός. Ερμηνεύουν οι Βάσια Ζαχαροπούλου και Χρήστος Κεχρής. Τιμές εισιτηρίων 5, 7 ευρώ.
Στις 2μ.μ.: Εναλλακτική Σκηνή, Μια φωνή την έχουμε. Καραόκε ρετρομανίας συνοδεία του πιανίστα Φρίξου Μόρτζου. Είσοδος ελεύθερη.
Από τις 2μ.μ. έως τις 6μ.μ.: Παρασκήνιο Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος (Κεντρική Σκηνή ΕΛΣ), «Ζουρ φιξ». Είσοδος ελεύθερη. Απαιτείται η κράτηση θέσης.
Στις 5μ.μ.: Εναλλακτική Σκηνή, Τραγούδια για τις κυρίες του παλιού καιρού. Συναυλία με την Μπέττυ Χαρλαύτη, ενορχήστρωση: Γιάννης Μπελώνης. Είσοδος ελεύθερη.
Στις 6μ.μ.: Εναλλακτική Σκηνή, Η Στέλλα Γκρέκα θυμάται. Είσοδος ελεύθερη.
Στις 7μ.μ.: Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (Κεντρική Σκηνή ΕΛΣ), Ο Γιώργος Ψυχογιός αυτοσχεδιάζει Μίμη Πλέσσα. Είσοδος ελεύθερη.
Στις 7μ.μ.: Εναλλακτική Σκηνή. Μαζί με τη Γιοβάννα. Τιμές εισιτηρίων 5, 7 ευρώ.
Στις 8μ.μ.: Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (Κεντρική Σκηνή ΕΛΣ), Γκαλά ελληνικής οπερέτας με την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης. Ερμηνεύουν οι Γιάννης Γιαννίσης, Ειρήνη Καράγιαννη, Μίνα Πολυχρόνου, Γιάννης Χριστόπουλος. Τιμές εισιτηρίων 10, 15 ευρώ.
Στις 9μ.μ.: Εναλλακτική Σκηνή. Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ξεχνά. Τιμές εισιτηρίων 5, 7 ευρώ.
Στις 10μ.μ.: Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (Κεντρική Σκηνή ΕΛΣ). Ελαφρά τραγούδια του Μεσοπολέμου. Συναυλία των Αργύρη Μπακιρτζή, Μιχάλη Σιγανίδη, Κώστα Βόμβολου και Εύης Μάζη .Τιμές εισιτηρίων 5, 7 ευρώ
Στις 10μ.μ.: Εναλλακτική Σκηνή. Πέννυ Μπαλτατζή, «Όλα στο retro-blend». Τιμές εισιτηρίων 5, 7 ευρώ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet