dousia

Στη δεύτερη, μέσα σε τρεις βδομάδες, συνάντηση του Π. Σάντσεθ και Π. Ιγγλέσιας, αποφασίστηκε η κοινοβουλευτική συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ-PSOE) και του Ποδέμος – Μαζί Μπορούμε, καθώς και ο σχηματισμός κυβερνήσεων συνεργασίας σε όποιες Αυτονομίες (Περιφέρειες) επιτρέπουν οι συσχετισμοί, αντικειμενικοί ή εσωκομματικοί. Η απόφαση αυτή, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί θετική εξέλιξη, σηματοδοτεί την έναρξη διαδικασιών με στόχο την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της δεξιάς κυβέρνησης του Μ. Ραχόι και την ανάδειξη μιας εναλλακτικής κυβέρνησης ή έχει περιορισμένο περιεχόμενο και στόχευση; Κάθε πρόβλεψη θα ήταν επισφαλής, με αστάθμητο, κατά κύριο λόγο, παράγοντα τους συσχετισμούς στο ΣΚ και τις εξελίξεις σ’ αυτό.

Ανοίγονται δυνατότητες συνεργασίας

Την περασμένη Δευτέρα (17/7), μετά την πρώτη σύγκλιση της Επιτροπής (συμμετείχαν και εκπρόσωποι των συμμαχικών σχημάτων του Ποδέμος – Μαζί Μπορούμε), η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποδέμος, Ιρένε Μοντέρο, και του ΣΚ (Μαργαρίτα Ρόμπλες), ανακοίνωσαν τη δημιουργία της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας των δύο κομμάτων, τα θέματα που συζητήθηκαν*, και εξέθεσαν την άποψή τους ως προς τη στόχευση της Επιτροπής, κάνοντας ορατές τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους.
H I. Μοντέρο εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση του Ποδέμος από την πρώτη συνάντηση της επιτροπής, που, εκτός των άλλων, ομαλοποιεί τις σχέσεις των δύο κομμάτων και δημιουργεί ένα σταθερό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους. Για το Ποδέμος η σύσταση αυτής της επιτροπής συντείνει στην ενίσχυση των σημείων συμφωνίας και τη διαχείριση των διαφωνιών, αλλά πρωτίστως προωθεί τις διαδικασίες οικοδόμησης μιας εναλλακτικής στη Δεξιά κυβέρνησης. «Με αυτό το PSΟΕ ανοίγονται δυνατότητες συνεργασίας», τόνισε η Ιρένε Μοντέρο, για να συμπληρώσει ότι «..αποδεχόμαστε και κατανοούμε ότι το ΣΚ έχει ρυθμούς πιο αργούς από μας σ’ αυτή τη διαδικασία».
Η Μαργαρίτα Ρόμπλες εκτίμησε ως θετική τη συνάντηση της Επιτροπής, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική ατζέντα που συζητήθηκε. Το σπουδαιότερο είναι, τόνισε, ότι οι δύο ΚΟ, διατηρώντας την αυτονομία τους, θα έχουν ως σημείο αναφοράς αυτή την Επιτροπή, για να χειριστούν ζητήματα που επηρεάζουν τα πιο ευάλωτα άτομα/κοινωνικές ομάδες. Όσο για το χαρακτήρα της Επιτροπής, περιορίστηκε στο ότι αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική εργασία και επιφυλάχθηκε για το μελλοντικό της χαρακτήρα. Πρόσθεσε, τέλος, ότι σήμερα το Ποδέμος επιδεικνύει μεγάλη βιασύνη να φύγει ο Ραχόι, όμως όταν του δόθηκε η ευκαιρία, ώστε σήμερα να είναι πρωθυπουργός ο Π. Σάντσεθ δεν το έκανε.
Το δημοψήφισμα στην Καταλονία (1/10) δεν θα μπορούσε να λείψει από τη συζήτηση. Η Μ. Ρόμπλες με ειδική ανακοίνωση διαχώρισε τη θέση του ΣΚ από αυτήν του Ποδέμος, τονίζοντας ότι το ΣΚ σε καμία περίπτωση δεν θα στηρίξει «ένα μονομερές και παράνομο δημοψήφισμα». Ωστόσο, συμφώνησαν ότι το καταλανικό ζήτημα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή. Οι Σοσιαλιστές προτείνουν τη σύσταση κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής στο πλαίσιο της Συνταγματικής Επιτροπής, ενώ το Ποδέμος τη σύσταση νέας, αυτόνομης Επιτροπής.

Αμφίρροπες αναταράξεις

Ενώ ο σχηματισμός της πρώτης κυβέρνησης συνεργασίας ΣΚ-Ποδέμος στην Αυτονομία της Καστίγια Λα Μάντσα αναμένεται τις επόμενες μέρες και σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι «σαντσίστας» και σε άλλες Αυτονομίες, στην Ανδαλουσία η γνωστή σκληρή αντιπαράθεση ΣΚ, και ειδικότερα της Προέδρου της Αυτονομίας, Σ. Ντίαθ, και του Ποδέμος πήρε οξύτατες διαστάσεις.
Η Σ. Ντίαθ, που συγκυβερνά με τους Πολίτες, όχι μόνο αρνείται να συζητήσει ενδεχόμενη συνεργασία με το Ποδέμος, αλλά εξοργίζεται με την απόφαση-κατεύθυνση του Π. Σάντσεθ και τον εγκαλεί, γιατί, ενώ εξελέγη γ. γραμματέας με τη γραμμή «ούτε με τη Δεξιά ούτε με την Αριστερά», πολύ γρήγορα επέλεξε την Αριστερά. Εσωτερικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, επιλέγει ως κύριο αντίπαλο το Ποδέμος (λαϊκιστές, άχρηστη αριστερά, διακατέχονται από ξέφρενο μίσος για το ΣΚ και στοχεύουν στη διάλυσή του κ.α). Από την άλλη μεριά, το Ποδέμος και ειδικότερα η γ. γραμματέας του, Τερέζα Ροντρίγκεθ, δηλώνει ότι «ποτέ δεν θα κάνω το λάθος της Ενωμένης Αριστεράς (ΕΑ) να συγκυβερνήσω με το ΣΚ (στην Ανδαλουσία). Ούτε νεκρή!». Απαιτείται, δε, από την ΕΑ να σπάσει τη συνεργασία της με το ΣΚ στους 29 περίπου δήμους της Αυτονομίας.
Οι διαδικασίες προσέγγισης Σοσιαλιστών-Αριστεράς, που θα στοχεύουν σε μετεκλογική συνεργασία για σχηματισμό κυβέρνησης «αλλαγής», δεν θα είναι ούτε μονοσήμαντες ούτε γρήγορες, αλλά απαιτούν χρόνο και έχουν πισωγυρίσματα. Ας έχουμε υπομονή και ας μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα με επίκεντρο τις ενδεχόμενες επιθυμίες μας.

Γεωργία Ντούσια

*Αναλυτικά τα θέματα που συζητήθηκαν: συντάξεις, αύξηση του ελάχιστου εισοδήματος, ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (το Ποδέμος προτείνει την επέκτασή του στις άνεργες γυναίκες πάνω των 55 ετών), πρόνοιες για τη νεολαία. Σχετικά με το κεντρικό ζήτημα της διαφθοράς αποφασίστηκε η διεξαγωγή μιας προσεκτικής και σχολαστικά στοιχειοθετημένης εργασίας, πριν τεθεί ως θέμα στη Βουλή.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet