zounis

Υπεγράφη, την Παρασκευή 21 Ιουλίου στα Γιάννενα, η σύμβαση ΣΔΙΤ για το έργο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου». Τη σύμβαση υπέγραψαν οι εμπλεκόμενοι φορείς του δημοσίου, ήτοι η περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης, που η είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Το ύψος της επένδυσης είναι 52,6 εκατ. ευρώ. Η δυναμικότητα της μονάδας, που θα διαχειρίζεται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων της περιφέρειας Ηπείρου, ανέρχεται σε 105.000 τόνους. Η περίοδος λειτουργίας της μονάδας είναι 25 χρόνια και η κατασκευή της προβλέπεται να διαρκέσει 18 μήνες. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα παράγει πράσινη ενέργεια μέσω βιολογικής επεξεργασίας, ενώ με αυτοματοποιημένο τρόπο θα γίνεται η ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών. Το κόστος ανά τόνο θα είναι στα 39,54  ευρώ και προβλέπονται τουλάχιστον ενενήντα θέσεις εργασίας, ενώ θα υπάρξουν αρκετές θέσεις παράλληλων λειτουργιών.

Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ζήτησε από τους πολίτες να αλλάξουν στάση, να απαιτήσουν από τους δήμους και να κάνουν την ανακύκλωση πρώτο θέμα. «Ο σεβασμός στο περιβάλλον και την ποιότητά του είναι σεβασμός στην ίδια την ποιότητα της ζωής μας».
«Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα», είπε, «να ανακυκλώνουμε το 50% των απορριμμάτων, διαφορετικά θα μας επιβληθούν πρόστιμα». Σήμερα το ποσοστό ανακύκλωσης είναι περί το 5-6%. Είμαστε πολύ πίσω, είναι ανάγκη να υπάρξουν κανονισμοί καθαριότητας που θα εφαρμόζονται. Οι πολίτες πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους.
Επίσης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Πέμπτη 20 Ιουλίου ο κ. Φάμελλος με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξη Χαρίτση, ανακοίνωσαν πως οι διαθέσιμοι πόροι για την υποστήριξη του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων είναι 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ θα διατεθούν και πόροι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να επικαιροποιηθούν τα σχέδια των δήμων και να γίνουν εφαρμόσιμα, αλλά και για την αποκατάσταση των χωματερών. Δικαιούχοι είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Από το 1 δισ. ευρώ, τα 877 εκατ. ευρώ κατευθύνονται για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και τα υπόλοιπα 120 εκατ. ευρώ περίπου για τη διαχείριση βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων και αποκατάσταση ρυπαρών βιομηχανικών χώρων.
Μέσω ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης) έχει γίνει πρόσκληση για 273 εκατομμύρια ευρώ για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων για πράσινα σημεία και για έργα διαχείρισης αποβλήτων. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί, μετά από αξιολόγηση, έργα αξίας 140 εκατ. ευρώ και καλύπτουν έργα στο σύνολο της χώρας. Για κάποια, μάλιστα, από αυτά έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και ξεκινάει η υλοποίησή τους. Επίσης 150 εκατ. ευρώ θα δοθούν στην περιφέρεια Αττικής για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην περιοχή της, μέσω υπουργικής απόφασης που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.
Επίσης εκδόθηκαν δύο νέες προσκλήσεις 60 εκατ. ευρώ για ώριμα έργα, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίησή τους. Όπως τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, άλλα 51 εκατ. ευρώ που θα πάρει η χώρα από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και θα λάβει στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα δοθούν για ενίσχυση προσκλήσεων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Στήριξη των εμπλεκόμενων φορέων

Από τους εθνικούς πόρους θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των χωματερών και άλλα 10 εκατ. ευρώ για να επικαιροποιηθούν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης. Οι δυο υπουργοί τόνισαν ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα βοηθηθούν για να επιταχυνθεί η ωρίμανση των προτάσεων. Επίσης, ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, επεξεργάζονται πρόταση για δέσμευση πόρων που θα διατεθούν για τη διαχείριση βιοαποβλήτων στους μικρούς νησιωτικούς δήμους.
Τέλος, νέα πρόσκληση θα βγει το Σεπτέμβριο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ (Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία) ύψους 24 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία «πράσινων σημείων» σε όλη τη χώρα, με δικαιούχους τους δήμους. Από το ίδιο πρόγραμμα, κατ’ αρχήν με 20 εκατ. ευρώ, θα στηριχθούν ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση αποβλήτων και ιδιαίτερα στην ανακύκλωση.
Εκείνο που πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί είναι ότι για πρώτη φορά στη χώρα με οργανωμένο τρόπο επιδιώκεται να προχωρήσει ο εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων. Βεβαίως, υπάρχουν ακόμα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, όπως στην περιφέρεια Πελοποννήσου ή στην Κεντρική Μακεδονία, τόνισε ο κ. Φάμελλος. Πάντως, για πρώτη φορά φαίνεται πως τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους. Το ζητούμενο είναι αν θα επιτευχθεί ο στόχος, που είναι να μην ξαναπληρωθούν πρόστιμα και να σταματήσει το αίσχος των χωματερών.

Π. Ζούνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet