karyotakis

Ολοκληρώθηκε στις 18 Ιουλίου η απόκτηση, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), του ποσοστού 43,63% εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου από το ελληνικό Δημόσιο της Αγοράς Μοδιάνο από την «One Outlet Α.Ε.», με το εναπομείναν πλειοψηφικό ποσοστό να παραμένει στα χέρια μικροϊδιοκτητών.
«Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει μία ακόμη σημαντική επένδυση με τη σημερινή υπογραφή. Η αποκατάσταση και η ανάδειξη του κτηρίου είναι μεγάλες προκλήσεις για τον επενδυτή, από τον οποίο περιμένουμε όχι μόνο να ανταποκριθεί και στις δύο, αλλά να κάνει και το επόμενο μεγάλο βήμα. Στόχος δεν είναι απλώς η διάσωση της Αγοράς Μοδιάνο ως μνημείου, αλλά η αναβίωση της ιστορίας της πόλης και των αναμνήσεων των κατοίκων της, καθώς και η δημιουργία συνεργειών εντός της συγκεκριμένης γειτονιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου.
Η «One Outlet Α.Ε.» ήταν εκείνη που στο τέλος του περασμένου έτους είχε ανακηρυχθεί ως προτιμητέος επενδυτής από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, με προσφορά ύψους 1,9 εκ. ευρώ. Η συγκεκριμένη εταιρεία έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια λόγω της αξιοποίησης του πρώην εμπορικού κέντρου στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης «City Gate», το οποίο είχε δημιουργηθεί το 2004 από την Carrefour. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι των Fais Group, Notoscom, Generic Engineering Technologies και Μαρινόπουλος (τότε) είχαν δώσει τα χέρια για τη δημιουργία της «One Outlet» και κατ’ επέκταση τη μετατροπή του εμπορικού κέντρου σε «One Salonica Outlet Mall» το 2015. Αντίστοιχα φιλόδοξα φαίνονται να είναι τα σχέδια του προαναφερθέντος επιχειρηματικού σχήματος και για την αναπαλαίωση της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες σκεπαστές αγορές της συμπρωτεύουσας και χαρακτηρίζεται ως μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.
Η περίφημη Αγορά Μοδιάνο ξεκίνησε να χτίζεται το 1922 και εγκαινιάστηκε στις 23 Μαρτίου του 1925, σε μια περίοδο όπου ιδρύονταν στη Θεσσαλονίκη από τον εβραϊκό πληθυσμό μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες θα γίνουν αργότερα γνωστές σε όλη την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών, ήταν το εργοστάσιο πλινθοποιίας και οι αλευρόμυλοι των αδερφών Αλλατίνι, των Μοδιάνο και των Μισράχη, που παρήγαγαν βαμβάκι, μεταξωτά, σαπούνι κτλ. Η οικογένεια Αλλατίνι και Μοδιάνο, μάλιστα, είχαν συνεταιριστεί υπό την επωνυμία «Μοδιάνο και Αλλατίνι» για το εμπόριο δημητριακών και αλεύρων, δημιουργώντας τον πρώτο ατμόμυλο της πόλης. Δημιουργός της Μοδιάνο είναι ο Ελί Μοδιάνο, ο οποίος ήταν αρχιτέκτονας και μηχανικός με σπουδές στο Παρίσι, Ecole Centrale. Ο Ελί συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατασκευή σπουδαίων κτιρίων της Θεσσαλονίκης, όπως το σημερινό Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, ενώ αξιοποίησε την περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η Αγορά, με βάση το σχέδιο ανοικοδόμησης της Θεσσαλονίκης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917.
Εντός της επόμενης τριετίας θα φανεί η νέα μορφή της Αγοράς Μοδιάνο, το κόστος της οποίας μπορεί να φτάσει ακόμα και τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, καθώς και αν θα διατηρήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρας ως αγορά τροφίμων.

Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet