hatzopoulos

Του Δήμου Κυνικού

Η τηλεόραση στην Ελλάδα είτε θα είναι στα μέτρα παλιών και νέων βαρόνων είτε δεν θα υπάρξει. Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψαν οι καναλάρχες τόσο μέσω των εκπροσώπων στη συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών την περασμένη Τετάρτη όσο και απευθείας στη συνάντησή τους με το ΕΣΡ.
Βαρδινογιάννης, Κυριακού και Κοντομηνάς εμφανίστηκαν με κοινή γραμμή: ζήτησαν να μην επαναληφθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες με τις προδιαγραφές του νόμου Παππά, αλλά όσοι θέλουν να λάβουν μια γενική άδεια από το ΕΣΡ, όπως συμβαίνει στην Κύπρο. Δηλαδή, στην ουσία να μην υπάρχει τιμή εκκίνησης και πλειοδοτική διαδικασία ακόμη και τώρα που αυξήθηκε από τέσσερις σε επτά ο αριθμός των αδειών. Για τις υπόλοιπες προβλέψεις του νόμου Παππά, όπως η ρήτρα του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων, τα ρεπορτάζ δεν ανέφεραν τίποτε, αλλά ο εκπρόσωπος της ΕΙΤΗΣΕΕ, Π. Κυριακόπουλος, το είχε ξεκαθαρίσει στην τριμερή στο υπουργείο Εργασίας για τον ΕΔΟΕΑΠ. Απαντώντας σε παρατήρηση παριστάμενης: «αυτά που ζητάτε κύριε Κυριακόπουλε, μόνο πάνω από τα πτώματά μας», είπε: «αν χρειαστεί, βεβαίως και πάνω από τα πτώματά σας».
Θεωρείται δεδομένο πως αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι τους, οι καναλάρχες θα προσβάλουν το διαγωνισμό στο ΣτΕ και πιστεύουν πως θα ξανακερδίσουν την υπόθεση.
Με επίσημη επιστολή που έστειλε στον υπουργό Νίκο Παππά, το ΕΣΡ —παρά τη δυστοκία της Αρχής να ξεκαθαρίσει κάτι πέραν του αριθμού των αδειών, αφού κανένα άλλο από τα προαπαιτούμενα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού δεν έχει ακόμη καθοριστεί— ανακοίνωσε ότι ομόφωνα καθόρισε το κατώτατο τίμημα για κάθε άδεια 10ετούς διάρκειας να φθάνει τα 35 με 37 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, συνολικά 245 εκατ. ευρώ για τις επτά άδειες εθνικής εμβέλειας, όσα είχαν συγκεντρωθεί και στη δημοπρασία που ακυρώθηκε από το ΣτΕ.

Το σχέδιο των καναλαρχών

Με άλλα λόγια οι καναλάρχες τα θέλουν όλα και με ελάχιστο κόστος. Και ήδη υλοποιούν αυτό το σχέδιο. Στο Star απολύονται 21 εργαζόμενοι στα εξωτερικά συνεργεία, καθώς η διοίκηση του σταθμού, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει προτείνει σε άλλους σταθμούς, με δέλεαρ τη μείωση του κόστους λειτουργίας, τη συνεργασία σε επίπεδο υποδομών στις εγκαταστάσεις της Star Investments. Κάποιες πληροφορίες θέλουν τον Όμιλο Βαρδινογιάννη να συζητά με τον Γιάννη Αλαφούζο τη δημιουργία κοινής εταιρείας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων ανάμεσα σε Star και ΣΚΑΪ. Αν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, τότε, ίσως, να αποτελέσει την πρώτη φάση ενός ευρύτερου σχεδίου να δημιουργήσουν όλοι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, στα πρότυπα της Digea, μια κοινή υβριδική πλατφόρμα, η οποία θα παράγει προγράμματα και υπηρεσίες, τα οποία θα προβάλλονται από τους παραδοσιακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και συνδρομητικές πλατφόρμες.
Ένα ακόμη πιο προχωρημένο σενάριο ευρύτερης σύμπραξης δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή στο «Πρώτο Θέμα». Σύμφωνα με αυτό η οικογένεια Βαρδινογιάννη θα αποκτήσει το 49% του ΣΚΑΪ, παραχωρώντας το 49% του Star στον Γιάννη Αλαφούζο και δίνοντάς του επιλέον 10 εκατ. ευρώ, καθώς και το 50% των μετοχών που κατέχει στο Μega. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από τη διοίκηση του Star, αλλά, όπως λένε, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Από τη στιγμή που οι καναλάρχες εμφανίστηκαν αυτοπροσώπως και με κοινή γραμμή στη συνάντηση με το ΕΣΡ πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως έχουν επιλέξει να «ρυθμίσουν» στα δικά τους μέτρα το τηλεοπτικό τοπίο. Εκτός από την ποιότητα του περιεχομένου που προοιωνίζεται μια τέτοια εξέλιξη (περισσότερα ριάλιτι, λιγότερη και ακόμη πιο κατευθυνόμενη και μονομερής ενημέρωση) σίγουρα θα έχει πολλά θύματα. Το 2016 στην ιδιωτική τηλεόραση απασχολούνταν 2.639 εργαζόμενοι. Αν οι σχεδιαζόμενες συμπράξεις υλοποιηθούν σε όλο το εύρος τους ο αριθμός αυτός θα μειωθεί σχεδόν κατά δύο τρίτα.

Ο νέος ΔΟΛ

Και σ’ αυτά τα υποψήφια «πτώματα» είναι βέβαιο πως θα προστεθούν και οι «πλεονάζοντες» εργαζόμενοι του ΔΟΛ και του Πήγασου. Οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ αναμένουν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου την απόλυσή τους, έτσι ώστε ο Οργανισμός να περιέλθει και τυπικά στον Β. Μαρινάκη «ελεύθερος βαρών».
Όπως γράφτηκε στις συνήθως καλά πληροφορημένες «Τυπολογίες», το σχέδιο Μαρινάκη είναι να συνεχιστεί η έκδοση των «Νέων» και του «Βήματος» με ταυτόχρονη μετατροπή της «Ελευθερίας του Τύπου σε πρωινό φύλο.
Η πρόθεση είναι και τα τέσσερα έντυπα (συμπεριλαμβανομένων και των «Παραπολιτικών») να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, επιδιώκοντας να προσελκύσουν διαφορετικό κοινό. Της δεξιάς η «Ελευθερία του Τύπου» και τα «Παραπολιτικά», του Κέντρου το «Βήμα» και τα «Νέα». Σχέδιο που φαίνεται καλό στα χαρτιά, αλλά έχει υπονομευθεί από την άγρια αντιπολίτευση που ασκούν κάθε μέρα τα πρωτοσέλιδα των Νέων και κάθε Κυριακή οι αρθρογράφοι του Βήματος. Σε κάθε περίπτωση οι περικοπές σε θέσεις εργασίας και σε αποδοχές θα είναι μεγάλες.
Αν η αγορά από τον Ιβάν Σαββίδη των τίτλων του «Έθνους» και της «Ημερησίας» θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στη μιντιακή πίεση που δέχεται η κυβέρνηση μένει να φανεί. Εκείνο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι πως αν στην περίπτωση του ΔΟΛ η κυβέρνηση μπορεί να ισχυριστεί πως παρόπλισε έναν εκπρόσωπο της διαπλοκής —αφήνοντάς τον, όμως, στην ουσία ατιμώρητο— με τον Όμιλο Μπόμπολα δεν συνέβη ούτε καν αυτό. Ο «Άκτωρ» εξακολουθεί να είναι προνομιακός προμηθευτής του Δημοσίου.
Το μέλλον των ΜΜΕ στην Ελλάδα όχι μόνο θα εξακολουθήσει να είναι αυστηρά και μόνο υπόθεση «πέντε έξι νταβατζήδων», όπως έλεγε ο αναχωρητής της Ραφήνας, αλλά και βαθύ γκρίζο, σχεδόν μαύρο για πάρα πολλούς εργαζόμενους σε αυτά.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet