kariotakis

Για περίπου δέκα μέρες η Θεσσαλονίκη ταλαιπωρήθηκε από το δύσοσμο πηχτό φυτοπλαγκτόν που είχε καλύψει μεγάλο μέρος του Θερμαϊκού, εγείροντας ταυτοχρόνως σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη ρύπανση του κόλπου της περιοχής.
«Με την ιδιαίτερη βοήθεια κάποιων από τους χορηγούς, βάζουμε σε χρήση επιπλέον ειδικό εξοπλισμό για τη μείωση του φυτοπλαγκτόν. Αν και το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης για να αντιμετωπιστεί εύκολα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το καταπολεμήσουμε και να το μειώσουμε σε αποδεκτά όρια. Ο Θερμαϊκός αποτελεί βασικό παράγοντα για την ευημερία της Θεσσαλονίκης και θα τον προστατεύσουμε με κάθε τρόπο», είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Το πρόβλημα του δύσοσμου φυτοπλαγκτόν εμφανίζεται κάθε χρόνο στον Θερμαϊκό και είναι απόρροια της αποσύνθεσης των φυκιών. Κανονικά όταν υπάρχει επαρκή οξυγόνο τα φύκια κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσής τους ελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες μαζί με το μειωμένο οξυγόνο προκαλούν την αλλαγή των συστατικών της αποσύνθεσης, με αποτέλεσμα να ελευθερώνουν ουσίες όπως μεθάνιο και υδρόθειο. Τα υπολείμματα που εγκαταλείπονται στο Θερμαϊκό Κόλπο οδηγούν στην ύπαρξη υπέρογκης ποσότητας τροφής και κατ’ επέκταση στις μεγάλες ποσότητες φυκιών. Η ποσότητα που εμφανίστηκε φέτος στη θάλασσα της Θεσσαλονίκης ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών και προκάλεσε τον έντονο προβληματισμό τόσο των κατοίκων όσο και των αρμόδιων φορέων, καθώς δεν υπήρχε η απαραίτητη χρηματική δαπάνη και τεχνογνωσία για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Την επιχείρηση καθαρισμού είχε αναλάβει εξαρχής το απορρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη», το οποίο όμως μετά από κάποιες μέρες φάνηκε να μην μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Αυτή η αδυναμία καθαρισμού του φαινομένου ήταν και ένας από τους λόγους που διάφοροι ιδιώτες της πόλης προσφέρθηκαν να παρέχουν χρηματική βοήθεια στο δήμο, ώστε να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, τοποθετήθηκε ακόμα και δίχτυ από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μέχρι και το ναυτικό όμιλο για να συγκρατήσει το φυτοπλαγκτόν, ενώ δύο βυτιοφόρα οχήματα ξεκίνησαν να το απορροφούν. Τελικά, η φύση με τη καταλυτική βοήθεια του Βαρδάρη ήταν εκείνη που εξομάλυνε την κατάσταση.
Μολαταύτα, η έκταση του φαινομένου θα πρέπει να ανησυχήσει τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία του Θερμαϊκού κόλπου από τα επιβλαβή λύματα. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι πριν από μερικά χρόνια ο κόλπος θεωρούταν νεκρός λόγω της έντονης ρύπανσής του ακόμα και με τοξικά βαρέα μέταλλα. Η μερική λειτουργία βιολογικού καθαρισμού στην πόλη και η σειρά άλλων πρωτοβουλιών συνέβαλλαν σημαντικά στην αναγέννησή του. Η μη καθολική ολοκλήρωση, όμως, του βιολογικού καθαρισμού μαζί με άλλες ανολοκλήρωτες ενέργειες των τοπικών αρχόντων και τη συνεχόμενη ρύπανση φέρνουν αυτή την αναγέννηση σε ρίσκο.

Μ.Α.
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet