giourgos

Του Κωστή Γιούργου

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιασμένοι στην παγίδα που η ίδιοι έστησαν στον εαυτό τους, να τρέχουν, δηλαδή, ασθμαίνοντας πίσω από τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης, με μοναδική έγνοια πώς να την δυσφημίσουν, αντί να καθίσουν να σχεδιάσουν πολιτική ικανή να δώσει προβάδισμα, επιχείρησαν ξανά –την επαύριο της επιτυχημένης εξόδου της χώρας στις αγορές– να αλλάξουν την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου, όπως, τέλος πάντων, αυτοί τον αντιλαμβάνονται.
Έτοιμο να ανεβάσει, με κάθε ευκαιρία και αφορμή, στροφές κατά της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ εξέδωσε την Τετάρτη, παραμονή του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, δεύτερου στη σειρά μετά το Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, μια ανακοίνωση που θα την έλεγες και αιχμηρή αν δεν ήταν πληκτικά αναμενόμενη σε ήθος και σε γλωσσικό πλούτο: «Ο κ. Τσίπρας, προσπαθώντας να έρθει σε επαφή με την κοινωνία, την οποία κορόιδεψε, οργανώνει κομματικές φιέστες και τις βαφτίζει Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια …. Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για κομματικούς σκοπούς και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία, οι βουλευτές και τα στελέχη της, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τέτοιες εκδηλώσεις κακόγουστης προπαγάνδας του Μεγάρου Μαξίμου».

Γκάφα πρώτου μεγέθους…

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία διέπραξε εδώ, με ευθύνη του προέδρου της, μια γκάφα πρώτου μεγέθους, επικοινωνιακή και, κυρίως, πολιτική.
Η νεοδημοκρατική ηγεσία αυτοπυροβολήθηκε. Και αυτοπυροβολήθηκε με δύο τρόπους.
Πρώτον. Η ανακοίνωση, αν και εκ πρώτης όψεως έβαλε κατά της κυβέρνησης, στην ουσία έθεσε στελέχη και αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους εκλεγμένους με νεοδημοκρατικό πρόσημο μπροστά στο δίλημμα, είτε να «συμπεριφερθούν κομματικά», αφήνοντας να περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία άμεσης προβολής σημαντικών τοπικών αιτημάτων και διεκδίκησης από την κεντρική κυβέρνηση να ασχοληθεί αποτελεσματικά με τις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες, είτε, αφετέρου, να σεβαστούν την εντολή των εκλογέων τους για απόλυτη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων. Διάλεξαν να κάνουν το δεύτερο. Αν, τώρα, στο επιτελείο του κ. Κ. Μητσοτάκη περίμεναν στα σοβαρά να συμβεί κάτι διαφορετικό, τότε ας ψάξουν να βρουν τους λόγους που η αντιπολιτευτική γραμμή τους δυσκολεύεται να βρει ανταπόκριση ακόμη και στο δικό τους κόσμο.
Δεύτερον. Ανάλογη ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία δεν είχε φροντίσει να εκδώσει για το Περιφερειακό Συνέδριο στην Κοζάνη. Ποιος ο λόγος που το έπραξε στην περίπτωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας; Τώρα, μετά την «απαγορευτική» ανακοίνωση, ακόμη και οι ελάχιστοι Έλληνες που δεν γνώριζαν ότι περιφερειάρχης της Ρούμελης είναι ο Κώστας Μπακογιάννης, γιος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και πρωτανιψιός του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έγιναν κοινωνοί ενός μυστικού για το οποίο είχαν ακούσει οι περισσότεροι και το οποίο γνωρίζουν τώρα οι πάντες: ο κ. Κ. Μπακογιάννης δεν προαλείφεται μόνο για υποψήφιος διεκδικητής του Δήμου Αθηναίων στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Το περιβάλλον του προετοιμάζει για τον περιφερειάρχη της Στερεάς Ελλάδας το προφίλ ενός υποψήφιου παίκτη στην κεντρική πολιτική σκηνή ίσως και πριν από τις δημοτικές εκλογές. Ίσως, ακόμη ακόμη, και του διεκδικητή της θέσης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από τον αδελφό της μητέρας του.
Στη χώρα αυτή, όπου, δυστυχώς ή ευτυχώς, ούτε οι δανειστές της δεν σκέφτηκαν, στον εκκαθαριστικό ζήλο τους, να συμπεριλάβουν στα προαπαιτούμενα την κατάργηση της οικογενειοκρατίας, ενδέχεται να αποδειχθεί, ακόμη και συντομότερα από το αναμενόμενο, ότι ο κ. Κ. Μπακογιάννης όντως διαθέτει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που του αποδίδει το πολιτικό μάρκετινγκ, χαρακτηριστικά δημοσίου ανδρός που τον αντιδιαστέλλουν με τον εκ μητρός θείο του.

Καλές επιδόσεις…

Από την άποψη αυτή κρινόμενος, ο κ. Κ. Μπακογιάννης, σημείωσε καλές επιδόσεις στο 2ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Λαμία και στο χειρισμό που επιφύλαξε στην προσπάθεια της ηγεσίας του κόμματός του να του προσάψει ως μομφή τη μετριοπαθή στάση του απέναντι στον πρωθυπουργό και τις «κομματικές φιέστες» της κυβέρνησης: «Προφανώς ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση, δεν αγάπησε ξαφνικά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ούτε ερωτεύθηκε ξαφνικά τη Λαμία μέσα στο καλοκαίρι και μέσα στη ζέστη. Έρχονται για να εξυπηρετήσουν και (η υπογράμμιση δική μας… ) επικοινωνιακούς σκοπούς. Αναμφίβολο είναι, πολιτική κάνουν οι άνθρωποι. Επιπλέον είναι απολύτως λογικό και εύλογο η αξιωματική αντιπολίτευση να ασκεί κριτική. Συγκρούονται, λοιπόν, στην πραγματική ζωή τα βουβάλια. Εγώ, το βατραχάκι, τι πρέπει να κάνω, που είμαι αυτοδιοικητικός; Εγώ οφείλω να μένω όσο μπορώ πιο μακριά από τα κομματικά παιχνίδια και να προσπαθήσω να εξασφαλίσω τα μέγιστα για την Περιφέρειά μου. Αυτή είναι η λογική. Τόσο απλά». Τόσο απλά και τόσο «πολιτικά έξυπνα» αντιπαρέθεσε εαυτόν στο ήθος και το ύφος της σημερινής νεοδημοκρατικής ηγεσίας ο κ. Μπακογιάννης, όταν, την παραμονή της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της Λαμίας, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους του ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» πώς αντιμετωπίζει την «απαγορευτική» ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι προφανές ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης έχασε στην πρώτη, άτυπη έστω, αναμέτρηση που ο ίδιος προκάλεσε –από έλλειψη ψυχραιμίας και, κυρίως, πολιτικής ευθυκρισίας– με έναν πιθανό μελλοντικό αντίζηλό του στην προεδρία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Λιγότερο προφανές, έως αμφίβολο, είναι αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει το μήνυμα που έρχεται επανειλημμένα και από το εσωτερικό τους κόμματός του να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να απεξαρτηθεί από πολιτικούς εταίρους όπως ο κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, που αρέσκονται να αποκαλούν «συμμορία» μια κυβέρνηση με την οποία άλλοι, όπως ο κ. Κ. Μπακογιάννης, δείχνουν να θέλουν να κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους της επικοινωνίας.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet