Στοχεύουμε σε μια πραγματική πολιτική αλλαγή

die-linke

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν κυριαρχία της Μέρκελ και παράλληλα στασιμότητα των ποσοστών του Σουλτς συνεχίζεται η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία ενόψει των κρίσιμων, για την ίδια και για την Ευρώπη, εκλογών του Σεπτεμβρίου. Ο Νιέμα Μοβασάτ, ιρανικής καταγωγής βουλευτής του Ντι Λίνκε, μιλάει στην «Εποχή» για την ανάγκη να αλλάξει η σημερινή ΕΕ, για το προεκλογικό κλίμα, και για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κόκκινο-κόκκινο-πράσινου κυβερνητικού συνασπισμού.

Τη συνέντευξη πήρε
ο Δημήτρης Γκιβίσης

Δεδομένου ότι το ευρωπαϊκό ζήτημα βρίσκεται περισσότερο από ποτέ στο επίκεντρο των συζητήσεων, ας μιλήσουμε σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη.
Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα για την ΕΕ. Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζεται στο νεοφιλελευθερισμό και τις κοινωνικές περικοπές, κι αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες του Νότου, αλλά και για τις χώρες του Βορρά, όπου βλέπουμε ότι συνεχώς αυξάνονται τα κοινωνικά στρώματα που έχουν χαμηλό εισόδημα και ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν πλέον από τους μισθούς τους. Ως η οικονομικά και πολιτικά ισχυρότερη χώρα της ΕΕ, η Γερμανία είναι υπεύθυνη γι’ αυτές τις ανεύθυνες πολιτικές. Υπάρχουν δύο επιλογές: είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αλλάξει πλήρως, και θα γίνει δημοκρατική, κοινωνική και ειρηνική, είτε θα διαλυθεί.

Τι προτείνει το Ντι Λίνκε ως κοινή στρατηγική για την Ευρώπη;
Υποστηρίζουμε μια νέα αρχή για την ΕΕ. Χρειαζόμαστε διαφορετικές ευρωπαϊκές Συνθήκες, που θα επιτρέπουν και θα ενισχύουν μια κοινωνική πολιτική ενάντια στην πολιτική της λιτότητας. Επιπλέον, είναι προφανές ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στους ανθρώπους, αντί να ευνοεί τις πολυεθνικές εταιρίες. Έτσι, κατά την άποψή μας, θεωρούμε ότι είναι καιρός για μια εντελώς νέα διάταξη των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Λίγο πριν τις εκλογές

Δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου πώς βλέπεις να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία;
Δυστυχώς, σήμερα στη Γερμανία υπάρχει μια μεγάλη νεοφιλελεύθερη πλειοψηφία που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Ολ’ αυτά τα κόμματα υποστηρίζουν, σε γενικές γραμμές, τη συνέχεια της υπάρχουσας οικονομικής και πολιτικής κατάστασης. Επίσης, υπάρχει και το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), που ανοιχτά συνδέει το νεοφιλελευθερισμό με το ρατσισμό και το φασισμό. Το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Το SPD προσπαθεί να δείξει ότι έχει ως προτεραιότητά του αυτό το θέμα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν το κόμμα που στο παρελθόν έκανε μεγάλες περικοπές στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Παράλληλα, αν δούμε το πρόγραμμά του, διαπιστώνουμε ότι είναι σαφώς πιο αδύνατο από ότι ήταν το 2013 σε σχέση με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το Ντι Λίνκε είναι το μοναδικό κόμμα που προσπαθεί για τις ανάγκες των πολλών και στοχεύει σε μια πραγματική πολιτική αλλαγή.

Πως τοποθετείται η Ντι Λίνκε στη συζήτηση σχετικά με την επόμενη γερμανική κυβέρνηση;
Κυρίως αυτή η συζήτηση αφορά την ερώτηση για το αν στοχεύουμε σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα των Πρασίνων και το SPD. Επί του παρόντος, στην Ομοσπονδιακή Βουλή υπάρχει ήδη μια πλειοψηφία για αυτόν τον συνασπισμό. Αλλά το SPD προτιμά να βρίσκεται στην εξουσία με το CDU της Μέρκελ. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε μια συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, αν και οι δύο είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα με στόχο την πολιτική αλλαγή, έχοντας ως προτεραιότητα την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου. Αλλά, όπως είπα και πριν, το πρόγραμμα του SPD είναι μάλλον πολύ αδύναμο από αυτή την άποψη. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές φωνές στο εσωτερικό του που επιλέγουν μια συνεργασία με το FDP, ένα εντελώς νεοφιλελεύθερο κόμμα. Παράλληλα, και το Πράσινο Κόμμα φλερτάρει με έναν συνασπισμό με το CDU.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet