plaisio

Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στη βουλή, το οποίο ρυθμίζει δεκάδες προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αιρετών οργάνων της και των εργαζομένων σ’ αυτή, έγινε δεκτό από την πλευρά των αντιπολιτευόμενων μέσων με τη συνήθη πια μηδενιστική τακτική: κατασυκοφάντηση, παραπληροφόρηση, καταγγελίες για ρουσφετολογικές και πελατειακές ρυθμίσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «σοβαρή» εφημερίδα του συγκροτήματος Αλαφούζου κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο το θέμα αυτό και τίτλο: «Νομοσχέδιο ρουσφετιών».
Από κοντά και οι εκπρόσωποι κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης: «Ο Μαυρογιαλούρος είναι ξανά εδώ. Ρουσφέτια, εκμαυλισμός συνειδήσεων, πελατειακές σχέσεις, κομματοκρατία, ευνουχισμός των θεσμών» αποφαίνεται ο Λ. Γρηγοράκος για λογαριασμό της ΔΗΣΥ, εξ ονόματος της προέδρου και του κομματικού γραφείου τύπου, που εσίγησαν αιδημόνως.
Τη σιγή προτίμησαν και τα επιτελεία της οδού Πειραιώς. Μέχρι αργά το βράδυ που έκλεινε η «Εποχή», παρά τις οχλήσεις και τις ποικίλες προσπάθειες, επίσημη τοποθέτηση για το σχέδιο νόμου από τη ΝΔ δεν εμφανίστηκε.
Για όλα υπάρχει εξήγηση. Η συντριπτική πλειονότητα των ρυθμίσεων που προβλέπει το σχέδιο νόμου, είναι ρυθμίσεις απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία των φορέων της Τ. Α. Και έχουν ζητηθεί από τις αιρετές αρχές της εδώ και χρόνια. Είναι ζήτημα αν θα βρεθεί συλλογικό όργανο της ΤΑ ή δήμαρχος που θα αντιπαρατεθεί με τόση σφοδρότητα εναντίον του περιεχομένου του νομοσχεδίου. Και, όπως όλοι γνωρίζουμε, ελάχιστοι είναι οι δήμοι και οι δήμαρχοι που με οποιοδήποτε τρόπο θα μπορούσαν να χρεωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κυριαρχούν οι προσκείμενοι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτοί όχι μόνο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιτεθούν εναντίον του, αλλά έχουν ήδη αρχίσει να υποδηλώνουν θετική διάθεση απέναντί του.
Γι’ αυτό και από την οδό Πειραιώς, αλλά και από τη Χαριλάου Τρικούπη, αφήνουν τα φερέφωνα να εκφραστούν, ώστε να μη χρεωθούν άμεσα την αλλοπρόσαλλη τακτική οι ηγεσίες. Όμως η στάση αυτή  αναδεικνύει και ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίζει συχνά από εδώ και πέρα η ΝΔ, και η αντιπολίτευση γενικότερα, με την ακολουθούμενη αντικυβερνητική τακτική μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Επί του πεδίου της καθημερινότητας, με καταφανή την ανάγκη ρυθμίσεων που επί χρόνια απωθούνταν η αποκλείονταν λόγω νεοφιλελεύθερης ιδεολογικής εμμονής, η τακτική αυτή γεννά εξόφθαλμες αντιφάσεις και συγκρούσεις όχι μόνο εσωτερικές, αλλά και με την κοινωνία. Την οποία ενδιαφέρει να λύνονται προβλήματα και όχι να θα υπάρξουν μικροπολιτικά κέρδη. Τι θα κάνει, για παράδειγμα, μεθαύριο η ΝΔ, και η υπόλοιπη αντιπολίτευση, με το σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια υγεία;
Ίσως είναι παρακινδυνευμένο, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ΝΔ μάλλον δεν θα βρει εύκολα τρόπο να άρει την αμηχανία της μπροστά σε σχέδια νόμου σαν αυτό του υπουργείου Εσωτερικών.

Μερικές «ρουσφετολογικές ρυθμίσεις»

• Μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους στην καθαριότητα.
• Πρόστιμα σε ΟΤΑ που δεν τηρούν τη νομοθεσία για την ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία.
• Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με βάση τους πραγματικούς όρους απασχόλησης.
• Γονεϊκές άδειες σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.
• Κίνητρα (για σίτιση και διαμονή) σε όσους υπηρετούν (υγιεινομικούς, εκπαιδευτικούς, πυροσβέστες κ.λπ.) σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.
• Βοηθήματα δήμων σε οικονομικά αδύνατους.
• Πρόβλεψη για ρητά κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των δημοτικών επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης.
• Μητρώο πολιτών με ενιαιοποιημένο πληροφοριακό σύστημα.
• Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας, όπως προβλέπει ο νόμος.
• Ρύθμιση χρεών προς δήμους.
• Δημοτική δημοπρασία υλικών ανακύκλωσης απορριμμάτων.
•Αποζημίωση σε δημοτικούς συμβούλους που μετακινούνται σε αποστάσεις άνω των 10χλμ., εκτός από τους δήμους περιφερειών Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης.
• Το ελληνικό δημόσιο δεν απαλλάσσεται πια από την καταβολή ανταποδοτικών δημοτικών τελών.

Χ. Γ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet