Με το βλέμμα στους εργαζόμενους και το περιβάλλον

zounis_2

Από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ξεκίνησε η κυβέρνηση να υλοποιεί τα 13 αναπτυξιακά συνέδρια, ένα σε κάθε περιφέρεια, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Την Τετάρτη, 12.7.17, ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε στην Κοζάνη όπου παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα έχει στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων της κάθε περιφέρειας ξεχωριστά.

«Ηρθαμε για να σας ακούσουμε περισσότερο γιατί σας θέλουμε συμπρωταγωνιστές και όχι κομπάρσους σε μια κακοστημένη παράσταση» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός προχωρώντας στη διατύπωση των κυριότερων στόχων της κυβέρνησης για μια δίκαιη ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων τόνισε πως χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης βιώσιμο, ανταγωνιστικό και δίκαιο κοινωνικά, που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον επιχειρηματικό που να προσελκύει νέες επενδύσεις, να ενισχύει την εξωστρέφεια, να δίνει θέσεις εργασίας. Θέλουμε μέσα στην επόμενη πενταετία να μειωθεί η ανεργία δέκα μονάδες, να χτυπηθεί η περιφερειακή ανισότητα, η περιβαλλοντική αειφορία θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας».

Νέου τύπου ενεργειακό σχεδιασμό

«Θέλουμε να περάσουμε από την εποχή του λιγνίτη σε καθαρές μορφές ενέργειας και αυτό αποτελεί επιλογή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Καθώς μπαίνουμε στη νέα περίοδο της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα νέου τύπου ενεργειακό σχεδιασμό. Ένας τέτοιος σχεδιασμός δεν μπορεί παρά να ενσωματώνει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και καύσης λιγνίτη, που πάντως για αρκετά χρόνια ακόμα θα παραμείνει βασικό συστατικό του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Χρειάζεται η αξιοποίηση σύγχρονων και αποδοτικότερων τεχνολογιών εκμετάλλευσης του λιγνίτη, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλότερη ενεργειακή απόδοση. Άρα απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στα υφιστάμενα εργοστάσια, που θα στοχεύουν στην αναβάθμιση ή ακόμα και τη ριζική αναδόμησή τους. Ήδη η ΔΕΗ κατασκευάζει μια νέα, μεγάλη παραγωγική μονάδα στην Πτολεμαΐδα. Ο λιγνίτης θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της περιοχής, αλλά σταδιακά θα περιορίζεται».

Συνεργασία τοπικών επιχειρήσεων με τη ΔΕΗ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μελέτη που έχει εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας για την «Κλαδική Επιχειρηματικότητα» και ζήτησε να γίνει αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων με τη ΔΕΗ. Τις επόμενες εβδομάδες τόνισε ότι θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο που αφορά τις ενεργειακές κοινότητες και είναι ανάγκη να υπάρξει εκμετάλλευση στο έπακρο του νέου θεσμικού πλαισίου. Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχουν ήδη δημιουργηθεί συνεργατικές μονάδες παραγωγής βιομάζας, μέσω των οποίων μπορεί να γίνει συντήρηση και επέκταση της τηλεθέρμανσης με τη φθηνή ενέργεια που προσφέρει. Επίσης πολύτιμη βοήθεια μπορεί να δώσει ο αγωγός ΤΑΠ που διασχίζει την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Θα επιδιώξουμε να δημιουργηθούν δύο ακόμη τερματικοί σταθμοί για να εξυπηρετήσουν την περιοχή.

Επαναπόδοση απαλλοτριωμένων εδαφών

Σημαντική είναι η εξαγγελία για νομοθετική ρύθμιση της επαναπόδοσης των αναγκαστικά απαλλοτριωμένων εδαφών από τη ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιστραφούν σε νέους αγρότες εδάφη που έχει αφαιρεθεί ο λιγνίτης για γεωργική εκμετάλλευση. Όπως εξήγγειλε ο Βαγγέλης ο Αποστόλου, που συμμετείχε στο αναπτυξιακό συνέδριο, η αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της ΔΕΗ θα ξεκινήσει με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών στην περιοχή της Εορδαίας και στη συνέχεια το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 500 είδη αρωματικών φυτών και είναι μια περιοχή με το κατάλληλο έδαφος και μικροκλίμα, υπάρχει τεχνογνωσία και μεταποιητικές μονάδες.
Σήμερα καλλιεργούνται 40.000 στρέμματα αρωματικών φυτών, και υπάρχει η δυνατότητα μέσα σ’ ένα χρόνο να φθάσουν τα 140.000, ενώ, αναφορικά με το πρόγραμμα Leader, υπενθύμισε ότι σε όλη τη χώρα θα υλοποιηθούν 49 προγράμματα σε ισάριθμες αγροτικές περιοχές, με συνολικό προϋπολογισμό 306,6 εκατ. ευρώ. Επίσης τόνισε πως εκτός από τα παραπάνω φυτά, η Δυτική Μακεδονία έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στις καλλιέργειες σπαραγγιών, κρόκου, μανιταριών, οσπρίων κ.ά.

Βαρύτητα στους νέους αγρότες

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε στις δυνατότητες της αγροτικής παραγωγής που υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νησίδες αποδοτικής και ανταγωνιστικής παραγωγής που μπορούν να επεκταθούν και να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση και την αύξηση της απασχόλησης. Ο κρόκος είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Αρωματικά φυτά, όσπρια, μήλα, κεράσια, ροδάκινα και πιπεριές, καρύδια, φουντούκια, ή αμύγδαλα, το κρασί, και τώρα πλέον το ελαιόλαδο, έχουν δοκιμαστεί και υπάρχουν επιτυχημένες παραγωγικές δραστηριότητες, με συνεργατική ή συμβολαιακή λογική, που είναι ήδη πιστοποιημένες.
Η κυβέρνησή μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους νέους αγρότες είπε και ανακοίνωσε ότι θα βρούμε τον τρόπο έτσι ώστε να μη μείνουν εκτός προγράμματος 359 νέοι που αρχικά είχαν κριθεί υπεράριθμοι. Επίσης ανακοίνωσε πως θα αποδοθούν 50.000 στρέμματα από τη ΔΕΗ σε νέους αγρότες και αγρότες φτωχούς, ενώ θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο αγρόκτημα 1.500 στρεμμάτων που επίσης θα αποδοθεί σε άνεργους και ακτήμονες. Αναφερόμενος στην Καστοριά και την ευρύτερη περιοχή μίλησε για την κρίση στη γούνα αλλά τόνισε πως υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης.
Η Δυτική Μακεδονία έχει όλα όσα χρειάζονται για να αναπτυχθεί ο τουρισμός, και μάλιστα ο ποιοτικός, συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Βυζαντινά μνημεία, φυσικές ομορφιές, ορεινές περιοχές, λίμνες, ιστορικές πόλεις, χιονοδρομικά κέντρα προσφέρουν δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού. Επίσης ανακοίνωσε την παραχώρηση στο Δήμο Κοζάνης του Στρατοπέδου «Μακεδονομάχων», που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων, εκτάσεως 400 στρεμμάτων. Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως παραχωρήθηκε για κοινή χρήση και ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης και η περιοχή των γραμμών μιας και ο νέος σταθμός και το εμπορευματικό κέντρο θα γίνει εκτός πόλης. Για να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση, είπε, πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής σε υποδομές. Εξήγγειλε δε τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου, που αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της περιοχής θα εξυπηρετεί τις συναλλαγές με τις χώρες των Βαλκανίων αλλά και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Ενώ ο υπουργός Υποδομών μίλησε για την προώθηση του έργου της εθνικής σιδηροδρομικής Εγνατίας ως σημαντικό πυλώνα για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της χώρας. Ο υπουργός είπε ότι η σιδηροδρομική Εγνατία, που θα συνδέει την Ελλάδα με την Σερβία και την Ευρώπη, θα περνά από την Δυτική Μακεδονία και εξήγγειλε την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καστοριάς από τοπικό σε διεθνές, σε συνδυασμό με τη λειτουργία φορέα που θα αναλάβει την έκθεση και προβολή της παραγωγής των γουναροποιών της περιοχής.

Ταμείο Ανάπτυξης

zounis

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας τόνισε την εμπιστοσύνη του στη νέα γενιά και ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου πρέπει να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των ερευνητικών κέντρων, των αναπτυξιακών οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα υπάρξουν σε τεχνογνωσία, σε νέα εργαλεία και μεθόδους, σε νέο επιστημονικό δυναμικό, για να υπάρξει επιτυχή έκβαση του Περιφερειακού Σχεδίου.
Πριν την ομιλία του πρωθυπουργού υπογράφηκε η συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας που αναμένεται να κατευθύνει όλους τους πόρους σε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Το ταμείο θα χρηματοδοτήσει πάνω από 200 τοπικά επιχειρηματικά σχέδια με πόρους 10 εκατομμύρια ευρώ, 5 από το υπουργείο Οικονομίας και 5 από την Περιφέρεια. Πρόκειται για ένα πρότυπο συνεργασίας και συντονισμού που θα επεκτείνουμε και σε άλλες περιφέρειες, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας προέκυψε μέσα από τη στενή και ισότιμη συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας, της Περιφέρειας και των τοπικών παραγωγικών φορέων, επισήμανε. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο χρόνος που χρειάστηκε από την εξαγγελία του μέχρι την υλοποίηση αποτελεί ρεκόρ ταχύτητας και το χαρακτήρισε πρότυπο συντονισμού και κοινής προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Πρόκειται για ένα ταμείο που θα στηρίζει οικονομικά περιοχές οι οποίες είναι εξαρτημένες από τον λιγνίτη ή το κάρβουνο και θα χρηματοδοτείται από το 2% του συνόλου των δικαιωμάτων Co2 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στόχο έχει τη στροφή των λιγνιτικών περιοχών σε νέες βιώσιμες, οικονομικές δραστηριότητες και την πολυεπίπεδη στήριξη των εργαζομένων στη λιγνιτική βιομηχανία. Ειδικότερα, οι πόροι αυτοί θα διατίθενται για τις παρακάτω δραστηριότητες:
- Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης
- Επανακατάρτιση και επαναπροσανατολισμό του εργατικού δυναμικού σε νέες δεξιότητες
- Υποστήριξη στην εύρεση εργασίας
- Δημιουργία και υποστήριξη νέων επιχειρήσεων
- Παρακολούθηση και λήψη προληπτικών μέτρων για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων από την παραγωγική αναδιάρθρωση, στη σωματική και πνευματική υγεία.
Για το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τόνισε πως αυξήθηκε στο
1 δισ. ευρώ και το 2019 θα φθάσει το 1,6 δισ. ευρώ.
Έξω από το χώρο του συνεδρίου, εργαζόμενοι της ΔΕΗ έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κρατώντας φέρετρο που συμβόλιζε την κηδεία της ΔΕΗ. Δημιουργήθηκαν επεισόδια, όταν πήγαν να προσεγγίσουν το χώρο του συνεδρίου, με άνδρες της αστυνομίας. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό παρουσία και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη και του έθεσε το αίτημα να παραμείνει το 51% της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να παραμείνει ο λιγνίτης βασική πηγή παραγωγής ενέργειας μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές.

Π. Ζούνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet